Πρωτοπαθής Αϋπνία: αιτίες & αντιμετώπιση

Ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση απώλειας της συνείδησης, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά νευροφυσιολογικών διεργασιών και συμπεριφοράς. Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του ύπνου προκαλεί με τη σειρά της προβλήματα στη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και νοητικής ισορροπίας του ανθρώπου. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των δυσκολιών ύπνου και ειδικά των Διαταραχών Ύπνου, όταν αυτές παρουσιάζονται.

Πρωτοπαθούς Αϋπνίας, να παρουσιαστούν τα διαγνωστικά της κριτήρια και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπισή της. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή μελέτη που στηρίζεται όχι μόνο σε βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά και σε παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ψυχοθεραπευτικών συνεδριών με οχτώ συγκεκριμένους ασθενείς. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα άτομα αυτά απευθύνθηκαν σε ψυχολόγο, επειδή αντιμετώπιζαν έντονο άγχος, διαπροσωπικά ή και οικογενειακά προβλήματα, δυσκολίες εύρεσης της σεξουαλικής ταυτότητας και θέματα κακοποίησης από συγγενικό πρόσωπο. Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρχε διάγνωση ψυχικής διαταραχής, ούτε λήψη ψυχοφαρμακευτικής αγωγής.
Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να διερευνηθεί η διαταραχή της 

Κλινικά χαρακτηριστικά

Ως Διαταραχή Ύπνου η Πρωτοπαθής Αϋπνία κατατάσσεται στις Δυσυπνίες. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της είναι η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του ή να έχει ύπνο που δεν ξεκουράζει. Όπως καταδεικνύουν επιδημιολογικές μελέτες, η διαταραχή αυτή είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με το DSM-IV, τα διαγνωστικά κριτήρια είναι τα εξής:

Α. Το προεξάρχον ενόχλημα είναι δυσκολία στην έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου ή ύπνος που δεν ξεκουράζει, για τουλάχιστον 1 μήνα.

Β. Η διαταραχή του ύπνου (ή η κόπωση στη διάρκεια της ημέρας που συνδέεται με αυτήν) προκαλεί κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

Γ. Η διαταραχή του ύπνου δεν συμβαίνει αποκλειστικά κατά την πορεία της Ναρκοληψίας, της Διαταραχής του Ύπνου Σχετιζόμενης με την Αναπνοή, της Διαταραχής του Κιρκαδιανού Ρυθμού του Ύπνου ή μιας Παραϋπνίας.

Δ. Η διαταραχή δεν συμβαίνει αποκλειστικά κατά την πορεία μιας άλλης Διαταραχής (π.χ. Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, ένα παραλήρημα).

Ε. Η διαταραχή δεν οφείλεται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιας ουσίας (π.χ. κάποια ουσία κατάχρησης, κάποιο φάρμακο) ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης.

Αιτίες

Η διερεύνηση των αιτιών που ευθύνονται για τη διατάραξη του φυσιολογικού νυχτερινού ύπνου αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό θέμα. Το άτομο είτε μόνο του είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού πρέπει να ανακαλύψει τους παράγοντες που ταιριάζουν στις δικές του συνθήκες ζωής. Ακολουθούν οι πιο βασικές κατηγορίες αυτών των παραγόντων:

Παράγοντες ηλικίας:

Ψυχολογικοί παράγοντες:

Κακές συνθήκες ύπνου:

Η γνώση των κλινικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης διαταραχής, αλλά και η διερεύνηση των αιτιών που την προκαλούν είναι σημαντικά, επειδή μας βοηθούν στο να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου που θα ακολουθήσει θα επιχειρήσουμε τη σκιαγράφηση μιας πρακτικής αντιμετώπισης με στόχο τη βελτίωση του φυσιολογικού νυχτερινού ύπνου, αλλά και της γενικότερης ποιότητας της ζωής μας.

 

Βιβλιογραφία

Internet

Άλλες πηγές

 

Ετικέτες: Αϋπνία
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×