Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 161)

Ερωτική επιστολή 900 ετών: Ο Άγιος Βαλεντίνος στην εποχή των Βίκινγκς

Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο πιστεύει ότι μία αρχαία ανάγλυφη επιγραφή γραμμένη πάνω σ’ ένα κομμάτι οστού είναι μια ερωτική επιστολή ηλικίας 900 ετών, από την εποχή των Βίκινγκς.

Ο λόγος για τον Jonas Norbury, ο οποίος πιστεύει ότι η επιγραφή  αναφέρει τις λέξεις «φίλα με», κάτι που μάς δείχνει ότι μ’ αυτό το τρόπο αντάλλασσαν ρομαντικά μηνύματα ο ένας με τον άλλο.

Ο νεαρός φοιτητής πιστεύει ότι έλυσε το  μυστήριο με τον περίεργο σκανδιναβικό κώδικα Jötunvillur, ο οποίος χρονολογείται από τις αρχές του 9ου αιώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Local» η επιγραφή, που εκτιμάται ότι φτιάχτηκε το 12ο ή 13ο αιώνα, στην περιοχή Sigtuna της Σουηδίας, ήταν γραμμένη σε cipher runes, τον πιο κοινό κώδικα της μεσαιωνικής Σκανδιναβίας.

Ο Norbury είναι ο πρώτος που τόλμησε να μελετήσει  όλα τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σύστημα κωδικών της βόρειας Ευρώπης στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 80 επιγραφές.

«Είναι σαν να λύνεις  παζλ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορώ να διαβάσω ονόματα προσώπων. Στη συγκεκριμένη όμως επιγραφή που βρέθηκε σ’ ένα τμήμα οστού -διατηρώντας ένα ποσοστό αμφιβολίας- η ερμηνεία που δίνω είναι ότι αναφέρει τις λέξεις «φίλα με».

Αρχικά, οι κρυπτολόγοι πίστευαν ότι ο κώδικας αυτός χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει μυστικά μηνύματα, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν ζωτικής σημασίας στην εκμάθηση των ρούνων.

 

Τι συμβαίνει στο μυαλό των ερωτευμένων

Λένε ότι ο έρωτας είναι σαν εθισμός και σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Όταν κανείς είναι ερωτευμένος εκλύονται νευροδιαβιβαστές “χαράς και ευτυχίας” στον οργανισμό, που η επίδρασή τους σε αυτόν είναι τόσο εθιστική, όσο και ορισμένων ουσιών.

Ο έρωτας καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, το μεταιχμιακό σύστημα. Το πάθος, από την άλλη, ελέγχεται από το ενδοκρινικό σύστημα.

Τμήματα του υποθαλάμου προετοιμάζουν το σώμα για το σεξ, ενώ οι στεροειδείς ορμόνες ενισχύουν τη σεξουαλική επιθυμία. Μη βιαστείτε ωστόσο να  χαρακτηρίσετε το πάθος ως ένα πρωτόγονο σαρκικό ένστικτο.

Σύμφωνα με μια μελέτη όταν κανείς νιώθει έλξη για κάποιον άλλο, ενεργοποιείται το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην κατανόηση της εικόνας του ίδιου του ατόμου.

Όσο περισσότερο διαρκεί μια σχέση, τόσο λιγότερη ντοπαμίνη εκλύεται. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι “πεθαίνει” και ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο ζευγάρι.

Στην πραγματικότητα, ένα μόριο που ονομάζεται CRF (corticotrophin-releasing factor) βοηθά στη… συνέχιση της σχέσης. Το CRF εκλύεται όταν τα ζευγάρια μένουν για κάποιο καιρό χωριστά, δημιουργώντας μια δυσάρεστη αίσθηση, που κάνει τον έναν να λείπει στον άλλον. Στους άντρες αυξάνεται η βασοπρεσίνη, η οποία συνδέεται με την εδαφική συμπεριφορά, και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, στις υγιείς σχέσεις, οι άντρες είναι πιστοί και θέλουν να προστατεύουν το ταίρι τους (ενώ στις μη υγιείς σχέσεις είναι κτητικοί).

Όταν κανείς είναι ερωτευμένος σκέφτεται πιο έξυπνα και πιο γρήγορα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο έρωτας ενεργοποιεί το σύστημα της ντοπαμίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις γνωστικές και κινητικές δεξιότητες.

 

Πηγή: news.gr

 

Βεργίνα: Βρήκαν τον αρχαίο καθρέφτη του Έρωτα!

O μαγευτικός καθρέφτης του Έρωτα είναι το πιο εντυπωσιακό από μια πλειάδα ευρημάτων που έφερε στο φως, στη νεκρόπολη των Αιγών, η αρχαιολογική σκαπάνη το 2014.

Σε δύο τύμβους βρέθηκαν συνολικά 21 τάφοι από τους οποίους οι 6 ήταν ασύλητοι.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, το πιο πολύτιμο και σπάνιο εύρημα από τον πρώτο τύμβο ήταν στον τάφο μιας κοπέλας (4ος  π.Χ. αιώνας) πολυαγαπημένης των γονιών της, που της χάρισαν στο ταξίδι χωρίς γυρισμό πολύτιμα χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες αλλά και το μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε έως τώρα στις Αιγές: ένα μικρό χάλκινο κομψοτέχνημα, έργο – όπως σημειώνει η ίδια – ενός πολύ επιδέξιου τορνευτή. Στο καπάκι του καθρέφτη ο Έρωτας με μορφή τρυφερού παιδιού έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει το θεό του πόθου και του πάθους, το Διόνυσο, ο οποίος με μορφή θαλερού νέου κάθεται πάνω στα βράχια, που είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα.

 

Μοιραστείτε τη φροντίδα των παιδιών και βελτιώστε την ερωτική σας ζωή

Τα ζευγάρια που μοιράζονται την φροντίδα των παιδιών τους έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.

Η «Marital and Relationship Study» διεξήχθη το 2006 με τη συμμετοχή 487 οικογενειών και στόχος ήταν να καταγραφούν ποιοτικά χαρακτηριστικά του έγγαμου βίου μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι στα ζευγάρια όπου στις γυναίκες αναλογούσε κυρίως η φροντίδα των παιδιών, είχαν το χειρότερο σκορ ως προς την ικανοποίηση που αντλούσαν από τη σχέση τους αλλά και την ερωτική τους ζωή

Αντιθέτως, στα ζευγάρια που η ανατροφή των παιδιών μοιραζόταν εξίσου μεταξύ των συντρόφων, η συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση ήταν μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντάνιελ Καρλσον, επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια «ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης είναι ότι η φροντίδα των παιδιών έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, περιλαμβανομένης και της ερωτικής ζωής. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις περιπτώσεις που ο πατέρας ήταν κυρίως επιφορτισμένος με την φροντίδα των παιδιών, αυτό δεν είχε αρνητική επιρροή στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού».

 

Πηγή: in.gr

Ετικέτες: αγάπη έρωτας
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

×