Τυχαίο; Δε νομίζω! Η πραγματικότητα των συμπτώσεων

Ο Κάμερερ (Αυστριακός βιολόγος) από τα είκοσι μέχρι τα σαράντα του χρόνια, κρατούσε ευλαβικά ένα ημερολόγιο συμπτώσεων. Μέσα από τις παρατηρήσεις του, κατέληξε στο ότι οι συμπτώσεις στην πραγματικότητα έρχονται σε σειρές, υπάρχει δηλαδή μια υπάκουη διαδοχή ίδιων ή παρεμφερών πραγμάτων («ένα κακό δεν έρχεται ποτέ μόνο του»). Στο βιβλίο του, αναφέρεται σε προηγούμενες θεωρίες γύρω από την περιοδικότητα, όπως είναι το μαγικό επτά του Πυθαγόρα και οι περιστρεφόμενοι κύκλοι καλών και κακών ημερών του Γκαίτε.

⦁ Ο Mark Twain, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1835, την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και ο κομήτης του Halley. Πέθανε το 1910, και πάλι την ίδια ημέρα που ο κομήτης έκανε την επόμενή του εμφάνιση από τη Γη. Ο ίδιος είχε προβλέψει το θάνατό του ένα χρόνο νωρίτερα, λέγοντας «ήρθα στη Γη μαζί με τον κομήτη και περιμένω ότι θα χαθώ μαζί του».

⦁ Στις 13 Φεβρουαρίου 1743, ένας Γάλλος ονόματι Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε για το φόνο του πατέρα του. Ακριβώς 100 χρόνια μετά, στις 13 Φεβρουαρίου 1843, ένας άλλος Γάλλος με το όνομα Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε επίσης για το φόνο του πατέρα του. Οι δύο άντρες δεν είχαν καμία απολύτως συγγένεια.

⦁ Το 1899, ένας κεραυνός σκότωσε έναν άντρα ο οποίος βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στο Ταράντο της Ιταλίας. Τριάντα χρόνια μετά, το 1929, ο γιος του σκοτώθηκε στο ίδιο σημείο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 10 χρόνια αργότερα, το 1939, στο ίδιο πάλι σημείο, ένας κεραυνός σκότωσε και ένα τρίτο άτομο. Ήταν ο εγγονός του πρώτου και γιος του δεύτερου ατόμου.

⦁ Το 1918, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ένας Βρετανός αξιωματικός χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της ικανότητας κίνησης του κάτω μέρος του σώματός του. Αποσύρθηκε από το στρατό και μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά. Το 1924, καθώς ψάρευε σε ένα ποτάμι, ένας κεραυνός χτύπησε το δέντρο κάτω από το οποίο είχε αναζητήσει καταφύγιο, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει και να παραλύσει τη δεξιά μεριά του σώματός του. Έξι χρόνια αργότερα, το 1930 και αφού είχε ανακάμψει μερικώς, καθώς έκανε ένα περίπατο σε κοντινό πάρκο, ένας κεραυνός τον χτύπησε για τρίτη  φορά, αφήνοντάς τον μόνιμα παράλυτο. Ο πρώην αξιωματικός πέθανε και κηδεύτηκε δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το 1936, ένας κεραυνός χτύπησε το νεκροταφείο στο οποίο είχε θαφτεί καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον τάφο του. Ήταν η τέταρτη φορά που ένας κεραυνός χτύπησε τον ίδιο άνθρωπο.

⦁ Ένα μωρό που έπεσε από παράθυρο δύο φορές και σώθηκε από τον ίδιο άνθρωπο: Στο Detroit γύρω στο 1930 μια νεαρή μητέρα θα πρέπει να ευχαριστεί για πάντα έναν άντρα με το όνομα Joseph Figlock. Καθώς ο Figlock περπατούσε στο δρόμο, το μωρό της γυναίκας αυτής έπεσε πάνω στον Figlock, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η πτώση και να μην πάθει κακό κανείς από τους δυο. Ένα χρόνο αργότερα η ίδια ακριβώς σκηνή επαναλήφθηκε με το ίδιο μωρό να πέφτει, από το ίδιο παράθυρο στο ίδιο άτομο και πάλι δεν χτύπησε κανείς από τους δυο.

⦁ Μια σφαίρα που έφτασε στον προορισμό της μετά από χρόνια:Το 1883 ο Henry Ziegland τα χάλασε με την κοπέλα του η οποία από τη δυστυχία της αυτοκτόνησε. Ο αδελφός της κοπέλας ήταν τόσο εξοργισμένος που κυνήγησε τον Henry και τον πυροβόλησε. Ο αδελφός νόμιζε ότι είχε σκοτώσει τον Henry και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος. Ωστόσο ο Ziegland δεν είχε πεθάνει. Στην πραγματικότητα η σφαίρα του είχε γρατζουνίσει το πρόσωπο και είχε σφηνωθεί σε ένα δέντρο. Σίγουρα θεωρούσε τον εαυτό του πολύ τυχερό. Κάποια χρόνια αργότερα ο Ziegland αποφάσισε να κόψει το μεγάλο δέντρο το οποίο ακόμα είχε τη σφαίρα πάνω του. Η δουλεία αυτή του φαινόταν πολύ επίπονη και έτσι αποφάσισε να ανατινάξει το δέντρο με λίγο δυναμίτη. Η έκρηξη προκάλεσε την εξοστράκιση της σφαίρας προς το κεφάλι του Ziegland με αποτέλεσμα να πεθάνει.

⦁ Ακριβώς όπως το βιβλίο του Edgar Allan Poe: Το δέκατο ένατο αιώνα ο φημισμένος συγγραφέας , Edgar Allan Poe έγραψε ένα βιβλίο με το όνομα “ Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ” . Έχει θέμα τέσσερις επιζώντες ενός ναυαγίου που ήταν σε μια βάρκα για πολλές μέρες πριν αποφασίσουν να σκοτώσουν και να φάνε τον καμαρότο που το όνομα του ήταν Richard Parker. Κάτι χρόνια αργότερα, το 1884, το πλοίο Mignonette ναυάγησε με μόνο 4 επιζώντες που ήταν σε μια βάρκα για αρκετές μέρες. Τελικά, τα 3 ανώτερα μέλη του πληρώματος, σκότωσαν και έφαγαν τον καμαρότο. Το όνομα του ήταν Richard Parker.

⦁ Ο ηθοποιός Charles Francis Coghlan γεννήθηκε στο Παρίσι το 1841. Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και διακρίθηκε ειδικά για τους σαιξπηρικούς του ρόλους. Πέθανε το 1899 στο Galveston του Τέξας κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής περιοδείας. Την επόμενη ημέρα οι ειδήσεις έκαναν λόγο για την μεταφορά της σωρού του στο νησί Prince Edward του Καναδά, όπου διατηρούσε την εξοχική του κατοικία, προκειμένου να θαφτεί εκεί. Η επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί. Η γυναίκα του, η οποία θα αναλάμβανε τις σχετικές διαδικασίες για την μεταφορά της σωρού του στη Νέα Υόρκη –καθότι μόνο εκεί διέθεταν τα σχετικά μέσα για την αποτέφρωση– αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Μόντρεαλ, για να βρεθεί στο πλευρό της άρρωστης κόρης της, αφήνοντας προσωρινά τη σωρό του άντρα της σε ένα πρόχειρο μεταλλικό φέρετρο σε κάποιο νεκροταφείο του Galveston. Εκεί και παρέμεινε η σωρός για εννιά μήνες, ώσπου χτυπήθηκε η πόλη από τον φοβερό τυφώνα του 1900 που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Πολλά από τα φέρετρα και όχι μόνο, παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Η σωρός του Coghlan αγνοούνταν για επτά περίπου χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, την ανακάλυψαν το 1907 κάτι ψαράδες, σε σημείο κοντά στο νησί Prince Edward. Είχε ξεβραστεί κοντά στον τόπο της εξοχικής του κατοικίας.

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα COPY - PASTE

×