Η 7η Τέχνη: Flatland

 

Σκηνοθεσία: Ladd Ehlinger Jr

Σενάριο: Tom Whalen, Edwin A. Abbott (βιβλίο)

Ηθοποιοί: Ladd Ehlinger Jr, Simon G. Hammond, Megan Colleen, Greg Trent

 

Καλωσήρθατε στην Επιπεδοχώρα, έναν κόσμο δύο διαστάσεων, οι κάτοικοι της οποίας είναι ζωντανά τετράγωνα, τρίγωνα, κύκλοι και άλλα δισδιάστατα σχήματα. Πρωταγωνιστής είναι ο Α Τετράγωνο, δικηγόρος. Η ζωή του κυλάει φυσιολογικά, αλλά όχι ήρεμα, με τον γιο του, Α Εξάγωνο, στην εφηβεία και εν μέσω της αιματηρής κατάπνιξης του κινήματος των Χρωματιστών. Μέσα σε όλο αυτό το άγχος, καταλήγει να βλέπει περίεργα όνειρα, στα οποία βρίσκεται σε έναν μονοδιάστατο, γραμμικό κόσμο, που κατοικείται από γραμμές και σημεία, προσπαθώντας να τους εξηγήσει της ύπαρξη δύο διαστάσεων. Κι εκεί που τα πράγματα φαίνεται να ξαναπαίρνουν τη φυσιολογική τους ροή, μια ωραία μέρα τον επισκέπτεται μια σφαίρα (ονόματι Α Σφαίρα) και προσπαθεί να του διδάξει την τρίτη διάσταση.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Edwin A. Abbott, το οποίο αν και έχει γραφτεί το 1884, παραμένει μέχρι σήμερα απαραίτητο ανάγνωσμα σε επιστημονικές, μαθηματικές και φιλοσοφικές σχολές ως εισαγωγή στις θεωρίες των διαστάσεων. Παράλληλα αποτελεί μια σάτιρα της κοινωνίας της Βικτωριανής Αγγλίας στην οποία έζησε ο συγγραφέας. Η ταινία βέβαια «εκσυγχρονίζει» κάποια σημεία του βιβλίου. Για παράδειγμα, αντί για βασιλιάς υπάρχει πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα συνωμοτεί να κηρύξει πόλεμο σε μία γειτονική χώρα. Φυσικά, αρκετά άλλα σημεία παραμένουν ίδια, χωρίς (δυστυχώς) να γίνονται λιγότερο επίκαιρα.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται περίεργο (έχει χαρακτηριστεί από κάποιους κριτικούς ως avant-garde), αλλά είναι ένα καλοδουλεμένο από όλες τις απόψεις, βαθύτατα στοχαστικό φιλμ. Εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε μάθει τα πάντα, εμφανίζεται εκείνο τα «κάτι ακόμα» που καταλήγει τελικά να είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

 

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα Η 7η ΤΕΧΝΗ

×