Η 7η Τέχνη: The Hogfather

 

Σκηνοθεσία: Vadim Jean

Σενάριο: Vadim Jean, Terry  Pratchett (βιβλίο)

Ηθοποιοί: David Jason, Marc Warren, Michelle Dockery, Ian Richardson, David Warner

 

Βρισκόμαστε στον Δισκόκοσμο, έναν κόσμο επίπεδο ο οποίος στηρίζεται στην πλάτη τεσσάρων ελεφάντων που, με τη σειρά τους, στέκονται στην πλάτη της Μεγάλης Α’Τούιν, μιας τεράστιας χελώνας που κολυμπάει στο διάστημα. Ο Hogfather (το αντίστοιχο του δικού μας Άγιου Βασίλη) έχει εξαφανιστεί, μετά από τη δολοπλοκία των Ελεγκτών της Πραγματικότητας. Ο Θάνατος αποφασίζει να μεταμφιεστεί και να τον αντικαταστήσει, ώστε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να πιστεύουν. Παράλληλα, η εγγονή του Θανάτου, Σούζαν, αναλαμβάνει να ανακαλύψει τι συνέβη στον αληθινό Hogfather. Πρέπει όμως να κάνει γρήγορα, γιατί αν χαθεί η πίστη των ανθρώπων, τότε ο ήλιος δεν θα ανατείλει ποτέ ξανά…

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της σειράς Discworld του Terry  Pratchett. Στον Discworld παρωδούνται τα διάφορα λογοτεχνικά κλισέ (για παράδειγμα, οι διάφορες συμπτώσεις που βοηθούν στο να εξελιχθεί η υπόθεση μιας ιστορίας όπως και το γεγονός ότι κάτι που έχει μία στο εκατομμύριο πιθανότητες να πετύχει, πετυχαίνει τη στιγμή που χρειάζεται, εντάσσονται στα πλαίσια ενός επιστημονικά αποδεδειγμένου φυσικού νόμου, γνωστού ως «αφηγηματική αιτιότητα»), ενώ θίγονται και θέματα που απασχολούν τον δικό μας κόσμο, όπως είναι η κοινωνία, η πολιτική, η θρησκεία, η επιστήμη, η τεχνολογία, πάντα μέσα από ένα σατιρικό πρίσμα. Έτσι, λοιπόν, το «Hogfather» καταπιάνεται με τα Χριστούγεννα: οι διάφορες ιστορίες, καθώς και η όλη αντίληψη σχετικά με το «πνεύμα των Χριστουγέννων», αναλύονται σε βαθμό αποδόμησης, για να ξαναχτιστούν στο τέλος μέσα από ένα πραγματικά ψυχαγωγικό μονοπάτι. Αυτό βέβαια, αφού ξεπεραστεί το αρχικό σοκ μιας συγκεκριμένης ανθρωπομορφικής προσωποποίησης με κόκκινο μανδύα και δρεπάνι που κάνει «χο, χο, χο!»

Πέρα από αυτά, αποτελεί μια αρκετά σοβαρή μελέτη πάνω στο νόημα της ζωής, την εξέλιξη των μύθων και των συμβόλων και την ουσία της πίστης (με την ευρύτερη έννοια). Και στην τελική, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.

 

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα Η 7η ΤΕΧΝΗ

×