Πειράματα παραψυχολογίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση

«Αυτό που αναφέρεται ως παραψυχολογία θα πρέπει να διαιρεθεί σε δύο μέρη: το ένα είναι τα φαινόμενα που πραγματικά υπάρχουν, αλλά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά, και το άλλο διαφημίζεται από τσαρλατάνους σαν υπερφυσικά συμβάντα, που όμως είναι ψεύτικα και πρέπει να αποκαλύπτονται και να στιγματίζονται». Αυτόν τον ορισμό της παραψυχολογίας συναντάμε στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, έκδοσης 1974.

Στην ιστορία της Ρωσίας συναντάμε πολλούς ανθρώπους με ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες. Οι Σοβιετικοί εισήλθαν στο χώρο της παραψυχολογίας με μια επιστημονική προσέγγιση. Έννοιες όπως μυστικισμός ή αποκρυφισμός ήταν μη αποδεκτές. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες, όπως ο Δρ. της Ιατρικής Βασίλι Κασάκτιν, δήλωναν ανοιχτά την πίστη τους σε μια ανώτερη ύπαρξη. Για αυτούς η πίστη στο Θεό και η έρευνα των μυστηρίων του σύμπαντος πήγαιναν χέρι-χέρι.

 Οι πρώτες ψυχικές έρευνες στην πρώην Σοβιετική Ένωση έγιναν από το σημαντικό επιστήμονα Λεονίτ Λ. Βασίλιεφ με πειράματα νοητικής υποβολής. Από τη δεκαετία του 1920, ο Βασίλιεφ γίνεται μέλος του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Ερευνών της Μόσχας και το 1960 ίδρυσε το Ινστιτούτο Εγκεφαλικών Ερευνών. Εκεί πραγματοποιούσε πειράματα μέσω ύπνωσης, την οποία προκαλούσε ακόμα και τηλεπαθητικά. Εκείνη την περίοδο οι Σοβιετικοί άρχισαν να πειραματίζονται σε πολλά πράγματα, όπως μεταφορά ενέργειας από το ένα άτομο στο άλλο, έρευνα των ενεργειακών ακτινοβολιών του σώματος, τηλεκινησία, τηλεπάθεια, αποκωδικοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και άλλα ψυχικά φαινόμενα.

 Κατάφεραν όχι μόνο να αποδείξουν την ύπαρξή τους, αλλά ανακάλυψαν και τρόπους για να τα χρησιμοποιούν ως υπερόπλα στον ακήρυχτο ψυχρό πόλεμο που είχαν με τους Αμερικανούς.

Τη δεκαετία του 1970, η K.G.B. (η ρωσική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) είχε πετύχει, βασισμένη όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στη συνεργασία της με χαρισματικούς ως προς την εξω-αισθητική αντίληψη ανθρώπους, την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και τη μεταβίβαση της σκέψης. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημιουργία τέλειων κατασκόπων και στρατιωτών, που μέσω της ύπνωσης λειτουργούσαν σαν ρομπότ.

Τομείς με τους οποίους ασχολήθηκαν:
Τηλεπάθεια

Το 1960 η έρευνα στη Ρωσία για την τηλεπάθεια αναγνωρίστηκε ως σημαντική. Προσέβλεπαν στην ανάπτυξη της βιο-τηλεπικοινωνίας, δηλαδή στη μεταβίβαση πληροφοριών χωρίς τεχνολογικά μέσα. Το 1965 η Εταιρία Ποπόφ, στη Μόσχα, ίδρυσε ένα τμήμα Βιο-πληροφορίας και πραγματοποίησε πολλά πειράματα. Σε πολλά από αυτά πήραν μέρος οι τηλεπαθητικοί Γιούρι Καμένσκι και Καρλ Νικολάγιεφ, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν μια μακρινή τηλεπαθητική επικοινωνία κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Ο Δρ. Γκενάντι Σεργκέγιεφ οργάνωσε πολλά πειράματα τηλεπάθειας σε μεγάλη απόσταση, όπως και ο Βίκτωρ Ανταμένκο. Ο Ανταμένκο διαμόρφωσε τη θεωρία ότι αυτά που μεταφέρουν τις ESP πληροφορίες είναι τα νετρίνα, στοιχειώδη σωματίδια που διαπερνούν συνέχεια τη Γη και κατά συνέπεια περνούν από το νου ενός ατόμου, συλλέγουν πληροφορίες και τις μεταφέρουν στο νου κάποιου άλλου.

Διόραση

 Η Βαρβάρα Ιβάνοβα διηύθυνε την πειραματική ομάδα για τη διόραση, που είχε οργανωθεί από τον Ποπόφ. Εκπαίδευαν άτομα από 18 ως 75 ετών. Όλοι έδειξαν αξιοσημείωτες ικανότητες πρόγνωσης. Η ίδια η Ιβάνοβα έλεγε: «Καλύτερα είναι τα άτομα που είναι εκφραστικά, με θετική σκέψη και πιστεύουν στις εξω-αισθητικές ικανότητες. Για να γίνει κάποιος καλός ψυχικός, πρέπει να μπορεί να αδειάζει από κάθε σκέψη». Πίστευε επίσης ότι ο καθένας μπορούσε να θεραπεύει, όπως έκανε κι αυτή. Έλεγε ότι το κλειδί είναι να κυριαρχήσει κανείς τις επιθυμίες και τις σκέψεις του και να αφιερώσει όλη του την ύπαρξη στη θεραπεία των άλλων. Να κάνει διαλογισμό για βελτίωση των νοητικών δυνάμεων και να οραματίζεται στενούς δεσμούς με τις δυνάμεις της φύσης.

 Η Ιβάνοβα κατείχε πλούτο ψυχικών δυνάμεων, είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα φιλοσοφίας, ήταν θεραπεύτρια, διορατική, τηλεπαθητική, υπνωτίστρια και αυθεντία στη μετενσάρκωση και είχε μεγάλη ικανότητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Ανύψωση αντικειμένων

Το 1973 και το 1974, ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας Β. Πούσκιν τέλεσε πειράματα ανύψωσης αντικειμένων με τον Μπόρις Ερμολάεφ, έχοντας πλήρη κυβερνητική έγκριση. Ο Πούσκιν είχε δηλώσει: «Έχω παρακολουθήσει τον Ερμολάεφ να ανυψώνει αντικείμενα. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ικανός να δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που εξουδετερώνει την βαρύτητα».

Θεραπευτές

Το 1956 το Υπουργείο Υγείας της Γεωργιανής Δημοκρατίας διέταξε πλήρη έρευνα για τους Αλεξέι και Βίκτωρ Κιβορότοφ, πατέρα και γιό, γιατί η φήμη τους ως θεραπευτές ήταν μεγάλη. Η επιτροπή, υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Πιότρ Καφταράντζε, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «… Όλοι εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους και αρκετοί θεραπεύτηκαν».

 Πειράματα έγιναν επίσης τον Ιούλιο του 1974 στο Πανεπιστήμιο του Τμπιλίσι υπό τη διεύθυνση του Γκρέκορ Κομιτιάνι. Μια ποικιλία επιστημονικών συσκευών χρησιμοποιήθηκε, για να εντοπιστεί η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπορευόταν από τα χέρια τους. Στο τέλος ανακοίνωσαν ότι όταν συγκεντρώνονταν για θεραπεία, οι εκπορεύσεις αυξάνονταν 1.000 φορές περισσότερο από το κανονικό.

Ταλέντα από το υποσυνείδητο

Απόφοιτος του Ιατρικού Ινστιτούτου Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Ράικοφ, σημαντικός ψυχολόγος, ασχολήθηκε με άτομα υγιή στο νου και στο σώμα, για να τους αναπτύξει νέες ικανότητες και τη νοημοσύνη. Συνεργάστηκε σε πειράματα παραψυχολογίας με το Βίκτορ Ανταμένκο. «Χρησιμοποιούμε τις ιδιότητες του υποβαλλόμενου ατόμου, για να αναπτύξει τις ικανότητές του. Το κάνουμε να πιστέψει, κάτω από ύπνωση, ότι είναι ένας διάσημος ζωγράφος, πιανίστας κ.λπ. Αν έχει τη σωστή νοητική στάση, όταν βγαίνει από την ύπνωση, μπορεί να διατηρήσει τις επιθυμίες και τις ικανότητες εκείνου του ατόμου. Ο Ράικοφ έχει κάνει ύπνωση από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο με μαγνητοφωνημένα μηνύματα και από το τηλέφωνο.

Ο ακαδημαϊκός Πετρόφσκι Αρτούρ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αντιπρόεδρος της Σοβιετικής Ψυχολογικής Εταιρίας και προϊστάμενος του Ράικοφ, επισημαίνει: «Η ύπνωση βγάζει τις κλειδαριές και ανοίγει τις πόρτες του νου. Επιτρέπει στις φυσικές ικανότητες να ελευθερωθούν. Τα πειράματα δείχνουν ότι έχουμε ικανότητες πολύ πέρα από τη γνώση μας, αν και βέβαια οι ικανότητες των ατόμων διαφέρουν».

Δερμο-οπτική αντίληψη

Δερμο-οπτική αντίληψη είναι η επιστήμη και η τέχνη της όρασης με την αφή. Υπεύθυνη των πειραμάτων ήταν η Λαρίσα Βιλένσκαγια, εκπαιδεύτρια του τμήματος Βιο-πληροφορίας της ομάδας Ποπόφ του Κέντρου Παραψυχολογίας της Μόσχας. Τα πειράματα γίνονταν είτε με τυφλούς είτε με νεαρά παιδιά που είχαν αναφέρει μια τάση για αυξανόμενη ευαισθησία αφής. Μερικοί έμαθαν πράγματι να διαβάζουν και να διακρίνουν χρώματα με την αφή. Η Βιλένσκαγια αναφέρει: «Βρήκαμε κάποια σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο Κίρλιαν και στην όραση με την αφή, δηλαδή ότι περιλαμβάνεται η ίδια ακτινοβολία βιοενέργειας». Ο Δρ. Ν. Κ. Γκίλεφ πιστεύει ότι είναι αποτέλεσμα μηχανικών και θερμοκρασιακών επιδράσεων των διαφορετικών χρωμάτων στους δείχτες των δαχτύλων και όχι απαραίτητα στις άκρες τους.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περιγραφές του αισθήματος της αφής κάθε χρώματος συγκρινόμενες βρέθηκαν ότι συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα ότι το γαλάζιο είναι κρύο, γλιστερό, πυκνό και με μικρούς κόκκους, ενώ το ιώδες κρύο, παχύ και πιο άγριο από το μπλε κ.λπ.

Ύπνωση-υπνοθεραπεία

1.Υπνοθεραπεία για παιδιά.

Ο Βίλεν Ισάκοβιτς Γκαρμπούζοφ, επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών στην Πολυκλινική Νο 26 στο Λένινγκραντ, χρησιμοποιούσε την ύπνωση, για να βοηθήσει παιδιά να ξεπεράσουν προβλήματα αλαλίας και τραυλισμού που δεν οφείλονταν σε οργανικά προβλήματα. Κατά την ύπνωση, έβαζαν στο υποσυνείδητο του παιδιού την ιδέα ότι δεν πρέπει να φοβάται πια να μιλήσει. Στο 50% η θεραπεία ήταν γρήγορη και πλήρης, στο 25% υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις, στο 15% η βελτίωση ήταν μέτρια και στο 10% είχαν πλήρη αποτυχία.

2.Υπνοθεραπεία για μεγάλους.

Ο Δρ. Πάβελ Μπουλ, υπνολόγος και νευρολόγος στο Λένινγκραντ, θεράπευε θύματα σοβαρών ασθενειών, ναρκομανείς και αλκοολικούς δουλεύοντας με το νου τους κατά τη διάρκεια ύπνωσης. Οι Ρώσοι εκείνης της εποχής δεν δέχονταν σαν ευαγγέλιο τη θέση του Φρόιντ για το ρόλο της σεξουαλικότητας στην πρόκληση των νευρώσεων. Ο Μπουλ λέει ότι κατά τη διάρκεια 30 χρόνων εργασίας, η ρίζα του προβλήματος σε συμπλέγματα ενοχής ή μνήμες παιδικής σεξουαλικότητας δεν ήταν πάνω από 15%, αν όχι λιγότερο. Στη θέση της ψυχανάλυσης οι Ρώσοι έχουν βάλει τη λογική θεραπεία και την ψυχοθεραπεία υποβολής, που περιλαμβάνει κάθε τύπο ύπνωσης, από αυθυποβολή μέχρι μαζική ύπνωση.

Ψ – τεχνολογία

Στο Ινστιτούτο Έρευνας του εγκεφάλου στο Λένινγκραντ με επικεφαλής τη βραβευμένη νευρολόγο Δρ. Μπεχτέρεβα αποκωδικοποίησαν τις ηλεκτρικές ώσεις του εγκεφάλου που προκαλούνται από τον ήχο. Εξερεύνησαν 2.000 ζώνες. Η Δρ. Μπεχτέρεβα έχει πει: «Αν μια μέρα ανοίξουμε μια πόρτα στο νου που θα επιβεβαιώσει την τηλεπάθεια, την τηλεκίνηση και την ESP, τότε ωραία. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει μια απόλυτα λογική εξήγηση για αυτά που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει».

Χρονομηχανή

Ο Γκενάκι Σεργκέγιφ ασχολήθηκε με την κατασκευή της χρονομηχανής. Ο ίδιος δήλωσε για αυτή στην εφημερίδα Πράβντα: «Η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη αφήνει μια σφραγίδα στο περιβάλλον της, γιατί κάθε στιγμή ακτινοβολούμε ενέργεια που απορροφάται και αποθηκεύεται από τα αντικείμενα γύρω μας. Η ενέργεια ποτέ δεν μπορεί να χαθεί. Επομένως το ενεργειακό αποτύπωμά της διατηρείται, θεωρητικά, στην αιωνιότητα. Κατασκεύασα μια μηχανή που χρησιμοποιεί υγρούς κρυστάλλους, για να περισυλλέγει αυτή την ενέργεια. Την μετατρέπει σε ηλεκτρικές ώσεις-μνήμες του παρελθόντος. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να μπορέσουμε να καταγράψουμε με ακρίβεια αυτά τα αποτυπώματα. Αλλά το μηχάνημά μου είναι μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση».

Φαινόμενο Κίρλιαν

Ο Σεμιόν Νταβίντοβιτς Κίρλιαν άρχισε τα πειράματά του στη φωτογράφηση της αύρας το 1939. Στο έργο του πολύτιμη βοηθός του ήταν η σύζυγός του Βαλεντίνα. Για το πώς ξεκίνησε, λέει ο ίδιος: «Θυμάστε το πρώτο πείραμα με την αύρα; Έκανα κάτι επισκευές σε μια γεννήτρια υψηλής συχνότητας και έτυχε να έχω μια γρατζουνιά στο χέρι. Είχε θεραπευθεί. Αποφάσισα να βρω τι ήταν αυτό το φαινόμενο. Πήρα μια φωτογραφία του χεριού μου. Μείναμε εκστατικοί».

 Αν και υπήρχαν πολλά προβλήματα να λυθούν ακόμα, ένα καινούργιο μηχάνημα, ο Ανιχνευτής Κίρλιαν 75 κατασκευασμένος στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Καζακστάν στην Άλμα Άτα, ήταν έτοιμο να διαγνώσει διάφορους τύπους καρκίνου με ακρίβεια 100%. Επέτρεπε επίσης την παρατήρηση οποιουδήποτε μέρους του ανθρώπινου σώματος και μπορούσε να εξετάζει τις ζωτικές λειτουργίες τους. Ένας προσαρμοσμένος ηλεκτρονικός εγκέφαλος μετέφραζε τις εικόνες σε κάρτες, που μπορούσαν να διαβαστούν σαν αυτές ενός καρδιογράφου. Επικεφαλής των θεωρητικών και ερευνητών επιστημόνων στην Άλμα Άτα που επιστράτευσαν το φαινόμενο Κίρλιαν ενάντια στην ασθένεια, ήταν ο Δρ. Βίκτορ Ινιούσιν Μιχαήλοβιτς.

Στις 1 του Φλεβάρη το 1974, το προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Δημοκρατίας αναγνώρισε τον Κίρλιαν ως «εφευρέτη του λαού».

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. HENRY GRIS & WILLIAM DICK: Νέες παραψυχολογικές ανακαλύψεις στη Σοβιετική Ένωση, Εκδ. Σύμπαν, Αθήνα 1982
  2. COLIN WILSON: Μυστήρια, Εκδ. Αρχέτυπο, 2004
  3. Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, Εκδ.1974
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  1. http://www.blackstate.gr/mind-control/psychotronics,htm
  2. http://horoscopes.pathfinder.gr/index.php?page=7&id=125012
  3. http://www,physics4u.gr/articles/2004/paranormal.html

 

 

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

×