Αργοπεθαίνει όποιος…/ Η χαρά της ζωής

Αργοπεθαίνει όποιος…

Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Pablo Neruda

 

Η χαρά της ζωής

Αυτή είναι η αληθινή χαρά της ζωής

Να δίνεσαι σ’ ένα σκοπό που τον θεωρείς σπουδαίο.

Να είσαι μια δύναμη της φύσης κι όχι ένα σβωλαράκι από χώμα, γεμάτο ανησυχία κι εγωισμό, γεμάτο αρρώστιες και πίκρες, που παραπονιέται επειδή ο κόσμος δεν αφοσιώνεται στο να το κάνει ευτυχισμένο!

Πιστεύω πως η ζωή μου ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα κι όσο ζω το θεωρώ προνόμιό μου να την υπηρετώ όσο μπορώ.

Θέλω να είμαι εντελώς «χρησιμοποιημένος» όταν θα πεθάνω, γιατί όσο πιο σκληρά δουλέψω, τόσο περισσότερο θα ζήσω.
Απολαμβάνω τη ζωή γι’ αυτό που είναι. Για μένα η ζωή δεν είναι κεράκι που τρεμοσβήνει. Είναι ένας υπέροχος πυρσός, που αυτήν τη στιγμή είναι η σειρά μου να τον κρατήσω και θέλω να τον κάνω να λάμπει όσο περισσότερο γίνεται, πριν τον παραδώσω στις επόμενες γενιές”.

Μπέρναντ Σω

Ετικέτες: Pablo Neruda Μπέρναντ Σω
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα COPY - PASTE

Σχετικά Άρθρα

×