Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

«Mάθε πρώτα τον εαυτό σου.. μη διατυμπανίζεις τις σκέψεις σου….δες και ακολούθησε τη Φύση»

Λαο Τσε (Ταο Τε Τζιγκ)

Για να  γνωρίσουμε την αρχαία κινέζικη ιατρική, πρέπει να προσεγγίσουμε την κινέζικη φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος (μικρόκοσμος) αποτελεί εικόνα του Σύμπαντος (μακρόκοσμος), το οποίο αντανακλάται πάνω του. Οι γαλαξίες, οι πλανήτες, το ηλιακό σύστημα αντιστοιχούν στα διάφορα κύτταρα, ιστούς, όργανα και οργανικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Το ανθρώπινο αυτό «σύμπαν» βρίσκεται μεταξύ Ουρανού και Γης και δέχεται τις ενέργειές τους μεταλλάσσοντάς τες αρμονικά σαν αυτορυθμιζόμενος μετασχηματιστής. Τις λαμβάνει από το περιβάλλον (τροφές, ηλιακή ενέργεια, κοσμικές ακτινοβολίες) και τις εκπέμπει ξανά προς αυτό. Κι αυτό είναι και το κλειδί της ανθρώπινης υγείας, φυσικής, ψυχολογικής και πνευματικής.

Όλα στο σύμπαν γεννιούνται, εξελίσσονται, φθείρονται και πεθαίνουν κάτω από την ώθηση μιας διπολικής ενέργειας, που τα εμψυχώνει και τα ρυθμίζει. Της ενέργειας Chi. Η φύση, η αιτία και το αποτέλεσμά της είναι η αδιάκοπη ροή και ισορροπία των αντιθέτων. Είναι η ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα στον άνθρωπο και του δίνει τη δύναμη να τρώει, να εργάζεται, να γελά, να ονειρεύεται, να ζει και να εξελίσσεται.

Η ενέργεια Chi χωρίζεται σε δύο πρωταρχικές αρχές γνωστές σαν YIN (θηλυκό, γη, νερό, ηρεμία, αρνητικό, παθητικό) και YANG (αρσενικό, φωτιά, κίνηση, θετικό, ενεργητικό), οι οποίες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες, αλληλεπιδρούν και μετασχηματίζονται συνεχώς η μία στην άλλη. Όπου υπάρχει YANG υπάρχει και YIN και το αντίθετο. Η συνεχής εναλλαγή τους δημιουργεί τον κύκλο ζωής και θανάτου όλων των όντων, των φαινομένων και των πραγμάτων του σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους αρχαιότερους μύθους της κινέζικης κοσμογονίας, ο άνθρωπος αποτελείται από ύλη της γης (YIN) και ενέργεια του ουρανού (YANG).

Όταν  υπάρχει ισορροπία ανάμεσά τους, ο οργανισμός είναι υγιής. Όταν υπερτερεί η μία της άλλης, διαταράσσεται η ροή της ζωτικής ενέργειας και εμφανίζονται οι ασθένειες.

Το YIN έχει κατεύθυνση προς τα μέσα και προς τα κάτω. Είναι το αρνητικό, το αδύναμο, το κρύο, το άτονο, το συναίσθημα, το κλάμα και ο ήπιος εξασθενητικός πόνος. Το YANG κατευθύνεται προς τα πάνω και προς τα έξω. Είναι  το θετικό, το δυνατό, το έντονο, το ζεστό, η λογική, το γέλιο και ο οξύς δυνατός πόνος. Στο σώμα μας οι εκκρίσεις, το αίμα, και τα οργανικά υγρά είναι YIN ενώ η θερμοκρασία, οι θερμίδες και η ενέργεια είναι YANG. Η κυκλοφορία των ενεργειών ακολουθεί κάποια κανάλια (μεσημβρινοί), που ανάλογα με την κατεύθυνση, τη θέση και το όργανο με το οποίο συνδέονται είναι YIN ή YANG. Κάθε YIN μεσημβρινός ενώνεται μ’ έναν YANG και δημιουργεί την ισορροπία των ενεργειών.

Όταν εμφανιστεί ένας βλαπτικός φυσικός παράγοντας (καταπόνηση του σώματος, κακή διατροφή, επιβλαβείς συνήθειες κ.λ.π.) ή ψυχολογικός (φόβος, ανασφάλεια, σοκ), αρχικά προκαλείται μία διαταραχή στη ροή των ενεργειών YIN – YANG (σε κάποιο μεσημβρινό που έχει κάποια συγγένεια με τον βλαπτικό παράγοντα). Αν ο οργανισμός κινητοποιήσει την αυτόματη θεραπευτική διαδικασία, η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται γρήγορα και η ασθένεια δεν εμφανίζεται. Αλλά μια μεγαλύτερη ή μακροχρόνια δυσαρμονία αποδιοργανώνει το YIN – YANG και η νόσος εμφανίζεται.

Η κινέζικη ιατρική βασίζεται επίσης στο Νόμο των πέντε στοιχείων. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η φύση αποτελείται από το συνδυασμό πέντε στοιχείων, που αντιστοιχούν σε κάποια βασικά όργανα και ιστούς του ανθρώπου. Τα στοιχεία αυτά είναι: ξύλο (συκώτι, χολή), φωτιά (καρδιά, λεπτό έντερο), γη (σπλήνα, στομάχι), μέταλλο (πνεύμονες, παχύ έντερο) και νερό (νεφροί, ουροδόχος κύστη.) Επίσης κάθε αισθητήριο όργανο αντιστοιχεί σ’ ένα στοιχείο.

Η μελέτη αυτής της θεωρίας έχει μεγάλη σημασία για την ιατρική, γιατί οι πέντε κινήσεις είναι κινήσεις της ενέργειας που συμμετέχει σε μια αλλαγή, στη διάρκεια της οποίας εκδηλώνονται όλα τα υλικά πράγματα τόσο του Μακρόκοσμου όσο και του Μικρόκοσμου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζεται με τον άνθρωπο.

Αρκετά ιστορικά στοιχεία μας δείχνουν ότι η κινέζικη ιατρική είχε ήδη αναπτυχθεί εδώ και 6.000 χρόνια! Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ήταν πολλές: φυτοθεραπεία, ειδικές δίαιτες, μασάζ (Tui – Na), θεραπευτικές ασκήσεις (Tai – Chi, Chi – Gong), βελονισμό, σιάτσου  κ.λ.π.

 Όμως τα πρώτα ιατρικά κείμενα εμφανίζονται το 1800 π.Χ. Το αρχαιότερο είναι το ΝΕΙ ΚΙΝG στο οποίο περιγράφονται η φυσιολογία και η παθολογία του ανθρώπινου σώματος, διαγνωστικές τεχνικές και μέθοδοι θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών, η θεωρία του YIN – YANG, τα πέντε στοιχεία, οι μεσημβρινοί, η ζωτική ενέργεια (Chi), το αίμα και τα σωματικά υγρά, τα πέντε συναισθήματα και οι έξι εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής.

Πως γίνονταν όμως η διάγνωση και θεραπεία στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική;

Ο αρχαίος Κινέζος γιατρός είχε ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο. Γνώριζε  ότι  ο άνθρωπος είναι σώμα, ψυχή και νους και η σωστή διάγνωση βασιζόταν στη σφαιρική εξέτασή του. Έτσι έδινε συμβουλές στον ασθενή, που αφορούσαν όχι μόνο φυσικές ιατρικές πρακτικές αλλά και τον έλεγχο των παθών (κακία, λαιμαργία, λαγνεία) καθώς και τη συμπεριφορά του στην προσωπική και δημόσια ζωή. Ο ρόλος της σωστής δίαιτας  και της πρόληψης ήταν εξίσου σημαντικός.

Είναι ενδιαφέρον να πούμε εδώ ότι οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί, όσο οι πελάτες τους ήταν υγιείς, πληρώνονταν από την κοινότητα. Όταν αρρώσταιναν, έπαυαν να παίρνουν χρήματα. Ήταν λοιπόν συμφέρον του γιατρού να φροντίζει προληπτικά την υγεία των πελατών του.

Η υγεία δεν περιοριζόταν στη θεραπεία της ασθένειας αλλά ήταν τρόπος ζωής.

Η θεραπευτική είχε την αρχή της στο διαιτολόγιο, απαραίτητο για τη μακροβιότητα. Οι τροφές χωρίζονταν σε YIN (γλυκές) και YANG (αλμυρές) και χορηγούνταν ανάλογα με το όργανο του σώματος που έπρεπε να τονωθεί.

Ο γιατρός βασιζόταν σε ποικίλα διαγνωστικά εργαλεία (βλέμμα, ακοή, όσφρηση, ερώτηση, παλμό, ανάλυση της γλώσσας) για να προσδιορίσει τη θέση και τη φύση της ασθένειας (εσωτερική – εξωτερική, κρύο – ζέστη, υπερβολή – ανεπάρκεια  YIN – YANG). 

Η διάγνωση ξεκινούσε από το σφυγμό, την αντανάκλαση της καρδιάς, όπου ο γιατρός μπορούσε ν’ αναγνωρίσει 28 διαφορετικούς χτύπους. Έπειτα ακολουθώντας ένα περίπλοκο σύστημα προοδευτικής διερεύνησης, κατέληγε στην ανακάλυψη οποιαδήποτε ανωμαλίας σ’ οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Για την αιτιολογία και διάγνωση έπρεπε να ελέγχει τους κιγιούν (κύκλοι ενέργειας), που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του σώματος, όπως και στο σύμπαν.

Σκοπός δεν ήταν η ανακούφιση από τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά η θεραπεία των αιτιών που την προκάλεσαν, φυσικών, ψυχολογικών ή νοητικών. Για να επιτύχει σ’ αυτό ο γιατρός, έπρεπε να έχει ο ίδιος μία υγιή φυσική, ψυχολογική και πνευματική ζωή, ώστε να βοηθήσει τους ασθενείς του να κάνουν το ίδιο.

Οι παραδόσεις αναφέρουν ότι στην Κίνα έζησαν μάγοι – γιατροί, που μπορούσαν να θεραπεύσουν τον ασθενή με την εφαρμογή μίας βελόνας στο σημείο του σώματος που έπασχε από κάποια νόσο, για μια μόνο φορά! Λέγεται ότι αυτές οι βελόνες φυλάσσονταν μέσα στα αγάλματα των Θεών στους ναούς και ήταν ειδικά φορτισμένες.

Βελονισμός. Πρόκειται για την αρχαιότερη θεραπευτική μέθοδο που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα αλλά και την πιο κλασσική τεχνική της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής. Βασίζεται στην εφαρμογή λεπτών βελόνων σε ειδικά σημεία του σώματος που ενώνονται από τους μεσημβρινούς, στα οποία συχνά προκαλείται μπλοκάρισμα της ενέργειας, που ευθύνεται για την παθολογικές εκδηλώσεις του σώματος.

Με το βελονισμό ενεργοποιούνταν μηχανισμοί αυτοΐασης, που για κάποιο λόγο υπολειτουργούσαν, και σε αρκετές περιπτώσεις εξαφανίζονταν όχι μόνο τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και τα αίτια. 

Σήμερα ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως από  αρκετούς γιατρούς της κλασικής ιατρικής, φυσιοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, και διδάσκεται επίσημα σε αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ίσως η δική μας Δυτική ιατρική να απέχει πολύ από την Ανατολική, που είναι πιο βαθιά και πιο σφαιρική. Αν όμως κατανοήσουμε τη φιλοσοφία της και τολμήσουμε να δοκιμάσουμε τις μεθόδους της, θα έρθουμε σε επαφή με μία νέα θεραπευτική αντίληψη … και ίσως με μία αρχέγονη, παλιά και συγχρόνως νέα πλευρά της υγείας, της ασθένειας, της πρόληψης και της θεραπείας…. και ίσως και του Αληθινού Εαυτού μας!

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Κλασικά Κείμενα Παραδοσιακού Βελονισμού του κίτρινου αυτοκράτορα (Τόμος 1, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)
  2. Kινέζικη & Ινδική Ιατρική, ( Robert Svoboda & Arnie Lade,Εκδόσεις Lector)
ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  1. http://www.therapy.gr/details.php?recordID=21
  2. http://tech.pathfinder.gr/xpaths/oriental/247670.html
  3. http://ygeia.pbogs.gr/2007/04/o-belonismos-kai-h-paradosiakh-kinezikh-iatrikh.html
  4. http://www.tcm-edu.gr/gr/whatis_tcm.htm
  5. http://www.esoterica.gr/articles/alt_med/accupunct/accupunct.htm

 

 

 

 

Ετικέτες: Ιατρική Κινέζικη Ιατρική Υγεία
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΥΓΕΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×