Τι να κάνουμε σε έναν Μεσαίωνα που έρχεται

Βρισκόμαστε σε ένα νέο μεσαίωνα. Δεν είναι μύθευμα, καταστροφολογία, υπόθεση ή εκφοβισμός. Είναι μια πραγματικότητα για την οποία μας είχαν μιλήσει οι φιλόσοφοι αιώνες πριν. Μπήκαμε σε ένα νέο μεσαίωνα και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έγινε ξαφνικά, σε μια νύκτα. Έγινε σταδιακά, τόσο σταδιακά που σχεδόν δεν καταλάβαμε προς τα πού οδηγούμασταν, δεν συνειδητοποιήσαμε  τι θα προκαλούσαν οι πράξεις μας, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Η μελέτη της ιστορίας είναι αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την σύγχρονη πραγματικότητα.  Και θα κατανοήσουμε την σύγχρονη πραγματικότητα όταν γνωρίσουμε και συνειδητοποιήσουμε την σημασία  των διαδοχικών γεγονότων που μας οδήγησαν εδώ και αποδεχτούμε ότι ο Νόμος των Κύκλων, λειτουργεί, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. Ο Νόμος των Κύκλων –μέσα σε μικρούς και μεγαλύτερους   χρόνους-  φέρνει ακμές και παρακμές, πνευματικές ανοίξεις και ιδεολογικούς χειμώνες, φέρνει την γέννηση του πνεύματος ή την ανάδειξη του υλισμού και τον θάνατο της Ιδέας.

Η ιστορία και ο στοχασμός πάνω στους κρυμμένους κινητήρες της, η φιλοσοφία της ιστορίας δηλαδή, είναι αυτή που θα μας δώσει κάποιες απαντήσεις για το «γιατί» και το «πώς» φτάσαμε εδώ, αλλά επίσης θα μας δώσει απαντήσεις και στο «τι κάνουμε από εδώ και μετά».

Η ιστορία μας δείχνει πως η εξασθένηση των αξιών, καταστρέφει ένα πολιτισμό. Πως,  η καταστροφή ενός πολιτισμού σημαίνει ηθική φτώχεια και ηθική μιζέρια, σημαίνει σκοτάδι, φόβο και άγνοια.Τι είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε; Η γνώση και κατανόηση  του παρελθόντος ώστε να προετοιμάσουμε το μέλλον, ενεργώντας στο παρόν.

Ο τελευταίος μεσαίωνας στην Ευρώπη μάς έδειξε ότι η γνώση και η ένωση των ανθρώπων κάτω από ένα πνευματικό Ιδεώδες είναι τα στοιχεία που μπορούν να αντισταθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Η γνώση σημαίνει έρευνα και η έρευνα φέρνει το άνοιγμα του νου, σκοτώνει την προκατάληψη και εξυψώνει το πνεύμα, το ελευθερώνει.

Η γνώση φέρνει τους ανθρώπους κοντά, γιατί μέσα από το άνοιγμα του νου, γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχουν τοίχοι να μας χωρίσουν αλλά δρόμοι να μας ενώσουν. Η γνώση σκοτώνει τον φόβο που προκαλεί η άγνοια. Η άγνοια προκαλεί την χωριστικότητα και η χωριστικότητα τον ανταγωνισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση και τελικά την αποξένωση.

Το πρώτο που γνωρίζει ένας άνθρωπος, είναι ο εαυτός του. Η γνώση του εαυτού, η αυτοαναγνώριση, η αποδοχή των θετικών και αρνητικών στοιχείων, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε και τους άλλους, μας κάνει να συναισθανθούμε και άρα να σεβαστούμε και να καταφέρουμε να συμβιώσουμε. Η πρώτη μεγάλη νίκη απέναντι στην απομόνωση του μεσαίωνα.

Η γνώση και η εφαρμογή της , μας οδηγεί στην φιλοσοφία, και αυτή μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας και να αναλάβουμε δράση. Μας μετατρέπει σε ενεργητικά άτομα από παθητικούς παρατηρητές.

Η  αφομοίωση της γνώσης μέσα από το βίωμα είναι που μας επιτρέπει να κτίσουμε πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις είναι οι ακλόνητες αρχές μας, είναι οι κολώνες που στηρίζουν το εσωτερικό μας οικοδόμημα έτσι ώστε να αντέξει σε κάθε καιρό, σε κάθε δοκιμασία. Οι πεποιθήσεις μας μοιάζουν με σπόρους. Σπόρους αξιών που τρέφονται από τις ιδέες και τις δράσεις μας.  Σπόροι που φυλάσσονται μέσα μας και έτσι μπορούν να αντέξουν σε κάθε καταστροφή και σε κάθε κακοκαιρία. Και μέσα από εμάς μεταφέρονται και μεταβιβάζονται, σπέρνονται, ευδοκιμούν και ανθίζουν όπου βρουν γόνιμο έδαφος.

Μεταβιβάζονται σε άλλα μυαλά και σε άλλες καρδιές ανθρώπων που και αυτοί ονειρεύονται να κτίζουν Παρθενώνες και ακροπόλεις και αρνούνται να καταστρέφουν, αρνούνται να παρακολουθούν παθητικά.

Η έρευνα, η γνώση, η βίωση είναι ο δρόμος του φιλοσόφου, ο δρόμος του ανθρώπου που μπορεί να στοχάζεται να κατανοεί να εμβαθύνει και να πολεμά για αυτά που πιστεύει

Πρακτικά τι σημαίνουν αυτά;
  1. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό να αναπτύξουμε είναι να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τον μεσαίωνα. Να αποδεχτούμε ότι ζούμε μέσα στον μεσαίωνα αλλά να μην εξομοιωθούμε με τα χαρακτηριστικά του. Να καταφέρουμε έχοντας αντίληψη της πραγματικότητας να παραμείνουμε εσωτερικά, άνθρωποι της αναγέννησης ώστε να επιτρέψουμε στον σπόρο του νέου ανθρώπου να διατηρηθεί.
  2. Σημαντικό στοιχείο στην δική μας προετοιμασία είναι να επιβεβαιώσουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε. Ποιος θα είναι ο ρόλος μας στον κόσμο ώστε να δράσουμε ανάλογα.
  3. Βασική εργασία σε δύσκολες περιόδους είναι η προσπάθεια ανάκτησης και διατήρησης των σημαντικών πραγμάτων.

α. Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία ενός πολιτισμού; Αυτά είναι που πρέπει να τα βρούμε.

β. Να προφυλάξουμε και να διατηρήσουμε τα στοιχεία αυτά. Μια τέχνη που εξυψώνει, μια επιστήμη που ανοίγει δρόμους, μια θρησκεία που μας εξελίσσει και μια πολιτική που έχει δικαιοσύνη για όλους. Αυτοί οι σπόροι πολιτισμού ανθίζουν μέσα στον κάθε άνθρωπο, είναι οι σπόροι του όμορφου, του καλού, του αγαθού και του δίκαιου.

  1. Με αυτούς τους σπόρους ο καθένας μας να κτίσει τον εαυτό του. Να τον εκπαιδεύσει να γίνει πολίτης, άνθρωπος της ευθύνης και της δικαιοσύνης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
  2. Και μετά αυτούς τους σπόρους, να τους φυλάξει μέσα στον νου και την καρδιά του. Να γίνει ο καθένας μας, μια κιβωτός επιβίωσης που θα επιτρέψει στις αξίες να διατηρηθούν, να διασωθούν και να μεταβιβαστούν. Και σε αυτή την μεταβίβαση είναι που θα βασιστεί ο πολιτισμός.

Για να καταφέρουμε να περάσουμε τον μεσαίωνα αλώβητοι, θα πρέπει να βρούμε τις αξίες μας, και μετά θα πρέπει να βρούμε ο ένας τον άλλον. Να αναζητήσουμε τα πνευματικά μας αδέλφια, ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια όνειρα και την ίδια πίστη και ελπίδα ότι στην καρδιά του μεσαίωνα, ανθίζει ο σπόρος της αναγέννησης, και η αναγέννηση θα έρθει, γιατί θα την φέρουμε εμείς.

 

Ετικέτες: Νέος Μεσαίωνας
Εκτύπωση

Περισσότερα Άρθρα ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×