9 Βήματα για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας

Μήπως λέτε συχνά «είμαι θύμα της ζωής» και βιώνετε πικρία, σύγχυση και αβεβαιότητα;Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας, ότι κάτι φταίει αλλά δεν ξέρετε τι, τότε πιθανόν έχετε χάσει τον έλεγχο, και ίσως είναι ο κατάλληλος χρόνος, για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Δηλαδή να κάνετε αλλαγές. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι τολμούν και αλλάζουν τη ζωή τους ενώ οι αποτυχημένοι παραιτούνται από κάθε προσπάθεια. 

Η αλλαγή είναι η καλύτερη απάντηση στον κίνδυνο και στις λανθασμένες επιλογές.
Αλλαγή σημαίνει: 

Ένας άνθρωπος που αλλάζει, μπορεί να ξεπερνά τις αναστολές και τις δυσκολίες του, να ελέγχει ή να προσαρμόζεται με επιτυχία στις συνθήκες, να ικανοποιεί τις επιθυμίες του και να ζει τη ζωή του με πληρότητα. 
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας. Ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε αξεπέραστα εμπόδια, πάντα υπάρχει τρόπος να πάρουμε τη ζωή στα δικά μας χέρια. 

Συνήθως 5 λόγοι εμποδίζουν την αλλαγή: 

Οι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν αλλαγές. Αν και « πάσχουν» από στενοχώρια και πλήξη, αρνούνται να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας πιθανής και ευχάριστης έκπληξης. 
Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε κάτι, δοκιμάστε τη στρατηγική των 9 βημάτων, που ίσως σάς βοηθήσει. 

1. Απόφαση
Το πιο δύσκολο βήμα μιας αλλαγής είναι η σταθερή απόφαση και η ανάληψη της ευθύνης για την επιτυχία ή μη της προσπάθειας. Μικρό ή μεγάλο, το ρίσκο βρίσκεται στον πυρήνα κάθε αλλαγής. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να το αναλάβετε εξ’ ολοκλήρου, καλύτερα να μην το τολμήσετε. 

2. Εμπειρία – Γνώση 
Η απόφαση για αλλαγή χρειάζεται τη γνώση και τον καλύτερο δυνατό νοητικό προγραμματισμό. Όλες μας οι γνώσεις επιστρατεύονται, και άλλες, αν χρειάζονται, αναζητούνται. Όμως, γνώσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί έχουν αξία, μόνο αν γίνουν προσωπική εμπειρία, αν εφαρμοστούν. 

3. Ρεαλιστικοί στόχοι. Προτεραιότητες
Αφού καταγράψετε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, δείτε ποιες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιες όχι. Οι εξωπραγματικές επιθυμίες δείχνουν αδυναμία προσαρμογής. Π. χ. ελέγξτε τις επιθυμίες σας ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τα χαρίσματά σας. 

3. Αυτογνωσία
Ένα σημαντικό βήμα μιας επιτυχημένης αλλαγής είναι η αυτογνωσία. Δηλαδή η γνώση του ποιος είμαι, τι θέλω και ποια είναι τα σχέδιά μου στη ζωή. Η αυτογνωσία κατακτάται με συνεχή και προσεκτική αυτοπαρατήρηση χωρίς λογοκρισία, ντροπή, υπεκφυγές και δικαιολογίες. Κατανοείστε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτό που είστε και σ’ αυτό που κάνετε. 
Ανακαλύψτε και καταγράψτε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά σας. Θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας, απαραίτητες για τις διορθωτικές αλλαγές. Η καθαρότερη γνώση για τις συνθήκες σας και τα συναισθήματά σας, όπως για το θυμό, τη στενοχώρια, τη χαρά και τη λύπη σας, θα σας οδηγήσει σε μια πιο επιτυχημένη και σταθερή αλλαγή. Δείτε π.χ. πώς συμπεριφέρεστε, όταν απειλείστε. Και μετά δείτε αν αυτή η απειλή είναι πραγματική. Η αυτογνωσία μάς βοηθά να διακρίνουμε ποιοι είμαστε (τα χαρακτηριστικά μας) και τι κάνουμε (τη συμπεριφορά μας ανάλογα με τις συνθήκες). 

4. Προσδιορισμός του προβλήματος
Αν δείτε ότι κάποια συναισθήματα ή συμπεριφορές σας σάς δυσαρεστούν και θέλετε να τα βγάλετε από τη ζωή σας, ελέγξτε τις αντιλήψεις σας και τον τρόπο που σκέφτεστε για τη ζωή, τις σχέσεις, τη δουλειά και τους άλλους γύρω σας. Συχνά οι δυσαρέσκειες και οι αποτυχίες είναι αποτελέσματα λανθασμένων σκέψεων.

5. Προσδιορισμός των εμπλοκών
Οι πιο συνηθισμένες εμπλοκές και εμπόδια που δεν μας αφήνουν να αλλάξουμε τη ζωή μας είναι φόβοι που ανήκουν στο χώρο του φανταστικού. Φοβόμαστε την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, την απώλεια, την κριτική των άλλων, την αποτυχία. Φοβόμαστε να απαλλαγούμε από τη συνήθεια. Και αρχίζουμε τις μεμψιμοιρίες και τα παράπονα με αποτέλεσμα να νιώθουμε τάση παραίτησης και ν’ αποθαρρυνόμαστε στα βήματα της αλλαγής δημιουργώντας έλλειψη ανεξαρτησίας και αυτονομίας. 

6. Ζήστε στο «τώρα»

Μια άλλη σοβαρή εμπλοκή είναι η αδυναμία μας να ζούμε στο παρόν, να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Κάθε σκέψη σε σχέση με το παρελθόν ή κάθε φόβος για το μέλλον μάς εμποδίζει να απολαύσουμε την αλλαγή στο «εδώ και στο τώρα». Πολλές φορές, ο νους επινοεί με σατανικό τρόπο ένα σωρό αφορμές, για να φύγουμε από τη χαρά της στιγμής και να περιπλανηθούμε στις εμπειρίες του παρελθόντος και στους πιθανούς ή ανυπόστατους φόβους για το μέλλον. 

7. Οι σχέσεις μας με τους άλλους 
Αλλαγή χωρίς τους άλλους γύρω μας δεν υπάρχει. Κάθε αλλαγή σημαίνει μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Μιλήστε στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας, εξηγείστε τους το θυμό σας, τη λύπη σας ή οτιδήποτε άλλο νιώθετε και ακούστε με προσοχή τι σας λένε. Συγχωρείστε τα λάθη τους. Ίσως να ξεκινήσετε ένα βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους. Δύσκολα συναισθήματα, όπως π.χ. τα γνωστά μας 7 θανάσιμα αμαρτήματα -ματαιοδοξία, οκνηρία, φθόνος, λαγνεία, οργή, απληστία, φιλαργυρία- εμποδίζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους και δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης και δυσάρεστης ζωής. 

8. Τα «πρέπει» και τα «θέλω». 
Προσπαθήστε να διακρίνετε ποιες από τις πράξεις σας μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν τα «πρέπει» και δείτε αν μπορούν να αλλάξουν. Τις πιο πολλές φορές τα «πρέπει» αντιπροσωπεύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Π.χ. κάνουμε κάτι επειδή έτσι λέει η κοινή γνώμη ή δεν κάνουμε κάτι που θέλουμε, επειδή θα υποστούμε κριτική. Και έτσι αντιστρατευόμαστε τις επιθυμίες μας, τα πραγματικά μας «θέλω» και το βασικότερο αγαθό της ζωής: την ελευθερία.
Και τέλος… 

9. Αυτοπεποίθηση

Ξεκινήστε την αλλαγή της ζωής σας με τη βεβαιότητα της επιτυχίας. Η ροή, η πίστη στο σκοπό και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Και μην ξεχνάτε, η ελευθερία θέλει τόλμη και πράξη. Χωρίς τη δοκιμή αλλά και την πλάνη, οι στόχοι δεν έχουν καμιά αξία. Η εμπειρία της δίψας κάνει το νερό πολύτιμο.

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

×