Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 149)

 

Νέα μελέτη αμφισβητεί παλιές απόψεις για την εξέλιξη της πρώιμης ζωής

Πριν 800-600 εκατομμύρια χρόνια οι ευκαρυωτικοί οργανισμοί  έδειχναν ότι είχαν μια καθυστερημένη εξάπλωση και περιορισμένη ποικιλότητα. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι σε αυτό έφταιγε η έως τότε χαμηλή περιεκτικότητα των ωκεανών σε ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος  στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και για αυτό καθυστέρησε 1-2 δισεκατομμύρια χρόνια η εξέλιξη των πολυκύτταρων οργανισμών. Μια μελέτη βιογεωχημικών στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνιας έλεγξε αυτήν τη θεωρία και απέδειξε ότι είναι λανθασμένη. Συγκεκριμένα, δείγματα σχιστόλιθου από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια έως και 542 εκατομμύρια χρόνια πριν, δείχνουν ότι η περιεκτικότητα των πετρωμάτων και των ωκεανών σε ψευδάργυρο παρέμεινε σχεδόν ίδια.

Τώρα, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι πρέπει να βρουν έναν άλλο λόγο που η εξέλιξη της ζωής στους ωκεανούς καθυστέρησε τόσο πολύ.

Είναι το σύμπαν απλά μια προσομοίωση όπως στην ταινία «Matrix»;

Θα μπορούσαμε να το μάθουμε αυτό ποτέ; Ο φυσικός Silas Beane του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, πιστεύει ότι έχει την απάντηση. Η εργασία του “Περιορισμοί στο Σύμπαν ως Αριθμητική Προσομοίωση” έχει υποβληθεί στο περιοδικό Physical Review D.

Σε αυτήν την εργασία ο Beane, στηριγμένος στην εργασία του που είναι η προσομοίωση των φυσικών δυνάμεων, λέει ότι, στατιστικά, αυτό είναι πολύ πιθανό και προτείνει συγκεκριμένα πειράματα προσομοίωσης που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι όντως ζούμε σε ένα Matrix

ΠΗΓΗ:http://www.telegraph.co.uk/science/9635166/Scientists-believe-they-have-come-close-to-solving-the-Matrix-theory.html

Αρχαία οστά μας δείχνουν ότι η φροντίδα των αναπήρων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος.

Όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι βρίσκουν στοιχεία, ειδικά στη μελέτη οστών, ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι συνεργαζόταν μαζί για να περιθάλψουν και να φροντίσουν τους δικούς τους που είχαν γεννηθεί ή είχαν μείνει ανάπηροι.

ΠΗΓΗ:http://www.medicaldaily.com/articles/13614/20121221/ancient-bones-show-caring-disabled-old-society.htm

 

Το ηλιακό μας σύστημα είναι δημιουργημένο από τις στάχτες άλλων αναρίθμητων αστεριών

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν προέκυψε από μια βίαιη έκρηξη σουπερνόβα αλλά από μια αργή συσσώρευση στοιχείων από υπολείμματα άλλων νεκρών αστεριών, σαν τις νιφάδες του χιονιού που κολλάνε η μία στην άλλη για να δημιουργήσουν μάζα χιονιού. Οι Authors Haolan Tang και Nicolas Dauphas από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελετώντας ισότοπα του σιδήρου σε μετεωρίτες υποστηρίζουν ότι δεν είναι τελικά σίγουρο ότι χρειάστηκε μια έκρηξη σουπερνόβα για να δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα αλλά ότι πιθανώς κομμάτια από νέφη νεκρών αστεριών να συγκολλήθηκαν μαζί και να δημιούργησαν τον ήλιο και τους πλανήτες.

ΠΗΓΗ:http://www.popsci.com/science/article/2012-12/our-solar-system-formed-ashes-countless-stars-not-one-supernova-study-says

Η αλγοριθμική πηγή της ζωής

Οι επισήμονες Sara Imari Walker και Paul C. W. Davies δημοσίευσαν μια επιστημονική εργασία όπου αμφισβητούν την κυρίαρχη θεωρία για την εξέλιξη της ζωής.  Θεωρούν ότι  η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης δεν έχει την ικανότητα να διευκρινίσει τους φυσικούς μηχανισμούς που διέπουν τη μετάβαση από τη μη ζωή στη ζωή. Αντί για αυτό θεωρούν ότι η μετάβαση από τη μη ζωή στη ζωή και από τις απλές μορφές ζωής στις πιο πολύπλοκες γίνεται μέσα από την ψηφιοποίηση των πληροφοριών στα δίκτυα των σχέσεων των μορίων. Τα δίκτυα των χημικών στοιχείων συσσωρεύουν πληροφορίες και με αυτές τις πληροφορίες μπορούν να μεταλλαχθούν σε πιο πολύπλοκα δίκτυα. Μόνο με μια μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορούν τα συστήματα ακόμα και ανόργανης ύλης να επιβίωσαν μακροπρόθεσμα και έτσι να οδήγησαν στη ζωή. Ως τέτοια, η έναρξη της Δαρβινική εξέλιξης σε ένα χημικό σύστημα ίσως δεν ήταν το κρίσιμο βήμα στην εμφάνιση της ζωής.

ΠΗΓΗ:http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/10/79/20120869.full

 

Οι κύκλοι της τροχιάς της Γης μπορεί να προκαλούν τις περιόδους έξαρσης των ηφαιστειακών εκρήξεων

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geology δείχνει ότι η έξαρση των εκρήξεων των ηφαστείων ακολουθεί ένα κύκλο 41.000 ετών. Αυτός ο κύκλος δεν είναι τυχαίος επειδή συμπίπτει με τον περίοδο της αλλαγής στην κλίση του άξονα της Γης. Ο άξονας της Γης έχει τώρα κλίση 23,5 μοίρες σε σχέση με την κάθετο στην τροχιά της. Αυτή η κλίση δεν είναι σταθερή και ποικίλει ανάμεσα σε 22,1 και 24,5 μοίρες σε μια περίοδο 41.000 ετών. Πώς γίνεται, όμως, να συμπίπτουν αυτοί οι δύο κύκλοι

Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο κύκλος της αλλαγής της κλίσης του άξονα προκαλεί την περίοδο των παγετών και οι περίοδοι των παγετών προκαλούν πιέσεις στον φλοιό της Γης. Αυτές οι αλλαγές στην πίεση του φλοιού προκαλεί μάλλον και γεωλογικούς μετασχηματισμούς που οδηγούν στις εξάρσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων.

ΠΗΓΗ:http://arstechnica.com/science/2012/12/earths-orbital-cycles-may-trigger-peaks-of-volcanic-eruptions/

 

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

×