Chavin: Ο Ναός του Μεγάλου Μαχαιριού

Στο μακρινό Περού, ψηλά στα 3.200 μέτρα, στη συμβολή των ποταμών Μόσνα και Βατσέσκα, ένας αρχαίος και αινιγματικός πολιτισμός έχει αφήσει ολοφάνερα τα χνάρια του. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης θαυμάζει τους μεγαλοπρεπείς ναούς και αναρωτιέται τι γύρευαν εκεί ψηλά οι κάτοικοι του θαυμαστού… Chavin du Huantar.

Πρόκειται για ένα μεγάλο τελετουργικό κέντρο κτισμένο σε πολλά επίπεδα, που κατοικήθηκε συνεχώς από το 1800 π.Χ. μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων, πυραμιδωτών κατασκευών, υπόγειων στοών και διαδρόμων (πραγματικών λαβυρίνθων), επίπεδων επιφανειών και πλατειών που συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλες σκάλες.

Παράξενοι υπόγειοι διάδρομοι

Καθώς περιδιαβαίνουμε την τεράστια έκταση, λίγα αντιλαμβάνεται κανείς για το τι συμβαίνει ακριβώς κάτω από τα πόδια του! Εκεί όπου δαιδαλώδεις υπόγειες στοές εκτείνονται σε μήκος χιλιομέτρων.

Το μαχαίρι του Τσαβίν

Ακολουθώντας αυτή τη μυστηριώδη διαδρομή ανακαλύπτουμε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτού του τόπου, το «Ναό του Μεγάλου Μαχαριού», που είναι σε σχήμα «U». Τέσσερεις διάδρομοι-στοές σε σχήμα σταυρού οδηγούν στο κέντρο του ναού όπου βρίσκεται το «Μεγάλο Μαχαίρι», ένας σκαλισμένος μονόλιθος από γρανίτη, πάνω από 4,5 μέτρα ύψος, σε μορφή μεγάλου μαχαιριού που μοιάζει σα να έπεσε από τον ουρανό και καρφώθηκε στη γη. Απεικονίζει τον μεγάλο θεό Ιαγουάρο σε ανθρώπινη μορφή.

Είναι μια όρθια φιγούρα με μεγάλο κεφάλι αιλουροειδούς, μαλλιά από φίδια και στόμα με δύο γυριστούς κυνόδοντες που κοιτάζει προς την ανατολή με το βλέμμα ψηλά. Το δεξί του χέρι είναι σηκωμένο στο ύψος του ώμου με την παλάμη προς τα έξω και το αριστερό ακουμπάει στον μηρό. Η φιγούρα είναι πλούσια στολισμένη με σκουλαρίκια, περιδέραια, βραχιόλια. Στη μέση φέρει ζώνη από την οποία κρέμονται στο πίσω μέρος δύο φίδια.

Στο Chavin ο Ιαγουάρος έχει έναν τριπλό συμβολισμό. Ως «Ουράνιος Ιαγουάρος», συμβολίζει τον αστερισμό του Ωρίωνα, ως Ιαγουάρος, τον «Ημερήσιο» Ήλιο και είναι ένα ανθρωπόμορφο αιλουροειδές με χαρακτηριστικά κόνδορα και φιδιού και ως «Νυκτερινός Ιαγουάρος» έχει τη μορφή ανθρωπόμορφου αιλουροειδούς. Με αυτήν την τελευταία μορφή απεικονίζεται στο κέντρο του ναού του Μεγάλου Μαχαιριού πραγματοποιώντας έτσι την ένωση των ουράνιων και των χθόνιων ενεργειών, τη συμφωνία μεταξύ του ουρανού και της γης.

Ακουστικά φαινόμενα

Μέσα στον υπόγειο ναό βρέθηκαν είκοσι ανέπαφα κοχύλια-βούκινα 3.000 ετών, ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων, γυαλισμένα, ζωγραφισμένα και χαραγμένα με σύμβολα, τα οποία είχαν καλοσχηματισμένα φερέφωνα και διακριτές περικοπές σχήματος «V». Οι αρχαιολόγοι πιστοποιούν πως χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ήχων πιθανόν κατά τη διάρκεια κάποιων τελετών. Αν τα κελύφη παίζονταν στο εσωτερικό του πέτρινου θαλάμου στον οποίο βρέθηκαν, ο βόμβος θα ακουγόταν σαν να προέρχεται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Στο υποφωτισμένο αυτό θρησκευτικό κέντρο, αυτό θα δημιουργούσε στον παρευρισκόμενο μια αίσθηση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

«Στο Chavin ο Ιαγουάρος έχει έναν τριπλό συμβολισμό. Ως «Ουράνιος Ιαγουάρος», συμβολίζει τον αστερισμό του Ωρίωνα, ως Ιαγουάρος, τον «Ημερήσιο» Ήλιο και είναι ένα ανθρωπόμορφο αιλουροειδές με χαρακτηριστικά κόνδορα και φιδιού και ως «Νυκτερινός Ιαγουάρος» έχει τη μορφή ανθρωπόμορφου αιλουροειδούς».

Ακόμα και οι ίδιοι οι διάδρομοι είναι κατασκευασμένοι με τέτοια ξεχωριστή αρχιτεκτονική, ώστε ο παραμικρός ήχος να μεγιστοποιείται και να ταξιδεύει ανάμεσα στις στοές με πολύ έντονη δόνηση. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι χρησιμοποιούσαν ακόμα και τρεχούμενο νερό, σε μεγάλες ποσότητες, που διέτρεχε τους υπόγειους διαδρόμους παράγοντας επίσης μια ηχητική πανδαισία. Μια τέτοια ατμόσφαιρα θα δημιουργούσε στους συμμετέχοντες στην τελετή εκστατικές καταστάσεις συνείδησης που τους επέτρεπαν να διαπεράσουν τη γήινη διανοητική κατάσταση και να βιώσουν μια ανεπανάληπτη μεταφυσική εμπειρία.

Το Chavin επίσης περιλαμβάνει αεραγωγούς που με το φως του ήλιου χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή παραμορφωμένων σκιών μέσα στο λαβύρινθό του. Αρχαία σχέδια από την κουλτούρα Chavin δείχνουν έναν λαό ο οποίος ήταν γοητευμένος με τέτοιου τύπου αισθητικές εμπειρίες, γι’ αυτό και κατάφεραν τελικά, με την περίπλοκη αρχιτεκτονική και τεχνογνωσία τους, να παράγουν ένα υπερθέαμα ήχου και φωτός!

Η μαγεία των δονήσεων

Είναι φανερό πως δεν πρόκειται για απλούς αγρότες αλλά για παράξενες περιπτώσεις ιδιαίτερα μορφωμένων και πνευματικών ανθρώπων. Γνώριζαν πολύ καλά την επίδραση των δονήσεων του ήχου στο χώρο αλλά και στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Προσπαθώντας να αναβιώσουμε μια αρχαία τελετή στον υπόγειο ναό περνώντας μέσα από τους υπόγειους λαβυρίνθους, που πολλές φορές έχουν μέγεθος κάτι λιγότερο από ενός όρθιου ανθρώπου, φανταζόμαστε αυτή την αλληλουχία κραυγών, βόμβων και συριγμάτων… Ήταν σαν οι ήχοι να παράγονταν από την ίδια τη γη και να έβγαιναν μέσα από τους πέτρινους τοίχους… Σα ν να ακουγόταν η φωνή των προγόνων, του ίδιου του Θεού, του Ιαγουάρου… Δονήσεις που διαπερνούν το σώμα, «τρυπούν» την καρδιά και την κάνουν να πάλλεται στους ρυθμούς της τελετής και ο νους σωπαίνει… Πραγματική μαγεία… Σχεδόν υπνωτισμένος ο υποψήφιος, απαλλαγμένος από αμφιβολίες, φόβους και φαντασιώσεις, ακολουθούσε πλέον τον αρχέγονο δρόμο της μύησης σε κατάσταση αγνότητας, που ίσως του επιτρέψει να έρθει σε επαφή με τον Θεό, στο κέντρο του Ναού, μπροστά στο Μεγάλο Μαχαίρι, μπροστά στον Ιαγουάρο …

Πηγές:

 

Ετικέτες: Δονήσεις Ιαγουάρος Ίνκας Ναός Τσαβίν
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα

×