Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, πιο διάσημοι από το Χριστό!
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη; Προφανώς, η απόφαση είναι δύσκολη: Μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού, θα ήταν δύσκολο να συγκρίνει κανείς, για παράδειγμα, τον Περικλή ή τον Ιούλιο Καίσαρα με τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Βλάντιμιρ Πούτιν, και ακόμα πιο δύσκολο να τους συγκρίνει με τον Μάικλ Τζάκσον, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ή τον Σαίξπηρ.
Το Media Lab του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ σκέφτηκε έναν τρόπο να υπολογίσει το πόσο διάσημες είναι διάφορες προσωπικότητες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος: Μέσω της Wikipedia. Οι ερευνητές μελέτησαν τα λήμματα 11.335 ανθρώπων στη Wikipedia, μελετώντας σε πόσες γλώσσες έχουν μεταφραστεί, πόσες προβολές σελίδων έχουν συγκεντρώσει σε διάστημα έξι ετών τόσο στα αγγλικά, όσο και σε άλλες γλώσσες, και καταλήγοντας σε έναν Δείκτη Ιστορικής Δημοφιλίας. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΜΙΤ Media Lab, δύο αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι πιο διάσημοι από τον Χριστό: Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας κερδίζουν… στο νήμα τον Χριστό, και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν δύο ακόμα μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες: Ο Σωκράτης και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Κατεβαίνοντας πιο κάτω, στην 6η θέση βρίσκεται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στην έβδομη ο Κομφούκιος, στην όγδοη ο Ιούλιος Καίσαρας, και ακολουθούν δύο ακόμα αρχαίοι Έλληνες: Ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας.
Λίστες αναμονής για τα «μαθήματα θανάτου»
Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Kean στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια στις λίστες αναμονής, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα της Dr. NormaBowe «Death in Perspective» (Η προοπτική του θανάτου).
Κάθε εξάμηνο, μαζί με τους φοιτητές της, βγαίνουν έξω από το αμφιθέατρο για να επισκεφθούν ένα νεκροταφείο, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου συναντώνται με δολοφόνους, ένα ίδρυμα φροντίδας βαριά ασθενών και ηλικιωμένων, ένα κρεματόριο και ένα γραφείο κηδειών, όπου επιλέγουν τα δικά τους… φέρετρα.
Οι εργασίες που παίρνουν για το σπίτι οι φοιτητές είναι εξίσου περίεργες: από το να γράψουν αποχαιρετιστήρια γράμματα σε νεκρούς αγαπημένους τους μέχρι τη διαθήκη τους. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται -και να είναι- μακάβρια, ωστόσο οι φοιτητές της Dr. Bowe αποκτούν μια μοναδική ικανότητα: να μιλούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το θάνατο.
Πολλοί από τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα της Dr. Bowe έχουν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας από αυτούς, επηρεαστεί από το θάνατο –προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θάνατο ενός κοντινού τους ατόμου από αυτοκτονία, τον ξαφνικό θάνατο των δικών τους, ή την απώλεια ενός συγγενικού προσώπου από κάποια ανίατη ασθένεια.
Το μάθημα τους προσέφερε τη δυνατότητα να προβληματιστούν επάνω σε ένα ζήτημα, για το οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων αρχίζει να σκέφτεται μόνο όταν φτάσει σε μεγάλη ηλικία ή μετά την παραλαβή μιας οριστικής ιατρικής διάγνωσης.
«Η δημοκρατία του θανάτου μας αφορά όλους είχε γράψει ο Dr. Feifel κάποτε» καταλήγει η αρθρογράφος και συνεχίζει: «Με το να το αρνείται, ή να το αγνοεί κανείς, στρεβλώνει το μοτίβο της ζωής… Όταν αποκτήσουμε συνειδητοποίηση του θανάτου, θα ενταθεί η συνειδητοποίηση της ζωής μας».
Πλανητική έκπληξη: Μεγαλώνουν τα όρια του ηλιακού μας συστήματος
Ένα νέο ουράνιο σώμα εκτός των ως σήμερα γνωστών ορίων του ηλιακού μας συστήματος, στο λεγόμενο «εσωτερικό νέφος του Όορτ», ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για ένα παγωμένο νάνο πλανήτη με την προσωρινή ονομασία «2012 VP113», που έχει διάμετρο περίπου 450 χιλιόμετρα.
Οι επιστήμονες μάλιστα δεν αποκλείουν στην ίδια απομακρυσμένη περιοχή να βρουν μελλοντικά και άλλες εκπλήξεις, ακόμη και ένα γιγάντιο «πλανήτη Χ», που είναι ίσως δεκαπλάσιος από τη Γη, ο οποίος είναι αόρατος μέχρι σήμερα, καθώς περιφέρεται πολύ μακριά από τον Ήλιο.
Ο άγνωστος έως τώρα μικροσκοπικός πλανήτης πιθανότατα αποτελείται από πάγο, λόγω της μεγάλης απόστασής του από το μητρικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος. ‘Εχει μια έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει σε απόσταση από τον Ήλιο 80 αστρονομικών μονάδων στο κοντινότερο σημείο (περίπου 12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) έως 452 αστρονομικών μονάδων (67 δισ. χλμ.) στο πιο απομακρυσμένο.
Ο «2012 VP113» χρειάζεται αρκετές χιλιάδες γήινα χρόνια για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο (το «έτος» του).
Το Stonehenge είναι ένα τεράστιο μουσικό όργανο!
Μυστήριο καλύπτει εδώ και αιώνες το διάσημο μνημείο του Stonehenge στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό που γνωρίζαμε καλά ήταν ότι αυτοί οι θεόρατοι ογκόλιθοι είχαν έρθει στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο από αρκετά μακρυά, κάποιοι ακόμη και από την Ουαλία! Νέες μελέτες και ανακαλύψεις αποκάλυψαν κάτι απροσδόκητο: το Stonehenge είναι ένα τεράστιο μουσικό όργανο!
Οι τεράστιοι ογκόλιθοι που συνθέτουν το μνημείο είναι από ένα είδος πέτρας που έχει την ιδιότητα να παράγει ήχους όταν κρούεται. Έτσι το μνημείο μοιάζει με μια μεγάλη λίθινη καμπάνα.
Αυτή τη θεωρία, τουλάχιστον, υποστηρίζουν αρχαιολόγοι στο Gizmodo. Η ομάδα έλαβε άδεια να κάνει πειράματα το Δεκέμβριο χτυπώντας τις μεγάλες πέτρες. Διαπίστωσαν πως οι ήχοι που παρήγαγαν έμοιαζαν πολύ με ξύλινες ή μεταλλικές καμπάνες. Τώρα υποστηρίζουν ότι μπορεί να εξυπηρετούσαν σε κάποια τελετουργικά ή ως μέσο επικοινωνίας για μακρινές αποστάσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ιδιαίτερες επιστημονικές λεπτομέρειες, πάντως οι ογκόλιθοι του Stonehenge είναι από δολερίτη, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα. Ο δολερίτης έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στην ανθρώπινη ιστορία για την παραγωγή μουσικών οργάνων, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα.
Από το ίδιο Τεύχος
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΕΠΙΣΤΗΜΗ
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / COPY - PASTE
Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
16 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ