Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 167)

  1. Σύγχρονη αλχημεία: Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να εξάγουν χρυσό από τον άνθρακα
  2. Χειρόγραφο του Ισαάκ Νεύτωνα αποκαλύπτει τη συνταγή για τη μυθική «φιλοσοφική λίθο»
  3. Ιστορική ανακάλυψη: Επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλικό υδρογόνο
  4. Βακτήρια-αλχημιστές παράγουν χρυσάφι 24 καρατίων από φυσικό υγρό

 

Σύγχρονη αλχημεία: Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να εξάγουν χρυσό από τον άνθρακα

Ερευνητές από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών λένε ότι χτίζουν τις εγκαταστάσεις, στις οποίες θα μετατρέπουν τον άνθρακα σε χρυσό, σύμφωνα με το Russian Today.

Μέχρι στιγμής τα έσοδα από την εν λόγω διαδικασία εκτιμώνται περίπου στα 1.500 ρούβλια ανά καύση 1 τόνου.

Μπορεί να μην πρόκειται για «αγνή αλχημεία», αλλά έπειτα από δεκαπέντε έτη μελετών πάνω σε άνθρακα από διαφορετικές περιοχές του ποταμού Αμούρ, η ομάδα διαπίστωσε πως κάθε τόνος στερεού καυσίμου από τη λεκάνη Ερκοβέτσκι (Erkovetskiy) περιέχει ένα γραμμάριο του πολύτιμου μετάλλου.

Για να δημιουργηθεί ο χρυσός, ο καπνός που παράγεται από τη καύση του άνθρακα περνά μέσα από ένα εκατονταπλάσιο σύστημα καθαρισμού. Το υπόλειμμα στη συνέχεια ξεπλένεται μέσω ενός φίλτρου νερού, οδηγώντας στην παραγωγή μίας μικρής ποσότητας χρυσού, ο οποίος αργότερα μέσω της διαδικασίας της εκχύλισης παράγει το πολύτιμο μέταλλο.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

ΕΙΚΟΝΑ: http://i.huffpost.com/gen/4882422/images/n-EXTRACT-GOLD-large570.jpg

Χειρόγραφο του Ισαάκ Νεύτωνα αποκαλύπτει τη συνταγή για τη μυθική «φιλοσοφική λίθο»

Ένα χειρόγραφο σχεδόν 400 ετών αποκαλύπτει μια γεύση από τη συνταγή για τη μυθική Φιλοσοφική Λίθο.

Το έγγραφο του 17ου αιώνα γράφτηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα και είναι ένα αντίγραφο κειμένου του γνωστού αλχημιστή George Starkey.

Μετά από δεκαετίες σε μια ιδιωτική συλλογή, το κείμενο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς στις ΗΠΑ, το οποίο αποκαλύπτει τα πρώτα βήματα σε μια διαδικασία, κατά την οποία οι αλχημιστές πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον μόλυβδο σε χρυσό.

Στο κείμενο ο αλχημιστής περιγράφει τη διαδικασία για την κατασκευή της «φιλοσοφικής λίθου» σύμφωνα με τη Χημεία.

Ο υδράργυρος πιστεύεται ότι είναι μια βασική ουσία για τη δημιουργία της πέτρας του φιλοσόφου, λένε οι ερευνητές, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τα μέταλλα στα συστατικά μέρη τους.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν ποτέ ο Ισαάκ Νεύτων προσπάθησε πραγματικά να φτιάξει την ουσία ή, πιθανότατα, το κείμενο χρησιμοποιήθηκε ως απλή αναφορά.

Η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό ήταν ένας από τους στόχους μιας πρώιμης μορφής επιστήμης που ονομαζόταν αλχημεία.

Σήμερα δεν θα χαρακτηρίζαμε επιστήμη την αλχημεία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις συνδεόταν με σκοτεινές μεθόδους, με μαγικές ή και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ωστόσο στο παρελθόν αποτελούσε μια εντελώς αξιοσέβαστη δραστηριότητα, με την οποία ασχολήθηκε και ο Ισαάκ Νεύτων!

Η αλχημεία έχει μακρά ιστορία, η οποία φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Περσία.

Στόχος των αλχημιστών δεν ήταν μόνο η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό, αλλά και η άσκηση εξουσίας πάνω στη φύση, δηλαδή η ικανότητα να ελέγχουν τα πράγματα που μας περιβάλλουν.

Η αλχημεία περιλάμβανε αρκετές φορές τη χρήση μαγείας: έπρεπε να πεις διάφορα ξόρκια ή να φροντίσεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά.

Οι αλχημιστές πειραματίζονταν αναμιγνύοντας ή θερμαίνοντας δύο ή περισσότερες ουσίες, για να δουν τι θα συμβεί. Τους άρεσε να εργάζονται με στοιχεία που προκαλούσαν βίαιες αντιδράσεις, όπως είναι ο φωσφόρος και ο υδράργυρος.

Η διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, αλλά άξιζε την προσπάθεια, μπροστά στην ανταμοιβή που θα λάμβανες εάν κατάφερνες να βρεις επακριβώς τον σωστό συνδυασμό συστατικών από τον οποίο θα προέκυπτε η Φιλοσοφική Λίθος.

Αυτή η «λίθος» θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατρέψει τον μόλυβδο ή τον κασσίτερο σε χρυσό ή να χαρίσει αιώνια ζωή!

ΠΗΓΗ: http://apocalypsejohn.com

ΕΙΚΟΝΑ: http://apocalypsejohn.com/wp-content/uploads/chirografo-isaak-neftona-apokalipti-sintagi-mithiki-filosofiki-litho.jpg

Ιστορική ανακάλυψη: Επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλικό υδρογόνο

Περίπου 80 χρόνια μετά τη θεωρητική πρόβλεψή του το 1935, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν επιτέλους -εν είδει σύγχρονων αλχημιστών- να κάνουν πραγματικότητα τη δημιουργία μεταλλικού υδρογόνου.

Εφόσον όντως αυτό συνέβη (μερικοί φυσικοί αμφιβάλλουν σοβαρά), θα πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα νέα υλικά στον πλανήτη μας με δυνητικές εξωτικές ιδιότητες και ποικίλες χρήσιμες εφαρμογές, ιδίως χάρη στην υπεραγωγιμότητα του ηλεκτρισμού, δηλαδή στη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς αντίσταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικών επιστημών ‘Αιζαακ Σιλβέρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”, ανέφεραν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, καθώς δεν είναι βέβαιοι αν το μεταλλικό υδρογόνο τους είναι στερεό ή υγρό, αν και κλίνουν υπέρ της στερεάς εκδοχής.

«Πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο της φυσικής υψηλής πιέσεων. Είναι το πρώτο δείγμα μεταλλικού υδρογόνου πάνω στη Γη. Έτσι όταν το κοιτά κανείς, βλέπει κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν», δήλωσε ο ίδιος.

Το υδρογόνο είναι ένα άχρωμο αέριο, που υπό ειδικές συνθήκες μπορεί να μετατραπεί σε μέταλλο. Το μεταλλικό υδρογόνο σε υγρή μορφή αποτελεί βασικό συστατικό των γιγάντιων πλανητών Δία και Κρόνου.

Για να το δημιουργήσουν στη Γη οι ερευνητές, συμπίεσαν ένα μικροσκοπικό δείγμα υδρογόνου, ασκώντας πάνω του -με τη βοήθεια συνθετικών διαμαντιών- τεράστιες πιέσεις, της τάξης των 495 γιγαπασκάλ, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ασκούνται στο κέντρο του πλανήτη μας. Σε τόσο ακραίες συνθήκες πίεσης, το στερεό μοριακό υδρογόνο διασπάται και τα μόριά του αποσυντίθενται σε ατομικό υδρογόνο, το οποίο είναι μέταλλο. Ακόμη και όταν η υψηλή πίεση σταματά, το ατομικό υδρογόνο παραμένει μεταλλικό (είναι δηλαδή μετασταθερό).

Το επίτευγμα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα για τη φύση της ύλης. Αλλά επίσης θα ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά από πρακτικές επαναστατικές εφαρμογές, όπως οι υπεραγωγοί ηλεκτρισμού σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Κάτι τέτοιο θα μεταμορφώσει τις μεταφορές, την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, τη διαστημική εξερεύνηση κ.ά.

«Χρειάζεται τρομερή ποσότητα ενέργειας για να δημιουργηθεί το μεταλλικό υδρογόνο. Και αν μετατραπεί ξανά σε μοριακό υδρογόνο, τότε όλη αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται, δημιουργώντας το πιο ισχυρό πυραυλικό καύσιμο που είναι γνωστό στον άνθρωπο, φέρνοντας έτσι επανάσταση στην πυραυλική τεχνολογία», δήλωσε ο Σιλβέρα. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει την εξερεύνηση άλλων μακρινών πλανητών.

Όμως στο παρελθόν κατά καιρούς είχαν γίνει ξανά ανακοινώσεις περί δημιουργίας μεταλλικού υδρογόνου, για να διαψευσθούν αργότερα. Και αυτή τη φορά ουκ ολίγοι φυσικοί σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία), σύμφωνα με το “Nature”, δήλωσαν πως δεν έχουν καθόλου πειστεί ότι όντως δημιουργήθηκε μεταλλικό υδρογόνο και επιφυλάσσονται, μέχρι να γίνουν περισσότερα πειράματα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

ΕΙΚΟΝΑ: http://media.enikos.gr/data/photos/resized/720_a445658aa76c8b9fc68a39520ddc7876.jpg

Βακτήρια-αλχημιστές παράγουν χρυσάφι 24 καρατίων από φυσικό υγρό

Την ώρα που η τιμή του χρυσού σπάει κάθε ρεκόρ καθημερινά λόγω της κρίσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δηλώνουν ότι ανακάλυψαν βακτήρια που μπορούν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν… φυσικό χρυσάφι.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που οι ίδιοι οι ερευνητές αποκαλούν «Μικροβιακή Αλχημεία», βασίζεται σε ένα είδος βακτηρίων με το επιστημονικό όνομα: Cupriavidus metallidurans. Τα βακτήρια αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα βαριά, τοξικά μέταλλα και έως 25 φορές ισχυρότερα από τα κοινά βακτήρια.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, έχουν την ακόμα πιο απρόσμενη ιδιότητα να μετατρέπουν το χλωρίδιο του χρυσού (ένα τοξικό υγρό που υπάρχει στη φύση) σε χρυσό. Η διαδικασία μετατροπής του υγρού χλωριδίου σε χρυσό κρατά μια εβδομάδα περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα βακτήρια αναπαράγονται. Στο τέλος το χλωρίδιο έχει γίνει στερεός χρυσός 24 καρατίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βακτήρια-Μίδες εκτίθενται σε μια έκθεση που κάνει το γύρο του κόσμου, με τίτλο «The Great Work of the Metal Lover».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΕΙΚΟΝΑ: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/xrisos-apo-vaktiria-6.jpg

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

×