Σιάτσου: Η τέχνη της ισορροπίας

 

Τι είναι: είναι μια παλιά πρακτική πρόληψης και θεραπείας δυσαρμονιών του σώματος, που μας έρχεται από την Ανατολή. Στο δυτικό κόσμο είναι μια εναλλακτική μορφή ιατρικής που κερδίζει συνεχώς έδαφος και δίνει νέα προοπτική στην αντίληψη για τον άνθρωπο.

Η φιλοσοφία του: πρόκειται για ολόκληρη κοσμοθεωρία, κατά την οποία ο άνθρωπος θεωρείται ως ένα κομμάτι του σύμπαντος αλλά ταυτόχρονα και ο ίδιος είναι ένα σύμπαν που μέσα του υπάρχουν διάφορα συστήματα. Δέχεται ουράνιες και γήινες ενέργειες και επιδράσεις που πρέπει να μεταλλάξει και να προσαρμόσει σε ένα αρμονικό σύνολο.

Σκοπός του σιάτσου: είναι η εξισορρόπηση των ενεργειών γιν και γιαγκ μέσα στο σώμα μας που έχουν διαταραχθεί προκαλώντας ένταση, πόνο ή λειτουργική ανωμαλία.

 Τι σημαίνει: Στα ιαπωνικά Shi σημαίνει δάκτυλο και atsu σημαίνει πίεση. Δηλαδή σιάτσου σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα σε ειδικά σημεία του σώματος .

Τα 365 σημεία πίεσης του σιάτσου είναι σημεία βελονισμού, ειδικά σημεία μυών, νεύρων, οστών, αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων και ενδοκρινών αδένων. Είναι σημεία όπου συσσωρεύεται ένταση όταν ένα από τα όργανα του σώματος δεν λειτουργεί καλά, οπότε χαλάει η ισορροπία του οργανισμού και η ενεργειακή ροή γίνεται ακανόνιστη.

Οι πιέσεις: ακολουθούν σπειροειδή κίνηση, με σταθερό ρυθμό, προκαλώντας ένα αίσθημα μεταξύ πόνου και ευχαρίστησης.

Πότε εφαρμόζεται σε απόλυτα υγιή άτομα μπορεί να βοηθήσει προληπτικά στην κυκλοφορία της ενέργειας που υπάρχει στους μεσημβρινούς του σώματός μας.

Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις στρες, μυοσκελετικών πόνων και μυϊκών συσπάσεων. Μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί με καλά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται ο βελονισμός (π.χ. πονοκεφάλους, νευραλγίες) αλλά και σε άλλα προβλήματα όπως απλά ψυχολογικά προβλήματα, άγχος, κόπωση, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα.

Πώς γίνεται η θεραπεία: μια αποτελεσματική θεραπεία σιάτσου πρέπει να αρχίζει με την εφαρμογή πίεσης σε όλα τα πρόσθια σημεία. Ενώ όταν θεραπεύεται μια συγκεκριμένη ασθένεια, η προσοχή πρέπει να συγκεντρωθεί στα σημεία που είναι πιο κοντά στο μέρος που πονά.

Προυποθέσεις για την επιτυχία είναι η επιθυμία να βοηθήσουμε, η συνειδητή διοχέτευση της ενέργειας, ο ήρεμος νους, η συγκέντρωση κατά την εφαρμογή των πιέσεων και μια ευαισθησία στα χέρια.

Ο κατάλληλος χώρος έχει απαλό φωτισμό, ήρεμη μουσική, ελαφριά αρώματα, θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου και χωρίς μεταλλικά αντικείμενα.

Ο θεραπευτής πρέπει να συντονιστεί ψυχικά με τον θεραπευόμενο. Έρχεται σε επαφή με τον ασθενή βάζοντας το χέρι του στο κατάλληλο αντανακλαστικό σημείο και προσπαθεί να του διοχετεύσει την ενέργειά του. Ανάλογα με το απόθεμα ενέργειας που υπάρχει σε αυτόν ή το μετασχηματισμό από μέρους του της ενέργειας του περιβάλλοντος και τη συνειδητή διοχέτευσή της έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα στο θεραπευόμενο.

Πιο συγκεκριμένα και σταδιακά πρέπει κάποιος να εξασκηθεί να αναγνωρίζει τα ειδικά σημεία και να μάθει τις τεχνικές για το λαιμό, για το κεφάλι, για τα πόδια και τα πέλματα, για τα χέρια και το στήθος αλλά και γενικό σιάτσου και θεραπεία κοινών αδιαθεσιών.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία
  1. Σιάτσου, ιαπωνική μέθοδος θεραπείας με δακτυλική πίεση, Tokujiro Namikoshi, εκδ. Δίδυμοι
  2. Κάντε μόνοι σας σιάτσου, Wataru Ohashi, εκδ. Δίδυμοι
  3. Περιοδικά ΝΑ, τεύχη 47, 74
Ετικέτες: Σιάτσου
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΥΓΕΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×