Η σπείρα

 

Τα σύμβολα είναι οι «φορείς των Ιδεών». Τα σύμβολα δεν έχουν ηλικία ούτε τόπο καταγωγής. Όσο βαθιά στην ιστορία και αν ψάξουμε, θα τα βρούμε. Είναι σαν να υπήρχαν πάντα, είναι σαν να υπάρχουν για πάντα. Είναι ο τρόπος να ειπωθούν οι πιο εσωτερικές ιδέες, τα πιο βαθιά μηνύματα, με έναν τρόπο μαγικό, μυστηριακό και κατανοητό από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία την καταγωγή ή την κουλτούρα τους. Τα σύμβολα μιλάνε στην καρδιά των ανθρώπων, αλλά και στο μυαλό, Στο μυαλό αυτό που ξέρει να αναζητά και να αναγνωρίζει την ουσία πέρα από τις μόδες και τις μορφές. Είναι αρχέγονα, είναι αληθινά και μας είναι βαθιά γνωστά. Γιατί; Διότι είναι κομμάτι του εαυτού μας. Είναι η γλώσσα των σ υ μ β ό λ ω ν.

Το σύμβολο της Σπείρας το συναντάμε από τους παλαιολιθικούς χρόνους, στην προδυναστική Αίγυπτο, στην Κρήτη, τις Μυκήνες, τη Μεσοποταμία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την προκολομβιανή Αμερική, την Ευρώπη … παντού.

Σύμβολο της ζωής, είναι η δημιουργική δύναμη. Συστέλλεται – διαστέλλεται, αναπνέει – εκπνέει, πάλλεται, δονείται, εξελίσσεται. Είναι η δύναμη του ήλιου και της σελήνης μαζί, η ζωή και ο θάνατος. Είναι η Εξέλιξη. Με μια συνεχόμενη τάση προς τα πάνω, με μια συνεχόμενη τάση προς το κέντρο. Το κέντρο του κόσμου, το κέντρο του εαυτού. Είναι το εσωτερικό ταξίδι στο οποίο η Ιθάκη είναι η ολοκλήρωση και το ταξίδι η αναζήτηση.

Η Σπείρα γράφει κύκλους, με συνεχόμενες επαναλήψεις, όπου ζεις ξανά και ξανά, τα ίδια πράγματα που όμως … ποτέ δεν είναι τα ίδια. Όπως ακριβώς η επανάληψη των εποχών, αυτή η ατέρμονη κυκλική ροή, που είναι πάντα η ίδια και πάντα υπέροχα διαφορετική.

Η Σπείρα είναι το κλειδί για την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο χορός της γράφεται από τη ζωή μας, τα βήματά της είναι οι εμπειρίες μας, το κέντρο της είναι ο εαυτός μας.

Η Σπείρα κλείνει -στο κέντρο- και ανοίγει στην περιφέρεια. Από το κέντρο αντλείς τη δύναμη, στην περιφέρεια αυτή τη δύναμη τη διοχετεύεις, τη μοιράζεσαι. Και έτσι χορεύουν οι γαλαξίες, η Ζωή και οι άνθρωποι!

 

 

Ετικέτες: σπείρα Σύμβολα
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×