Ο αριθμός Δώδεκα

Από τους πανάρχαιους χρόνους αποδίδονταν στους αριθμούς μια μυστηριακή και συμβολική σημασία. Είναι γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί (Αιγύπτιοι, Χαλδαίοι, Έλληνες, Ιουδαίοι) γνώριζαν πλήρως τα θαυμαστά μυστήρια που ήταν σε θέση να αποκαλύψουν οι αριθμοί και ανέπτυξαν μία ολόκληρη επιστήμη αριθμητικών ιδεών, εντελώς ξεχωριστή από τα μαθηματικά.

Ανάγλυφος κινέζικος ζωδιακός κύκλος στην οροφή της πύλης του ναού Kushida στη Φουκουόκα (Ιαπωνία).

Αν και ο κάθε αριθμός από μόνος του έχει τη δική του ξεχωριστή αποκρυφιστική και συμβολική έννοια και χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τους υπόλοιπους, σκοπός αυτού του άρθρου είναι ο αριθμός Δώδεκα (12). Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει έναν πλήρη κύκλο κι έχει έναν τέλειο και σημαντικό χαρακτήρα που ήταν από τους πιο αξιοσημείωτους στους αρχαίους πολιτισμούς. Έχοντας μία άμεση και εξαρτημένη σχέση με τον ζωδιακό κύκλο καθώς και με τους μήνες στους περισσότερους πολιτισμούς, είτε χρησιμοποιούσαν σεληνικό είτε ηλιακό ημερολόγιο.

Η ιερότητα του 12 φαίνεται ότι προέρχεται από το αρχαϊκό δωδεκαδικό σύστημα, που πιθανώς ήταν το μοναδικό σύστημα αρίθμησης κατά τη νεολιθική εποχή και παρέμεινε ως συμπληρωματικό του δεκαδικού μέχρι σήμερα. Η δωδεκάδα, ο χωρισμός της μέρας και της νύχτας σε 12 ώρες και του έτους σε 12 μήνες αποτελούν κατάλοιπα του αρχέγονου δωδεκαδικού συστήματος αρίθμησης. Το 12 αντιπροσωπεύει τις 12 Ιεραρχίες των αρχαίων γραφών που καθόριζαν με τη σειρά τους, τους 12 αστερισμούς της ουράνιας ζωδιακής ζώνης.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διαίρεσαν τη μέρα σε 12 ώρες (χαρού) και 12 ώρες τη νύχτα. Οι 12 ημερήσιες ώρες προσωποποιούνταν με θεές, που έφερναν επί της κεφαλής τους τον δίσκο του Ήλιου, ενώ οι 12 νυχτερινές προσωποποιούνταν με θεές που έφερναν επί της κεφαλής τους ένα αστέρι.

Στην Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα ο Ζωδιακός Κύκλος αντιπροσωπεύεται από δώδεκα ζώα που το καθένα ασκεί επίδραση για έναν χρόνο.

Υδροχόος-Τίγρης

Ιχθύες-Λαγός

Κριός-Δράκοντας

Δίδυμοι-Ίππος

Καρκίνος-Πρόβατο

Λέων-Πίθηκος

Παρθένος-Κόκορας

Ζυγός-Σκύλος

Σκορπιός-Αγριόχοιρος

Τοξότης-Αρουραίος

Αιγόκερως-Βόδι

Αλλά και οι 12 πρώτες ημέρες του έτους ήταν πολύ σπουδαίες από θρησκευτική άποψη.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Πρώτοι οι Σουμέριοι ιερείς-αστρονόμοι διαίρεσαν το έτος σε μικρότερες μονάδες. Έτσι όπως το σεληνιακό έτος τους είχε δώδεκα μήνες των 30 περίπου ημερών, το ημερονύκτιό τους είχε δώδεκα ντάννα.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός 12 αποτελούσε μία τεχνική για τη διαίρεση της ροής του χρόνου αλλά και όπως γνωρίζουμε οι δωδεκάδες σχετίζονται είτε φανερά είτε με έναν κρυμμένο τρόπο με τα Σημεία του Ζωδιακού, μέρη του μεγάλου κύκλου του ουρανού. Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών, ήδη από το 2.400 π.Χ. χρησιμοποιούσαν το ηλιακό έτος των 360 ημερών που διαιρούνταν σε 12 μήνες των 30 ημερών.

Αυτό φαίνεται και στο Βαβυλωνιακό ημερολόγιο, αλλά μόνο στην εποχή του βασιλιά Χαμουραμπί (1955-1913 π.Χ.) επιβλήθηκε ομοιομορφία στο ημερολόγιο και δόθηκαν στους μήνες ονόματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως σήμερα παραφθαρμένα στο εβραϊκό, στο συριακό και στο λιβανέζικο ημερολόγιο.

Μετά τον Πυθαγόρα, ο Φίλωνας ο Ιουδαίος θεωρούσε τον αριθμό 12 σαν πολύ ιερό και ΤΕΛΕΙΟ αριθμό.

Στην Εβραϊκή παράδοση και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ιερό βιβλίο Ταλμούδ, οι πρώτοι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν ημερολόγιο με δώδεκα σεληνιακούς μήνες. Επίσης και ο συμβολισμός των 12 Φυλών του Ισραήλ είναι καθαρά Ζωδιακός. Η παράδοση επίσης αναφέρει ότι η βασίλισσα του Σαβά, επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ στην πατρίδα της, συνοδευόταν από 12.000 Εβραίους, από τις 12 Φυλές του Ισραήλ με 12 κριτές επικεφαλής.

Μετά τον Πυθαγόρα, ο Φίλωνας ο Ιουδαίος θεωρούσε τον αριθμό 12 σαν πολύ ιερό. «Το δωδεκάεδρο είναι ένας ΤΕΛΕΙΟΣ αριθμός». Αυτός βρίσκεται και στα σημεία του Ζωδιακού, προσθέτει ο Φίλωνας, που ο ήλιος επισκέπτεται σε δώδεκα μήνες και προς τιμήν αυτού του ψηφίου ο Μωυσής διαίρεσε το έθνος του σε δώδεκα φυλές, εγκαθίδρυσε τους δώδεκα άρτους της προθέσεως και τοποθέτησε δώδεκα πολύτιμους λίθους γύρω στο εφόδιο των ποντιφίκων. Δώδεκα ήταν οι πολύτιμοι λίθοι στο περιστήθιο του Αρχιερέα με τα εξής ονόματα:

Σάρδιος, Τοπάζιο, Σμάραγδος, Άνθραξ, Σάπφειρος, Αδάμας, Λιγύριο, Αχάτης, Αμέθυστος, Βηρύλλιο, Όνυξ, Ίασπις (Εξ. ΚΗ’)

Δωδεκακώδων ονομαζόταν ο χιτώνας του μεγάλου αρχιερέα, δώδεκα ήταν οι υπουργοί και δώδεκα οι οικονόμοι του Σολομώντα. Επίσης σε δωδεκάδες χωρίζονταν τα ιερά σκεύη στον ναό του: «Τρυβλία αργυρά δώδεκα, φιάλαι αργυραί δώδεκα, θυΐσκαι χρυσαί δώδεκα».

Δώδεκα και οι φυλές σεσχέση με το ζωδιακό: Κριός-Βενιαμίν, Ταύρος-Ρουβίμ, Δίδυμοι-Συμεών, Καρκίνος-Λεβύ, Λέων-Ιούδας, Παρθένος-Ζαβουλών, Ζυγός-Ισαάχαρ, Σκορπιός-Δαν, Τοξότης-Γαδ, Αιγόκερως-Ασήρ, Υδροχόος-Νεφθαλείμ, Ιχθείς-Ιωσήφ.

Δώδεκα ήταν και οι μικροί προφήτες: Ωσηέ, Αμώς, Μιχαίας, Ιωήλ, Οβδιού, Ιωνάς, Ναούμ, Αββακούμ, Σοφονίας, Αγγαίος, Ζαχαρίας, Μαλαχίας και δωδεκαπρόφητο καλείται περιληπτικά το σύνολο των βιβλίων τους.

Επίσης οι Καββαλιστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις δώδεκα μεταθέσεις του Τετραγράμματου, (το απρόφερτο όνομα του Ιεχωβά): ΙΗVH,VHΙΗ, ΗΙΗV, ΗVHΙ,ΙΗΗV,ΙVHΗ. ΗVIΗ, VIΗΗ, ΗΗVI, ΗΗIV,ΗIVΗ,VΗΗΙ.

Σύμφωναμε αποκρυφιστικά βιβλία, οι δώδεκα μήνες έχουν έναν προστάτη άγγελο, καθώς και στις δώδεκα ώρες της ημέρας και τις δώδεκα ώρες της νύχτας, εκτός από τον αγαθό άγγελο κυριαρχεί και ένας υπηρέτης δαίμονας πονηρός.

Μήνες

Ιανουάριος

Άγγελοι

Γαβριήλ

Ωρες

1η π.μ /1η μ.μ

Άγγελοι

Αγαθοήλ/Ασπραήλ

Δαίμονες

Γουλιών/Στραγιτόν

Φεβρουάριος

Βαρχιήλ

2η π.μ /

2ημ.μ

Νιδουήλ/Θυκιήλ

Βιζική/Στανθυρός

Μάρτιος

Μαχιδιήλ

3η π.μ /

3η μ.μ

Εμφινοήλ/Γλικυδώλ

Ζορζορί/Πιζιτώρ

 

Απρίλιος

Ασμοδέλ

4η π.μ /

4η μ.μ

Κανιανέλ/Χαλκιδών

Φαριώθ/Άπραξ

 

Μάιος

Αμβριήλ

5η π.μ /

5η μ.μ

Νεσελιήλ/Ψαλκετιός

Ερμάγερ/Νυφών

 

Ιούνιος

Μυριήλ

6η π.μ /

6η μ.μ

Καριφέλ/Στουφουήλ

Κακλούδαλος/Οτριχός

Ιούλιος

Βερχιήλ

7η π.μ /

7η μ.μ

Κανιέλ/Δεανκόν

Τανταλής/Χιμέρ

Αύγουστος

Χαμαλιήλ

8η π.μ /

8η μ.μ

Μουρκιήλ/Ασφροδιέλ

Θαπνύξ/Μολί

Σεπτέμβριος

Ουριήλ

9η π.μ /

9η μ.μ

Τορατσήλ/Τετιλώτ

Ελιασέλ/Καπνιθέλ

Οκτώβριος

Βαρβιήλ

10ηπ.μ /

10ημ.μ

Κυρτοήλ/Γοργιέλ

Αμήχ/Ταχμάν

Νοέμβριος

Αδραχιήλ

11ηπ.μ /

11ημ.μ

Αρμοήλ/Βετανιήλ

Γαλγιδών/Ουκισέμ

Δεκέμβριος

Χαναήλ

12ηπ.μ /

12ημ.μ

Αραήλ/Πολιών

Εφρύξ/Κνιφώρ

Η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια στη σχέση του αριθμού δώδεκα και των συνδέσεών του: Οι Ολύμπιοι θεοί ήταν δώδεκα και παρακάτω βλέπουμε μια σχέση του δωδεκάθεου μεταξύ πουλιών, ζώων και άνθεων.

Αθηνά

Κουκουβάγια      Κατσίκα

Ελιά

Αφροδίτη

Περιστέρι

Τράγος

Μυρτιά

Απόλλων

Πετεινός

Ταύρος

Δάφνη

Ερμής

Ίβις

Σκύλος

Φουντουκιά

Ζευς

Αετός

Ελάφι

Αγριοκαστανιά

Δήμητρα

Σπουργίτι

Γουρούνα

Μηλιά

Ήφαιστος

Χήνα

Όνος

Πυξαριά

Άρης

Κίσσα

Λύκος

Κρανιά

Άρτεμη

Κάργια

Ελαφίνα

Φοινικιά

Εστία

Ερωδιός

Λιοντάρι

Πεύκο

Ήρα

Παγώνι

Πρόβατο

Αγκάθι

Ποσειδώνας    Κύκνος

Άλογο

Φτελιά

Οι 12 άθλοι του Ηρακλή αναπαριστούν το πέρασμα του ήλιου από τα 12 ζώδια (Ηρακλής, Μουσείο Νάπολης, Ιταλία).

Οι Τιτάνες σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν 12, τέκνα του Ουρανού και της Γαίας.

Έξι άρρενες: Ωκεανός, Κάος, Κοίος, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος

και Έξι θήλεις: Θυία, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Τηθύς, Φοίβη

Την επόμενη σχέση τη βρίσκουμε στους 12 άθλους του Ηρακλή που όπως φαίνεται είναι εμβλήματα του ήλιου στο πέρασμά του από τα 12 ζώδια.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ τις ερμηνείες των άθλων αλλά απλά αναφέρουμε την αστρονομική-αστρολογική έννοια που δείχνει την αντιστοιχία του ήλιου με τους ζωδιακούς οίκους και αστερισμούς σε σχέση με τα κατορθώματα των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Στο μύθο του Ηρακλή αντιστοιχούν:

Λέων: Το λιοντάρι της Νεμέας

Καρκίνος: Η Λερναία Ύδρα

Αιγόκερος: η Κερυνίτης Έλαφος

Παρθένος: Ο Ερυμάνθειος Κάπρος

Τοξότης: Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες

Ζυγός: Οι Σταύλοι του Αυγεία

Σκορπιός: Τα άλογα του Διομήδη

Ταύρος: Ο Ταύρος της Κρήτης

Κριός: η Ζώνη της Ιππολύτης

Δίδυμοι: Τα βόδια του Γηρυόνη

Ιχθείς: Τα μήλα των Εσπερίδων

Υδροχόος: Ο Κέρβερος του Άδη

Δώδεκα ήταν και οι γιοι του Ιπποκόοντα, του σφετεριστή του βασιλικού θρόνου της Σπάρτης.η Λητώ σε 12 ημέρες έφτασε στη Δήλο για να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.Ο Αχιλλέας 12 Τρώες θυσίασε προς τιμήν του νεκρού Πατρόκλου.Με 12 καράβια πήρε τον δρόμο της επιστροφής ο Οδυσσέας. Επίσης δώδεκα ζωδιακές περιπέτειες πρέπει να ξεπεράσει και ο Οδυσσέας προτού φθάσει στην Ιθάκη.

Υδροχόος:Στο νησί της Νύμφης Καλυψούς

Ιχθείς: Η χώρα των Λωτοφάγων

Κριός:Στη χώρα των Κικώνων

Ταύρος:Στη χώρα των Λωτοφάγων

Δίδυμοι:Ο κύκλωπας Πολύφημος

Καρκίνος: Στο νησί του Αιόλου

Λέων: Στη γη των Λαιστρυγόνων

Παρθένος: Στο νησί της μάγισσας Κίρκης

Ζυγός: Στη χώρα των Κιμμερίων

Σκορπιός: Στο νησί των Σειρήνων

Τοξότης: η Σκύλα και η Χάρυβδη

Αιγόκερως: Στο νησί του Ήλιου

Δώδεκα ήταν οι βασιλείς που αποτελούσαν το συμβουλευτικό σώμα του Αλκίνοου στο νησί των Φαιάκων. Φθάνοντας στην Ιθάκη αφού πέρασε τις 12 δοκιμασίες έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες στο παραδοσιακό αγώνισμα του Τόξου όπου ετοιμάζονται 12 πελέκεις στη σειρά και ο υποψήφιος πρέπει να περάσει το βέλος από την οπή και των 12 πελέκεων που ήταν στημένοι στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον.

Στο περίφημο ορθογώνιο τρίγωνο του Πυθαγόρα με κάθετες πλευρές 3, 4 και υποτείνουσα 5, το άθροισμα όλων των πλευρών δίνει τον ιερό αριθμό δώδεκα. Δώδεκα ήταν κατά τους Αλεξανδρινούς συγγραφείς οι Ώρες (εποχές) του έτους, θυγατέρες του Χρόνου και της Γαίας.

Στους Ρωμαίους δώδεκα θεοί αποτελούσαν το δωδεκάθεό τους και Δωδεκάδελτος ονομαζόταν η αρχαία κωδικοποίηση του ρωμαϊκού δικαίου γραμμένη σε 12 χάλκινες πινακίδες (Leges duodecimtabularum).

Ο Ιανός είναι ο Θεός των 12 μηνών και απεικονίζεται με 12 βωμούς κάτω από τα πόδια του. Δώδεκα ήταν και οι Αρουραίοι αδελφοί (Frates Arvales),γιοι της θεάς Άκκας Λαρεντίας και 12 ιερείς αποτελούσαν τον σύλλογο των Αρουραίων αδελφών που ιδρύθηκε προς τιμήν τους. Επίσης 12 ραβδούχοι προπορεύονταν του Υπάτου. Δώδεκα ήταν οι προφητικές λόγχες (Hastaemartiae) που φυλάσσονταν σε μια αίθουσα στη Ρετζία, το μυθικό ανάκτορο του Νουμά στους πρόποδες του Παλατινού λόφου.

Δώδεκα ήταν οι ιερές προφητικές ασπίδες που τις φύλαγαν οι Σάλιοι, οι ιερείς του θεού Άρη στην Curiam Saliorum, στην κορυφή του Παλατινού λόφου της Ρώμης και δώδεκα ήταν οι flaminesminors, οι δευτερεύοντες ιερείς των θεών.

Ο βασιλιάς Αρθούρος συγκέντρωσε γύρω του 12 Ιππότες, που συμβολίζουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες που υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο. Βασιλιάς Αρθούρος, N.C.Wyeth, 1922.

Κάτι ανάλογο φαίνεται και στη σχέση που υπάρχει στον μύθο του Αρθούρου (ο βασιλιάς Άρκτος) με τους 12 ιππότες της στρογγυλής τραπέζης καθώς και με το γιγαντιαίο Ζώδιο που σχηματίζεται στην τοποθεσία του Glastonbury.

Τοξότης: Ο Αρθούρος

Δέων: Ο Σερ Λάνσελοτ

Κριός: Ο Σερ Γκάγουεν, ο πρώτος ιππότης που μπήκε στο τάγμα τωνιπποτών

Ταύρος: Ο Σερ Έκτορ

Δίδυμοι: Ο Σερ Κέϋ με τον Λόχοτ ή ο Γκάλαχαν που παίρνει τη θέση του Λόχοτ

Υδροχόος: Ο Πάρσιφαλ

Ζυγός: Το περιστέρι

Παρθένος: Η Γκουήνιβερ

Σκορπιός: Ο Μόρντρεντ

Καρκίνος: Το πλοίο του Σολομώντα

Αιγόκερως: Ο Μάγος Μέρλιν

Ιχθείς: Ο Ιωσήφ της Αριμαθέας, ο γενάρχης του Αρθούρου.

Ο Αρθούρος συγκέντρωσε γύρω του τους πιο εκλεκτούς Ιππότες, δηλαδή τις δυνάμεις και τις ικανότητες που υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο και που φθείρονταν σε άσκοπες διαμάχες. Έτσι δημιουργήθηκε η Στρογγυλή Τράπεζα. Ο κύκλος των 12συνδέεται με τα 12 ζώδια και αντιστοιχεί στην προσωπικότητα. Γύρω της συγκεντρώνονται οι 12 πιο εκλεκτές όψεις της προσωπικότητας. Και οι Ιππότες είναι οι 12 τύποι της προσωπικότητας που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις εμπειρίες που προσφέρει η γέννηση κάτω από κάποιο ζώδιο.

Στο Ταρώ όπου υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές μεταξύ τους, βλέπουμε τον αριθμό 12 μαζί με τους υπόλοιπους να εκφράζουν μια «μαγική σκέψη», η οποία είναι μακριά από την αυστηρή λογική ή την καθαρά επιστημονική σκέψη. Είναι μια γνώση αρκάνα (μυστικού κλειδιού) που λειτουργεί με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από την αιτιοκρατική λογική. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή ανάλυση του 12 που είναι ένα από τα 22 Μεγάλα Αρκάνα στο γνωστό Ταρώ της Μασσαλίας.

Στο Ταρώ ο αριθμός 12 είναι«Ο Κρεμασμένος». Συνδέεται με τους θυσιασμένους θεούς όπως ο Οντίν, ο Όσιρις και ο Χριστός, ως σύμβολο σωτηρίας και απολύτρωσης.

Το Μεγάλο Αρκάνα, αριθμός 12: Ο Κρεμασμένος. Σ’ αυτό το χαρτί βλέπουμε ένα νεαρό κρεμασμένο από το ένα πόδι με το κεφάλι κάτω. Αυτό το Αρκάνα συνδέεται με τους θυσιασμένους θεούς όπως ο Οντίν (είχε 12 ονόματα, δηλαδή προσωποποιημένες ιδιότητες), ο Όσιρις και ο Χριστός. Είναι ένα σύμβολο σωτηρίας και απολύτρωσης. Είναι ένα χαρτί εξιλέωσης είτε αναγκαστικής είτε κατόπιν επιλογής, παραίτησης, αποπληρωμής χρεών και λησμονιάς του εαυτού μας.

Στην ψυχική Αλχημεία θεωρείται ότι η κάθαρση του «Εγώ» επιτυγχανόταν μέσω 12 φάσεων: Πύρωση, Συμπύκνωση, Στερέωση, Διάλυση, Πέψη, Απόσταξη, Εξάχνωση, Διαχώριση, Αποτέφρωση, Σήψη, Πολλαπλασιασμός και Προβολή.

Τον αριθμό 12 τον συναντούμε και στα χαρτοπαίγνια και κυρίως σε μια συνηθισμένη τράπουλα όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν 12 φιγούρες.

Δώδεκα ήταν και οι μαθητές του Χριστού. Υπάρχουν 12 καταγραμμένες εμφανίσεις του Χριστού μετά τον θάνατό του: Στη Μαρία τη Μαγδαληνή, στις γυναίκες της Γαλιλαίας, σε δύο μαθητές, στον Πέτρο, στους δέκα Αποστόλους, σε έντεκα Αποστόλους, σε επτά Αποστόλους και άλλους ψαράδες, σε 500 αδελφούς ταυτόχρονα, στον Ιάκωβο το νεώτερο, στο Στέφανο τη στιγμή του μαρτυρίου του, στον Παύλο τη στιγμή της μεταστροφής του και στον Απόστολο Ιωάννη.

Επίσης 12 δώδεκα είναι οι ευαγγελικές περικοπές που διαβάζουν οι ιερείς στον Εσπερινό την Μεγάλη Πέμπτη γνωστές ως 12 Ευαγγέλια. Δωδεκαήμερο αναφέρεται η εορταστική περίοδος από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Θεοφανείων. Δώδεκα είναι τα άρθρα του Συμβόλου της πίστεως. Δώδεκα άρτοι της προθέσεως, βωμοί εκ 12 λίθων, 12 πύλες της ουράνιας Ιερουσαλήμ, 12 κόφινοι πλήρεις περισσευμάτων από τη διατροφή των 5.000, και 12X12.000 = 144.000 οι «σεσωμένοι» στην Αποκάλυψη.

Επηρεασμένοι σε αρκετά σημεία από το Χριστιανισμό, οι Μουσουλμάνοι καιειδικότερα οι Σιίτες πιστεύουν επιπλέον (κι αυτή είναι η διαφορά τους με τους Σουνίτες): α) στους 12 δώδεκα Ιμάμηδες και β) στη δικαιοσύνη και την ειρήνη που θα έλθει στον κόσμο από τον δωδέκατο Ιμάμη (ενώ τον Ιησού Χριστό [Ισά] τον θεωρούν ως προφήτη, πρόδρομο του Μωάμεθ, ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος προφήτης του Θεού). Μετά τον θάνατο του προφήτη, η καθοδήγηση των Μουσουλμάνων γίνεται με τους δώδεκα Ιμάμηδες, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα έλθει ξανά, φέρνοντας ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 

Ετικέτες: Αριθμοί Αριθμολογία
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα

×