Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 170)

Αστική αναγέννηση και ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το μοντέλο της αστικής αυτοκινητιστικής συμπεριφοράς έχει αρχίσει να αλλάζει τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες -μέχρι πρότινος φτωχές- περιοχές του πλανήτη (λ.χ. Ασία, Νότια Αμερική). Βασική αιτία είναι η ανάγκη μετάβασης σε πλέον καθαρές μορφές ενέργειας μέσα στις ίδιες τις πόλεις και επέκτασης τμημάτων των πόλεων για αποκλειστική χρήση από πεζούς και ποδήλατα, καθώς και η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Πολλές πόλεις πρόκειται να αλλάξουν μορφή τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ανεκτών όρων διαβίωσης, με επίκεντρο την ανθρώπινη κλίμακα και ένα καθαρό περιβάλλον.

Σε αυτόν τον αστικό μετασχηματισμό που τώρα επιχειρείται και στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες (με τρανταχτή εξαίρεση την Αθήνα), αλλά και ορισμένες Πολιτείες στη Βόρεια Αμερική, όπου πρωτοστατεί η Καλιφόρνια, κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η χρήση του οποίου έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία.

Μπορεί σήμερα ο συνολικός αριθμός οχημάτων παγκοσμίως να παραμένει μικρός -βάσει πρόσφατων στοιχείων δεν ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια-, όμως οι προοπτικές για την ευρεία χρήση του κατά τα επόμενα χρόνια, ειδικά μέσα στις πόλεις, είναι ιδιαίτερα θετικές.

ΠΗΓΗ: IN.GR

Τα σπίτια του μέλλοντος θα (υπ)ακούνε…

Οι αυτοματισμοί θα κυριαρχούν στο μέλλον και στις κατοικίες μας, με τους επιστήμονες να επικεντρώνονται στην εξέλιξη λογισμικών που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας. Η δημιουργία μιας φωνητικής διεπαφής για το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος, ώστε οι ένοικοι να μιλάνε και οι συσκευές του σπιτιού να (υπ)ακούνε, είναι ο στόχος του νέου ευρωπαϊκού έργου «LISTEN».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Οι αυτοματισμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους, ενώ σε περίπτωση κινδύνου μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αυτοματισμούς ενός «έξυπνου» σπιτιού για τα άτομα που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, κρίνεται απαραίτητη η χρήση φωνητικών εντολών.

Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος του έργου είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Μήπως «μιλάμε» όλοι την ίδια γλώσσα;

Ανεξάρτητα σε ποια γωνιά του πλανήτη ζουν οι άνθρωποι και ποια γλώσσα μιλάνε, όταν αναφέρονται σε λέξεις με το ίδιο νόημα, τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Έτσι, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι λένε «στρογγυλό» ή «ερυθρό» σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι αντίστοιχες λέξεις είναι πολύ πιθανό ότι θα περιέχουν τον ήχο «ρ», ενώ όταν λένε «φύλλο», είναι πιθανό στην αντίστοιχη λέξη να περιέχεται ο ήχος «λ» ή «π» και ούτω καθεξής.

Επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Μόρτεν Κρίστιανσεν, καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επεσήμαναν ότι «βεβαίως δεν έχουν όλες οι λέξεις τους ίδιους ήχους, όμως αυτό συμβαίνει σε βαθμό πολύ μεγάλο, για να συμβαίνει τυχαία».

Ομάδα γλωσσολόγων, μηχανικών υπολογιστών και φυσικών ανέλυσε δειγματοληπτικά περίπου 100 λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου στο 62% των τουλάχιστον 6.000 γλωσσών που μιλιούνται ακόμη στον πλανήτη μας και βρήκαν μια σημαντική στατιστική συσχέτιση όσον αφορά τους ήχους των λέξεων.

Η διαπίστωση αυτή θέτει για πρώτη φορά σε αμφισβήτηση, με τόσο πειστικά μάλιστα επιχειρήματα, την πεποίθηση των γλωσσολόγων, ότι η συσχέτιση ανάμεσα στους ήχους μιας λέξης και στο νόημά της είναι κατά βάση αυθαίρετη.

Η ηχητική ομοιότητα παρατηρείται κυρίως στα κοινά καθημερινά αντικείμενα, από τα μέρη του σώματος και τις οικογενειακές σχέσεις, μέχρι τα φαινόμενα της φύσης.

Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι ακόμη, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν παρεμφερείς ήχους, για να περιγράψουν αυτά τα πράγματα.

Η πιο σαφής ηχητική ομοιότητα αφορά λέξεις που περιγράφουν μέρη του σώματος.

«Τα ίδια ηχητικά πρότυπα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τη γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων και την καταγωγή της γλώσσας τους. Φαίνεται πως κάτι τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Μ. Κρίστιανσεν.

Το γιατί παρατηρούνται αυτά τα γλωσσικά μοτίβα, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ίσως πρόκειται για κατάλοιπα κάποιας «πρωτογλώσσας», που αναπτύχθηκε από τον πρωτόγονο άνθρωπο, πριν από την ανάπτυξη των σύγχρονων γλωσσών, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι έχει να κάνει με λόγους βιολογικούς και με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανθρωπότητα το 2050

Το 2050 η πραγματικότητα και η καθημερινότητα της ανθρωπότητας θα είναι πολύ διαφορετικές: οι άνθρωποι θα έχουν πιθανώς εξελιχθεί σε «επαυξημένες» οντότητες, ενσωματώνοντας τεχνολογικά ενθέματα, που θα τους δίνουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που έχει ορίσει η φύση. Οι μηχανές θα είναι ίσως σε θέση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, σαν να ήταν έλλογα όντα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κάνει άλματα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους από τα ρομπότ, είτε αυτοί είναι ανειδίκευτοι εργάτες είτε γιατροί, ενώ οι επιχειρήσεις με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα, πιθανώς θα εκλείψουν.

Η αυτοαπασχόληση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την επαγγελματική διέξοδο για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο δε θάνατος θα έρχεται πολύ αργότερα…

Η έλευση των ρομπότ προβλέπεται να φέρει ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται σημαντικά μετά το 2025-2030, όταν τεράστια, προς το παρόν, αδρανή κεφάλαια της τάξης των 7-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «πέφτουν» στην παγκόσμια αγορά, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, CEO του ελληνικού κόμβου του «The Millenium Project», το οποίο ξεκίνησε το 2002 ως πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ανοίξει τη συζήτηση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή, είναι ανεξάρτητος συμβουλευτικός φορέας με έδρα την Ουάσιγκτον και διαθέτει κόμβους σε 60 χώρες ανά τον πλανήτη.

Το παγκόσμιο δίκτυο του «The Millenium Project», με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κόμβου, πραγματοποίησε έρευνα για τον “Κόσμο το 2050” και κατέληξε σε τρία πιθανά σενάρια, που περιγράφουν πτυχές από τρεις εξίσου πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

×