Επιστημονικά Νέα (Τεύχος 159)

Προσθετικό ρομπο-χέρι επιτρέπει σε παράλυτο να νιώθει την αφή 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, που εργάζονται για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι, το οποίο συνδέεται απευθείας στον εγκέφαλο και έδωσε σε παράλυτο την αίσθηση ξανά ότι έχει αφή. 

Είναι η πρώτη φορά που παράλυτοι άνθρωποι κατάφεραν να «νιώσουν» χάρη σε ένα τεχνητό μέλος, γεγονός που θεωρείται σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας. 

Πηγή: news.gr

 

Βρέθηκε νέο είδος ανθρώπων: Ο Homo Νaledi αλλάζει την ιστορία! 

Ένα νέο συγγενικό είδος του ανθρώπου αποκαλύφθηκε στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το CNN, η ιστορία του Homo naledi, όπως ονομάστηκε ο νέος πρόγονός μας, άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν ένας ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και πανεπιστημιακός γεωλόγος παρουσίασε στον Λι Μπέργκερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ, τμήμα μίας απολιθωμένης γνάθου 

Ο καθηγητής δεν συνειδητοποίησε αμέσως τη σπουδαιότητα του ευρήματος που μπορεί να αλλάξει ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σχετικά με την πρόοδο της ανθρώπινης εξέλιξης. 

Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε αργότερα σε έναν απομονωμένο θάλαμο στο σπήλαιο Rising Star, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για συνολικά 1.500 απολιθώματα, η μεγαλύτερη ποσότητα από ένα συγκεκριμένο είδος ανθρωπιδών που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Αφρική. 

Πηγή: news.gr 

 

Βρέθηκε δεύτερο Στόουνχετζ δίπλα στο Στόουνχετζ 

Ένα δεύτερο Στόουνχετζ, μόλις 3 χιλιόμετρα μακρυά από το Στόουνχετζ έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του “Σχεδίου Κρυμμένων Τοπίων του Στόουνχεντζ” (The Stonehenge Hidden Landscapes Project), πρόκειται επίσης για ένα μεγαλιθικό μνημείο, περίπου 90 πλαγιασμένους λίθους, θαμμένους σε βάθος περίπου ενός μέτρου κάτω από το χώμα, στην τοποθεσία Ντάρινγκτον Γουόλς που απέχει λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. 

Αναπαράσταση των ευρημάτων στο Ντάρινγκτον Γουόλς

Ήδη στην τοποθεσία οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει μια κυκλική δομή, διαμέτρου 500 μέτρων, η περιφέρεια της οποίας φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο. Τα ευρήματα έχουν ηλικία 4.500 ετών, ανάγονται στην προϊστορική εποχή, και είναι σύγχρονα ή και ακόμη παλαιότερα από το Στόουνχετζ. 

Η ανακάλυψη αυτή “αλλάζει τα δεδομένα” όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύαμε ως τώρα όλη την ιστορία της τοποθεσίας αυτής, συνέχισε ο Νοϊμπάουερ. Για παράδειγμα, οι ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ντάρινγκτον Γουόλς έδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχε μια κοινότητα όπου ίσως να ζούσαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.  

Πηγή: in.gr 

 

Με το βλέμμα στον Άρη, η NASA ξεκινά πείραμα 12μηνης απομόνωσης 

Στο πλαίσιο του πειράματος HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), oι έξι επίγειοι αστροναύτες κλείστηκαν το Σαββατοκύριακο σε έναν λευκό, φουτουριστικό θόλο με διάμετρο 11 μέτρα και ύψος έξι. Στην αφιλόξενη, σχεδόν αποστειρωμένη πλαγιά του Μάουνα Λόα, το πλήρωμα θα προσομοιώσει μια διαστημική αποστολή 12 μηνών, και δεν θα βγαίνει από τον θόλο παρά μόνο με διαστημικές στολές. Ο γάλλος αστροβιολόγος, ο γερμανός φυσικός και οι τέσσερις Αμερικανοί -ένας πιλότος, ένας αρχιτέκτονας, ένας γιατρός και ένας μικροβιολόγος- έχουν ο καθένας το δικό του δωμάτιο, όπου χωράει μετά βίας μια κουκέτα και ένα γραφειάκι. Θα πρέπει να επιζήσουν χωρίς φρέσκα τρόφιμα, τρώγοντας για παράδειγμα τυρί σε σκόνη και τόνο σε κονσέρβα, και θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 

Το πείραμα σχεδιάστηκε ώστε να δίνει στο πλήρωμα πολύ περιορισμένο σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, κάτι που αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών και ψυχικών επιδράσεων μας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, διάρκειας ενός έως τριών ετών.  

Πηγή: scienceandtechnology.gr 

 

Μύθοι καταγράφουν πιστά την προϊστορική άνοδο της θαλάσσιας στάθμης 

Οι ιστορίες των ιθαγενών σχετικά με τη δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε όλη την Αυστραλία πηγαίνουν περισσότερα από 7.000 χρόνια πίσω σε μια συνεχόμενη προφορική παράδοση που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με νέες μελέτες. Ο θαλάσσιος γεωγράφος Πάτρικ Ναν από το Πανεπιστήμιο της Ακτής Σανσάιν και ο γλωσσολόγος Νίκολας Ριντ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία πιστεύουν ότι 21 ιστορίες των ιθαγενών από όλη την ήπειρο καταγράφουν πιστά γεγονότα που συνέβησαν πριν από 10.000 ως 7.000 χρόνια, όταν η θάλασσα ανέβηκε κατά 120 μέτρα. 

Ο κ. Ριντ δήλωσε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας αφήγησης ιστοριών των ιθαγενών – μια ιδιαίτερη διαδικασία «αντιπαραβολής μεταξύ γενεών» – ίσως εξηγεί την αξιοσημείωτη συνοχή που παρατηρείται σε αφηγήσεις που έχουν μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τη γραφή, μια συνοχή που οι ερευνητές ως τώρα θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από 800 χρόνια. 

Πηγή: .tovima.gr 

 

Ο Ιπποκράτης κατείχε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ; 

Μια ουσία που χρησιμοποιούσε πριν από 2.500 χρόνια ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, επιτυγχάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ. 

Ο λόγος για την σαλσαλάτη -μια παράγωγη ουσία της σαλικίνης, παράγωγο της οποίας είναι το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται στην ασπιρίνη- η οποία χρησιμοποιούταν ως παυσίπονο και αντιπυρετικό. 

Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, η σαλσαλάτη διαλύει τους σχηματισμούς που δημιουργεί η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ, οι οποίοι ευθύνονται για την απώλεια μνήμης και όλες τις συνέπειες του εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας. 

Πηγή: econews.gr 

 

 

 

Ετικέτες: Homo Νaledi NASA Ιπποκράτης Στόουνχετζ
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

×