Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 155)

Η Χάθα Γιόγκα «γυμνάζει» το μυαλό

Τις νοητικές επιδόσεις των ηλικιωμένων φαίνεται ότι τονώνει η ήπια γιόγκα, και συγκεκριμένα η λεγόμενη Χάθα (Hatha) γιόγκα. Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι συνεδρίες, μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, της εν λόγω σωματικής άσκησης είναι αρκετές για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η Χάθα γιόγκα θεωρείται η βάση όλων των συστημάτων γιόγκα και λόγω του ήπιου χαρακτήρα της ενδείκνυται για άτομα προχωρημένης ηλικίας ή άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμούς. Αποτελείται από παραδοσιακές ασάνες -μία σειρά από δυναμικές και στατικές σωματικές στάσεις εμπνευσμένες από τις φυσικές κινήσεις των ζώων και τη σοφία της φύσης-, αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού και αποτοξίνωσης. Οι ασκήσεις της πραγματοποιούνται με ήπια ένταση, αργά και σταδιακά, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων του ασκουμένου.

Στο πείραμα των επιστημόνων διάρκειας οκτώ εβδομάδων έλαβαν μέρος συνολικά 108 ενήλικοι ηλικίας 55-79 ετών, από τους οποίους οι 61 έκαναν μαθήματα Χάθα γιόγκα. Οι υπόλοιποι εθελοντές ακολουθούσαν διαφορετικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, το οποίο περιελάμβανε εκτάσεις (stretching) και ασκήσεις για τόνωση.

Μετά το πέρας των οκτώ εβδομάδων οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ νοητικών επιδόσεων. Φάνηκε λοιπόν ότι η ομάδα της γιόγκα συγκέντρωνε υψηλότερο σκορ (σε ταχύτητα και ακρίβεια) σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη μνήμη, τη νοητική ευελιξία και την εναλλαγή δραστηριοτήτων συγκριτικά με το σκορ που είχε συγκεντρώσει πριν από την έναρξη του ειδικού προγράμματος Χάθα γιόγκα.Η ομάδα του stretching πάλι δεν εμφάνιζε σημαντικές βελτιώσεις ως προς τις γνωστικές επιδόσεις των μελών της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ομάδων δεν σχετιζόταν με την ηλικία, το φύλο, το κοινωνικό status ή κάποιον άλλον δημογραφικό παράγοντα.

«Η Χάθα γιόγκα αποτελεί μια αρχαία πνευματική πρακτική, η οποία βασίζεται στον διαλογισμό, εστιάζει στην αναπνοή ενόσω ο ασκούμενος περνάει από μια σειρά σωματικών στάσεων» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Νέχα Γκότε. «Η συγκεκριμένη μορφή γιόγκα απαιτεί συγκεντρωμένη προσπάθεια για την επιτυχή κίνηση από τη μία στάση στην επόμενη, γεγονός που σημαίνει καλό και σταθερό έλεγχο σε σώμα και αναπνοή».

Πηγή: tovima.gr

Σ. Χόκινγκ: Το σωματίδιο του Θεού μπορεί να καταστρέψει το Σύμπαν!

Μοιάζει πιο πολύ με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενός χολυγουντιανού blockbuster. Όμως, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό, Στέφεν Χόκινγκ, είναι απλά μια εκδοχή μιας επιστημονικής… αστοχίας: το σωματίδιο του Θεού, γνωστό και ως μποζόνιο του Χιγκς, μπορεί να καταστρέψει το Σύμπαν!

Ο Χόκινγκ προειδοποιεί ότι ένα μικρό λάθος από την πλευρά των επιστημόνων μπορεί να φέρει την οριστική καταστροφή. Σύμφωνα με δηλώσεις του κορυφαίου επιστήμονα, που επικαλείται η Sunday Times, αν οι επιστήμονες ασκήσουν παραπάνω πίεση από όσο πρέπει στο μποζόνιο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια «καταστροφική καθυστέρηση κενού», κάτι που θα έκανε τόσο το χρόνο όσο και το χώρο να καταρρεύσουν και μάλιστα «ούτε που θα προλάβουμε να το δούμε».

Πηγή: news.gr

Ανακάλυψαν το σχήμα του Στόουνχετζ με ένα λάστιχο ποτίσματος

Χάριν σε ένα λάστιχο ποτίσματος που είχε μικρότερο μήκος από αυτό που πρέπει, έγινε μια ανακάλυψη που οι αρχαιολόγοι έψαχναν καιρό: το διασημότερο μνημείο της Βρετανίας, το Στόουνχετζ είχε σχήμα κυκλικό.

Το μακραίωνο μυστήριο του νεολιθικού μεγαλιθικού μνημείου σχετικά με το αν οι αρχαίοι λίθοι που το απαρτίζουν αποτελούν έναν πλήρη κύκλο, ίσως βρήκε τη λύση του και μάλιστα με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιστάτης του αρχαιολογικού χώρου, παρατήρησε πέρσι τον Ιούλιο ότι στα σημεία της νοτιοδυτικής «ανοιχτής» πλευράς του μνημείου, που δεν ποτίζονταν εξαιτίας ενός κοντού σωλήνα, το γρασίδι δεν μεγάλωνε με τον ίδιο ρυθμό από ό,τι στα υπόλοιπα. Τα σημάδια της ξεραμένης χλόης, που εκτείνονται στο κενό το οποίο σχηματίζεται από το ελλιπές -σήμερα- τόξο των λίθων, οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι πρόκειται για τα σημεία πάνω στα οποία ορθώνονταν κάποτε πέτρες. Δηλαδή, υπήρχαν οι υπόλοιποι λίθοι του μνημείου, το οποίο σχημάτιζε έναν πλήρη κύκλο.

Πηγή: news.gr

Διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά εγκεφαλική δραστηριότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Πρωτοποριακό πείραμα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να φέρει σε άμεση επικοινωνία ανθρώπινους εγκεφάλους σε μεγάλη απόσταση.

Για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών ρομποτικής έδειξε ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου.

Οι ερευνητές πέτυχαν να μεταφέρουν απευθείας πληροφορίες από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο, που απείχαν μεταξύ τους περίπου 8.000 χιλιόμετρα. Ένας άνθρωπος σκέφτηκε τη λέξη “γεια” στη μια άκρη της Γης και ένας άλλος την “άκουσε” μέσα στο δικό του κεφάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Αρχικά, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές “μετέφρασαν” τις λέξεις hola και ciao σε δυαδικό κώδικα πληροφορικής και έστειλαν τα αποτελέσματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ινδία στη Γαλλία. Εκεί, ένας υπολογιστής μετέφερε το μήνυμα στον εγκέφαλο των “δεκτών” μέσω μη επεμβατικής διακρανιακής διέγερσης.

Οι εθελοντές αντιλήφθηκαν αρχικά το μήνυμα ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή τους. Οι “δέκτες” τελικά αποκωδικοποίησαν σωστά την πληροφορία του μηνύματος και κατάλαβαν τις σκέψεις-λέξεις που τους έστειλαν από την άλλη άκρη του κόσμου. Ένα δεύτερο παρόμοιο πείραμα διεξήχθη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Αν και η σχετική νευροτεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, ο απώτερος φιλόδοξος στόχος της -που θυμίζει επιστημονική φαντασία- είναι ουσιαστικά η μεταφορά της σκέψης από τον έναν άνθρωπο στον άλλο οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή: news.gr

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

×