Επαγωγή & Αόρατα Ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Ο δρόμος της επιστήμης συνδέεται κατά τον Πλάτωνα, αρχετυπικά, με το Αληθινό. Με την αναζήτηση της αλήθειας. Δηλαδή με τη γνώση που ερμηνεύει κατ’ αρχήν τα φαινόμενα του φυσικού κόσμου, αυτού που θα ονομάζαμε ορατό, αλλά όχι μόνο. Ο Αριστοτέλης που πρώτος εισήγαγε τον όρο: «μετά τα φυσικά» ασχολήθηκε στις ομώνυμες πραγματείες του επιστημονικά και με το αόρατο. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η επιστήμη σήμερα:η θεωρεία της σχετικότητας, η κβαντομηχανική… Η επιστήμη έχει βρεθεί μπροστά σε ανακαλύψεις σχεδόν μεταφυσικές, που αγγίζουν τόσο το ορατό αλλά και το αόρατο.

Αυτή η σχέση ορατού και αόρατου προβληματίζει επίσης όποιον επιχειρεί να εμβαθύνει σε φιλοσοφικά ζητήματα. Για παράδειγμα η σχέση πνεύματος και ύλης. Σε όλες τις φιλοσοφικές σχολές φαίνεται να υπάρχει αυτό το δισυπόστατο: Ουρανός και Γη, Ψυχή και σώμα. Και διαφαίνεται από την αρχή ότι το αόρατο: το πνεύμα, η ψυχή, ο ουρανός κινεί την ύλη: το σώμα, τη γη. Το πρώτο θεωρείται αιώνιο, αθάνατο, το δεύτερο φθαρτό, ευμετάβλητο.

Σε προσωπικό επίπεδο, στον άνθρωπο αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Οι σκέψεις (αόρατο) επηρεάζουν τα συναισθήματα μας (αόρατο) και αυτά με την σειρά τους τη διάθεσή μας (επίσης αόρατο), την ενέργειά μας (δυνατότητα έργου), τη ζωτικότητά μας, τη δύναμή μας για δράση (ορατό), και σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική την υγεία μας (ορατό).

Πως μπορεί το άυλο να ασκεί επιρροή στο υλικό? Πως το πνεύμα συνδέεται με την ύλη, πως την επηρεάζει? Γιατί σε έναν τόπο αισθανόμαστε καλά και σε άλλον όχι? Γιατί τα ταξίδια επηρεάζουν την διάθεσή μας? Πως μεταβιβάζονται τα ερεθίσματα στους νευρώνες του εγκεφάλου? Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτά?

Ο Άγγλος φυσικός Μάικλ Φαραντέι(*) (Michael Faraday), κάνει την 29η Αυγούστου του 1831 μία πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση:

Παρατήρησε ότι:

«Όταν ένας αγωγός τέμνει ή τέμνεται από μαγνητικές γραμμές ενός μαγνητικού πεδίου (με κίνησή του εντός του πεδίου περί τον αγωγό ή και με μεταβολή του μαγνητικού πεδίου πέριξ του αγωγού) αναπτύσσεται τάση στα άκρα του εν λόγω αγωγού το μέγεθος της οποίας είναι ανάλογο:

  1. Της έντασης του μαγνητικού πεδίου,
  2. Της ταχύτητας με την οποία τέμνονται από τον αγωγό οι μαγνητικές γραμμές (ταχύτητα μεταβολής του μαγνητικού πεδίου),
  3. Του μήκους του αγωγού που τέμνει τις μαγνητικές γραμμές και
  4. Της γωνίας τομής των μαγνητικών γραμμών (ακριβέστερα του ημιτόνου της γωνίας)» (1).

Με απλά λόγια παρατήρησε ότι αν ένα φυσικό σώμα που έχει την ιδιότητα να κινείται ηλεκτρικό ρεύμα μέσα του (Αγωγός), έρθει σε επαφή με ένα μαγνητικό πεδίο και κινηθεί σε σχέση με αυτό, τότε στις άκρες αυτού του σώματος(Αγωγού) παρουσιάζεται τάση, δηλαδή ηλεκτρικό φορτίο, δηλαδή δυνατότητα να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια έργο από αυτό.

Αυτή η ανακάλυψη σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλεκτρογεννήτριες: υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ανεμογεννήτριες, θαλάσσιες γεννήτριες, δυναμό αυτοκινήτων κ.α. Πέραν της τρομερής της σημασίας για τον πολιτισμό μας (εφ όσον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια στηρίζεται ως επί το πλείστον σε αυτή) η ανακάλυψη έχει και πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Τι είπε ο Φαραντέι?: Αν ένας αγωγός (πχ: Μεταλλική ράβδος, πηνίο, άνθρωπος(!)) κινηθεί σε σχέση με ένα μαγνητικό πεδίο (μαγνήτης, Γη(!)) παράγεται ρεύμα. Δηλαδή το ορατό και υλικό (αγωγός) κινούμενο σε σχέση με το αόρατο και άυλο (μαγνητικό πεδίο) φορτίζεται, αποκτά τάση, ενέργεια και δύναμη δράσης…

Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί και πολύ το ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αγωγός. Αυτό είναι γνωστό. Ούτε και το ότι ζούμε μέσα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης. Και αυτό είναι γνωστό. Χρειάζεται όμως να στοχαστούμε τι προεκτάσεις έχει αυτή η θεωρεία.

Όταν περπατάμε το σώμα μας κινείται μέσα στο μαγνητικό πεδίο της γης. Το ίδιο και όταν ταξιδεύουμε…

Η Γη κινείται μέσα στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου και αλληλοεπιδρά με τα μαγνητικά πεδία των άλλων πλανητών…

Και αν εμβαθύνουμε περισσότερο…

«Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (ή απλώς ηλεκτρική επαγωγή) (Electric Induction) ονομάζεται η εμφάνιση ηλεκτρισμού εξαιτίας μαγνητικού πεδίου. Συγκεκριμένα είναι το φαινόμενο της ανάπτυξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού, η οποία λαμβάνει χώρα όταν μεταβάλλεται η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια που ο συγκεκριμένος αγωγός ορίζει. Έτσι, η διαταραχή του μαγνητικού πεδίου προκαλεί διαταραχή του ηλεκτρικού πεδίου.

Αντίστοιχα, εντοπίζονται δύο δυνατότητες προκειμένου να παρατηρηθεί το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής: Είτε μεταβάλλοντας την ένταση του μαγνητικού πεδίου στα σημεία της επιφάνειας που ορίζει ο αγωγός, είτε μετακινώντας τον αγωγό εντός του μαγνητικού πεδίου. Σε κάθε περίπτωση, στα άκρα του αγωγού αναπτύσσεται διαφορά δυναμικού στην οποία έχει, λόγω της προέλευσής της, αποδοθεί η ονομασία επαγωγική τάση ή τάση από επαγωγή.

Στην περίπτωση που τα άκρα του αγωγού είναι συνδεδεμένα με αγώγιμο υλικό, οπότε δημιουργείται κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα, το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής εκφράζεται με την ανάπτυξη ηλεκτρεγερτικής δύναμης (ΗΕΔ) στο κύκλωμα. Σύμφωνα με το νόμο της επαγωγής (ή νόμο του Φαραντέι), η ηλεκτρεγερτική δύναμη είναι ανάλογη του ρυθμού μεταβολής της μαγνητικής ροής»(1)

Δηλαδή το ορατό και υλικό επηρεάζεται όχι μόνο από την κίνηση αλλά και από τις «διαταραχές» ή μεταβολές του μαγνητικού πεδίου…

Παράγει η σκέψη ηλεκτρομαγνητικά πεδία? Τα συναισθήματα? Υπάρχει κάποιος φορέας πάνω από αυτά που επηρεάζει τους υφιστάμενους φορείς?

Ζούμε και κινούμαστε μέσα στο αόρατο. Λογοτεχνικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά αυτό πήρε πολλά ονόματα: «The Μatrix» (Lana and Lilly Wachowski), «Εκπορεύσεις του αετού» (Castaneda), «Μορφογενετικά πεδία» (Rupert Sheldrake), «Αιθέρας» (Ηράκλειτος), «Φοχάτ» (Μπλαβάτσκυ). Ζούμε και κινούμαστε μέσα στο αόρατο,το αόρατο και ακόμα ανεξερεύνητο.

Και ο ορατός φορέας μας, το σώμα, είναι ένας σύνθετος αγωγός. Οι νευροδιαβιβαστές μας είναι υλικοί αλλά οι συνάψεις του εγκεφάλου μας είναι ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί έναν υλικό φορέα, αυτός ο φορέας όμως συνυπάρχει μέσα σε άυλα – αόρατα πεδία των οποίων οι μεταβολές επιστημονικά τον επηρεάζουν…

Επιστήμη ή μαγεία…

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

  1.  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE

 

 

 

Ετικέτες: Αόρατα πεδία Αόρατες διαστάσεις Επαγωγή Ηλεκτρομαγνητισμός
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σχετικά Άρθρα

×