Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 158)

Το αρχαιότερο έγκλημα στον κόσμο έγινε πριν από 430.000 χρόνια

Φονικά τραύματα στο κρανίο ενός συγγενούς του ανθρώπου, το οποίο χρονολογείται προ 430.000 ετών και ανακαλύφθηκε σε ένα ισπανικό σπήλαιο, αποκαλύπτουν το αρχαιότερο έγκλημα, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το ένα από τα καλοδιατηρημένα κρανία φέρει δύο μεγάλα τραύματα. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές αποκάλυψαν ότι προήλθαν από δύο ξεχωριστά πλήγματα από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο. Οι επιστήμονες αποκλείουν τα θανάσιμα τραύματα να προήλθαν από πτώση του ατόμου (άγνωστο αν ήταν άνδρας ή γυναίκα) και θεωρούν ότι είναι προϊόν σκόπιμης φονικής ενέργειας, πράγμα που καθιστά τη συγκεκριμένη περίπτωση τον αρχαιότερο γνωστό φόνο στην ανθρώπινη (προ)ιστορία. Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη άλλη μία ένδειξη ότι η φονική βία αποτελούσε μέρος της ζωής των προγόνων μας. Ο φόνος στο ισπανικό σπήλαιο συνέβη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού οι πρόγονοί μας φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.

Πηγή: news.gr

Σύντομα θα τρώμε ψωμί με ανθρώπινα γονίδια

Βιολόγοι στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια γενετικά τροποποιημένη μαγιά αρτοποιίας (ζυμομύκητα) που είναι εν μέρει «ανθρώπινη», καθώς περιέχει αρκετά ανθρώπινα γονίδια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα ανθρώπινα γονίδια έχουν εντυπωσιακή σταθερότητα στο DNA της μαγιάς και αυτό οφείλεται στο ότι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο άνθρωπος και ο ζυμομύκητας έχουν μια κοινή γενετική κληρονομιά και έναν κοινό πρόγονο, που χάνεται στα απώτατα βάθη της εξέλιξης. ντων: να μπορείς να πάρεις DNA από έναν άνθρωπο και να αντικαταστήσεις με αυτό το DNA στο κύτταρο ενός ζυμύκητα» δήλωσε ο Μαρκότε.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν άλλα 1.000 περίπου κοινά και ανταλλάξιμα γονίδια μεταξύ ανθρώπου και μαγιάς. Το εν λόγω πείραμα της ανταλλαγής γονιδίων είχε γίνει ξανά στο παρελθόν αλλά μόνο με μεμονωμένα γονίδια. Είναι η πρώτη φορά που η μεταφορά ανθρωπίνων γονιδίων ήταν μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: news.gr

Η γλώσσα επηρεάζει τη θεώρησή μας για τα πράγματα

Οι δίγλωσσοι απολαμβάνουν αρκετά οφέλη, χάρη στην ικανότητά τους να ομιλούν διαφορετικές γλώσσες: καλύτερες προοπτικές στους χώρους εργασίας, αλλά και ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων τους και προστασία κατά της εμφάνισης άνοιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μιλούν γερμανικά έχουν μια πιο ολιστική άποψη για τον κόσμο –τείνουν να κοιτάζουν τα γεγονότα συνολικά. Αντίθετα, όσοι μιλούν αγγλικά τείνουν να επικεντρώνονται μόνο στη δράση ενός γεγονότος. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, η γλωσσική βάση αυτής της τάσης φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο που τα διαφορετικά γραμματικά εργαλεία αντιμετωπίζουν τις δράσεις στο χρόνο. Τα αγγλικά απαιτούν από τους ομιλητές τους να σηματοδοτούν γραμματικά τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη (με την κατάληξη –ing). Τα γερμανικά δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη, ότι οι γερμανοί μονόγλωσσοι είναι πιο πιθανό να εστιάζουν στα πιθανά αποτελέσματα των πράξεων ενός ανθρώπου, ενώ οι άγγλοι ομιλητές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ίδια την πράξη.

Πηγή: news.gr

Η θετική σκέψη στην εργασία δεν αυξάνει τις επιδόσεις

Σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται να πιστεύουν πολλοί, το να κάνει κανείς κάποιον να αισθάνεται πιο αισιόδοξα και πιο θετικά για τη δουλειά του δεν αυξάνει την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις του.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι εκτελούν –κατά μέσο όρο- το ίδιο καλά ένα έργο, ανεξάρτητα από το πόσο θετικά ή αρνητικά μπορεί να αισθάνονται γι’ αυτό.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία και σημασία στο ρόλο της αισιόδοξης στάσης απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, απ’ ότι θα έπρεπε.

Πηγή: in.gr

Ο σεισμός του Νεπάλ, σημάδι ότι έρχεται η νέα υπερ- ήπειρος της Γης

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε το Νεπάλ πριν από λίγες ημέρες κατέδειξε πώς οι χερσαίες μάζες της Γης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχηματισμού μιας νέας υπερ-ηπείρου. Ο Ειρηνικός ωκεανός «στενεύει» κάθε χρόνο μερικά εκατοστά, κάτι που τελικά θα προκαλέσει τη σύγκρουση της αμερικανικής ηπείρου με την ευρασιατική, ενώ η Αυστραλία κινείται προς την Ασία κατά 7 εκατοστά το χρόνο και θα «ενωθεί» και αυτή με την «Amasia» (Αμερική-Ασία). Αυτό που εξακολουθεί όμως να διχάζει τους επιστήμονες είναι το πού ακριβώς θα σχηματιστεί αυτή η νέα υπερ-ήπειρος. Κάποιοι υποψιάζονται ότι θα επικεντρωθεί γύρω από την Αφρική, ενώ μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ του 2012 υποστήριζε ότι ο Βόρειος Πόλος θα είναι το κεντρικό σημείο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Βόρεια και Νότια Αμερική θα συγκρουστούν, η Καραϊβική θάλασσα και ο Αρκτικός Ωκεανός θα εξαφανιστούν, ενώ η Ασία θα ενωθεί στην Αμερική. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές θα συμβούν σε 50 με 200 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: news.gr

Το Σύμπαν και εμείς μαζί είναι απλά ένα γιγάντιο ολόγραμμα!

Μια νέα διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”, αναφέρει ότι είναι πιθανόν η Γη μας, το Σύμπαν και βέβαια και εμείς που ζούμε μέσα σε αυτό να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα γιγάντιο ολόγραμμα! Από μαθηματικής απόψεως, το Σύμπαν μπορεί να εξηγηθεί με 2 διαστάσεις και έτσι, λένε οι επιστήμονες, δεν είναι κατ’ ανάγκην τρισδιάστατο, όπως πιστεύουμε! Σε (όσο πιο) απλή γλώσσα γίνεται: οι επιστήμονες ουσιαστικά μας λένε ότι το Σύμπαν είναι μια κοσμολογική ολογραφία! Οι ειδικοί εξηγούν ότι μόλο που εμάς μας φαίνεται τόσο πολύπλοκο το Σύμπαν, μπορεί να έχει λιγότερες διαστάσεις από ότι νομίζουμε. Μια δισδιάστατη επιφάνεια μπορεί να περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για ένα τρισδιάστατο αντικείμενο (κάτι ανάλογο συμβαίνει στο τσιπάκι ασφαλείας μιας πιστωτικής κάρτας). Κατά τις ίδιες ιδιότητες το πραγματικό Σύμπαν μπορεί να είναι επίπεδο και απλά στα μάτια μας να προβάλλεται με μια ακόμη διάσταση.

Πηγή: scienceandtechnology.gr

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα (προ) ανθρώπινα λίθινα εργαλεία

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι ανακάλυψαν, στην Κένυα της Αφρικής, τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τους προγόνους μας. Τα εργαλεία χρονολογούνται προ 3,3 εκατ. ετών και είναι παλαιότερα κατά περίπου 700.000 χρόνια σε σχέση με αυτά που θεωρούνταν τα πιο παλαιά μέχρι σήμερα και είχαν βρεθεί στη Γκόνα της Αιθιοπίας.

Η ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί (ακόμη δεν υπάρχει σχετική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Science» δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν ικανοί για τη δημιουργία πρωτόγονων εργαλείων από μυτερές πέτρες πολύ πριν εμφανιστεί το γένος Homo στο προσκήνιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν αποκλείεται ακόμη και οι Αυστραλοπίθηκοι, όπως η διάσημη «Λούσι», να χρησιμοποιούσαν τέτοια εργαλεία.

Πηγή: .naftemporiki.gr

Το λεξικό του εγκεφάλου: Οι λέξεις αποτυπώνονται στο μυαλό ως εικόνες

Όταν μαθαίνουμε γραφή, ο εγκέφαλός μας δε μαθαίνει τα ξεχωριστά γράμματα των λέξεων, αλλά αντίθετα είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να θυμάται κάθε λέξη σα σύνολο. Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, οι σαρώσεις του εγκεφάλου των εθελοντών αποκάλυψαν ότι οι νέες λέξεις εμφανίζονται σα σχήματα, αντί σα μια ομάδα γραμμάτων, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν για ένα «οπτικό λεξικό».Η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Georgetown University Medical Centre, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος είναι «ολιστικά συντονισμένος» να αναγνωρίζει ολόκληρες λέξεις. Η μικρή αυτή περιοχή του εγκεφάλου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του οπτικού φλοιού, απέναντι από την ατρακτοειδή περιοχή προσώπου στη δεξιά πλευρά, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν τα πρόσωπα. «Η μία περιοχή είναι υπεύθυνη για να θυμάται ολόκληρα πρόσωπα, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίζουμε γρήγορα τους ανθρώπους, και η άλλη είναι επιλεκτική σε ό,τι αφορά ολόκληρες λέξεις, βοηθώντας μας να διαβάζουμε γρήγορα» εξήγησε ο Dr Riesenhuber, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Η περιοχή αυτή δεν ενδιαφέρεται για το πώς ακούγονται οι λέξεις, αλλά για το πώς δείχνουν μαζί τα γράμματα των λέξεων.

Πηγή: .naftemporiki.gr

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

×