Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 157)

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα (προ) ανθρώπινα λίθινα εργαλεία 

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι ανακάλυψαν, στην Κένυα της Αφρικής, τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τους προγόνους μας. Τα εργαλεία χρονολογούνται προ 3,3 εκατ. ετών και είναι παλαιότερα κατά περίπου 700.000 χρόνια σε σχέση με αυτά που θεωρούνταν τα πιο παλαιά μέχρι σήμερα και είχαν βρεθεί στη Γκόνα της Αιθιοπίας. 

Η ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί (ακόμη δεν υπάρχει σχετική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Science» δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν ικανοί για τη δημιουργία πρωτόγονων εργαλείων από μυτερές πέτρες πολύ πριν εμφανιστεί το γένος Homo στο προσκήνιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν αποκλείεται ακόμη και οι Αυστραλοπίθηκοι, όπως η διάσημη «Λούσι», να χρησιμοποιούσαν τέτοια εργαλεία. 

Πηγή: news.gr 

 

Σκοτεινή ύλη: Τόσο αντικοινωνική που δεν μιλά ούτε στον εαυτό της! 

Όσο πιο πολύ τη γνωρίζουμε (οι επιστήμονες δηλαδή) τόσο πιο σκοτεινή και μυστηριώδης γίνεται, τόσο μας μπερδεύει. Ο λόγος για τη σκοτεινή ύλη. Πρόσφατα οι επιστήμονες παρατήρησαν 72 συγκρούσεις μεγάλων σμηνών γαλαξιών και κατάλαβαν ότι… απλά… αυτή η αινιγματική μορφή της ύλης προτιμά να μένει στην μοναξιά της. Η σκοτεινή ύλη όχι μόνο δεν αλληλεπιδρά ιδιαίτερα με την κανονική ορατή ύλη, αλλά ούτε και με άλλη σκοτεινή ύλη. Είναι τόσο “αντικοινωνική”, που δεν μιλάει καν με τον εαυτό της! 

Οι επιστήμονες αρχίζουν επίσης να υποψιάζονται ότι ο όρος “σκοτεινή” ύλη είναι παραπλανητικός και ότι ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί με τον όρο “διαφανής” ύλη ή απλώς “άγνωστη” ύλη (materia incognita). 

Πηγή: news.gr 

 

Το λεξικό του εγκεφάλου: Οι λέξεις αποτυπώνονται στο μυαλό ως εικόνες  

Όταν μαθαίνουμε γραφή, ο εγκέφαλός μας δε μαθαίνει τα ξεχωριστά γράμματα των λέξεων, αλλά αντίθετα είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να θυμάται κάθε λέξη σα σύνολο. Η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Georgetown University Medical Centre, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος είναι «ολιστικά συντονισμένος» να αναγνωρίζει ολόκληρες λέξεις. Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Maximilian Riesenhuber, από το εργαστήριο υπολογιστικής, γνωστικής νευροεπιστήμης δήλωσε σχετικά: «Δεν αναγνωρίζουμε λέξεις συλλαβίζοντάς τες γρήγορα ή αναγνωρίζοντας τμήματα των λέξεων, όπως έχουν υποστηρίξει ορισμένοι ερευνητές. Αντίθετα, οι νευρώνες σε ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου θυμούνται πώς δείχνουν οι λέξεις σαν σύνολο, χρησιμοποιώντας κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ‘οπτικό λεξικό». 

Πηγή: news.gr 

  

NASA: Θα βρούμε εξωγήινους μέσα στην επόμενη δεκαετία 

Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, είτε πρόκειται για αρειανά μικρόβια είτε για πράσινα ανθρωπάκια, δεν θα αργήσουν να έρθουν, προβλέπει η επιστημονική διευθύντρια της NASA. Εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να ανακαλυφθεί πρώτα στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Απέραντοι ωκεανοί πιστεύεται ότι κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και του Γανυμήδη, δύο δορυφόρων του Δία, καθώς και στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο. Η NASA ήδη προγραμματίζει μια αποστολή στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εκτοξευτεί το 2022 με κόστος 2,1 δισ. δολαρίων. 

Πηγή: news.gr  

 

Τα smartphone αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου 

Το να γράφουμε μηνύματα στο κινητό μας, το να κάνουμε σκρολ σε σελίδες στο διαδίκτυο, το να ελέγχουμε την αλληλογραφία μας στο smartphone αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα δάχτυλα με τον εγκέφαλό μας και μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού. Ο Άρκο Γκος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης επισημαίνει: 

«Ο εγκέφαλος όσων χρησιμοποιούν smartphone επεξεργάζεται διαφορετικά το άγγιγμα, την αφή σε σχέση με τον εγκέφαλο όσων κάνουν χρήση τηλεφώνων που δεν έχουν οθόνες αφής. Αν όμως παρατηρήσουμε καλύτερα τα δεδομένα που έχουμε, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η πρόσφατη χρήση που οι άνθρωποι κάνουν στα κινητά τους αντανακλάται στον τρόπο που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται την πληροφορία που έρχεται από τα δάχτυλά τους. Άρα οι καθημερινές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας, ουσιαστικά αποτυπώνονται στον εγκέφαλό μας, στον τρόπο που αυτός επεξεργάζεται την πληροφορία που έρχεται από τα δάχτυλά μας. 

Πηγή: scienceandtechnology.gr 

 

Μήπως η συλλογική ευτυχία εξαρτάται από το DNA μας; 

Η Δανία βγαίνει συνήθως πρώτη στις έρευνες που έχουν να κάνουν με το ευ ζην και τους δείκτες ευημερίας των κατοίκων του πλανήτη. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως έχουν την απάντηση γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Πιστεύουν ότι οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου που μειώνει τους δείκτες σεροτονίνης, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Αυτό το γονίδιο είναι σπάνιο στους Δανούς. 

Πηγή: http://gr.euronews.com/ 

Ετικέτες: Επιστημονικά νέα
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

×