Ο Ερμητισμός μέσα από τα μάτια και το νου ενός απλού ανθρώπου

Ερμητισμός ονομάζεται το σύνολο της φιλοσοφίας που μας έχει κληροδοτήσει ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Η Αλχημεία, η Αστρολογία και τα Ταρώ, είναι η Ερμητική παρακαταθήκη. Οι βάσεις του Ερμητισμού ανάγονται στις φιλοσοφικές θεωρήσεις της πιο πολυσυζητημένης προσωπικότητας όλων των εποχών, του Ερμή του Τρισμέγιστου.

Θα νόμιζε κανείς ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να εμβαθύνει σε τόσο βαθιές μεταφυσικές και απόκρυφες διδασκαλίες. Φυσικά και είναι δύσκολο, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι και εσωτεριστές του παρελθόντος μας, μίλησαν πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο μια ειδική κατηγορία από εμάς. Ο καθένας μας, στο δικό του επίπεδο και με την δική του ικανότητα να μπορεί να αντιληφθεί και να εμβαθύνει  στα πράγματα, όσο καλύτερα μπορεί με σκοπό να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Προσπαθώντας λοιπόν να καταλάβω τι σημαίνει ερμητισμός, έψαξα καταρχήν στην Wikipedia, να βρω ορισμό και βρήκα:

Ο ερμητισμός είναι ένα μεταφυσικό σύστημα και ένα σώμα συστηματοποιημένων μαγικών, μαντικών, αστρολογικών και αλχημικών πρακτικών, το οποίο ανάγεται στις απόκρυφες διδασκαλίες του μυθολογικού Ερμή του Τρισμέγιστου, μίας θεότητας που αποτελούσε συγχώνευση του ελληνικού Ερμή με τη σεληνιακή αιγυπτιακή θεότητα Θωθ.

Και τι σημαίνει ερμητικός;

Εντελώς κλειστός, αυτός που δεν μπορεί να παραβιαστεί, χαρακτηρίζεται από αποκρυφισμό, που ασχολείται με θεολογικές και φιλοσοφικές θεωρίες οι οποίες αποδίδονται στον Ερμή Τριμέγιστο και που αποκωδικοποιείται με δυσκολία

Διαβάζοντας τις μεγαλειώδεις Αρχές του «Σμαραγδένιου Πίνακα» ή αλλιώς «Κυμβάλειο» στοχάστηκα πολύ και προσπάθησα να τις αποκωδικοποιήσω, να ενώσω τις Διδασκαλίες του Ερμή με την δική μου καθημερινότητα, προσπάθησα να τις κάνω πρακτικές και χρήσιμες. Γίνεται ;

  1. Η Αρχή της Νοητικότητας

«Το Σύμπαν είναι Νοητικό» ή «η Ρίζα του Σύμπαντος είναι Νοητική», δηλαδή όλα τα πράγματα του Εκδηλωμένου Σύμπαντος είναι η αντανάκλαση της θείας Σκέψης. Το Σύμπαν καταρχήν είναι μια σκέψη. Μα φυσικά, τα πάντα, αρχικά, είναι μια σκέψη, για να κάνω κάτι, οτιδήποτε στην ζωή μου, μια δράση, μια εργασία, να βάλω ένα στόχο, πρέπει πρώτα να το σκεφτώ. Αν δεν υπάρχει ως σκέψη συγκεκριμένη πώς θα καταφέρω να το κάνω πράξη;

  1. Η Αρχή της Αντιστοιχίας (Αναλογίας)

“Όπως επάνω έτσι και κάτω». Το ηλιακό σύστημα αντανακλάται στο άτομο. Ο Μακρόκοσμος του Σύμπαντος αντανακλάται στον Μικρόκοσμο του Ανθρώπου, και όποιος γνωρίζει το ένα, γνωρίζει αναλόγως και το άλλο.  Μελετώντας, εμβαθύνοντας και κατανοώντας τον εαυτό μου, μπορώ να καταλάβω τον κόσμο.

  1. Η Αρχή της Δόνησης

«Τίποτα δεν είναι σταθερό, όλα κινούνται, όλα δονούν». Από το ηλεκτρόνιο και το άτομο μέχρι τους κόσμους και τους γαλαξίες, όλα βρίσκονται σε δόνηση. Τίποτα δεν είναι ακίνητο. Σε ένα σύμπαν που τα πάντα κινούνται και εξελίσσονται αν μείνω στάσιμη, θα μείνω πίσω, δεν θα εξελιχθώ, θα είμαι … άχρηστη.

  1. Η Αρχή της Πολικότητας

«Όλα είναι διπλά, όλα έχουν δύο πόλους, όλα έχουν το δικό τους ζευγάρι». Σε κάθε τι υπάρχουν δύο πόλοι, δύο απόψεις, δύο αντίθετα, τα οποία δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μόνο τα δύο άκρα του ίδιου πράγματος, της ίδιας ουσίας, και η διαφορά υπάρχει μόνο στην ποικιλία ρυθμού μεταξύ τους. Άρα μέσα μου υπάρχουν όλα και όπως ανακαλύπτω την δική μου διπλή φύση μπορώ να ανακαλύψω και να αποδεχτώ πόσο συμπληρωματικοί είμαστε όλοι.  

  1. Η Αρχή του Ρυθμού

«Όλα ρέουν, όλα αποσύρονται», όλα έχουν τις δικές τους περιόδους ανόδου και πτώσης, όλα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν όλα κινούνται όπως ένα εκκρεμές. Η ζωή μου, η ανάσα μου είναι εισπνοή και εκπνοή και όλα έχουν κύκλους και ρυθμούς. Να τους βρω να τους καταλάβω, να βρω τους κύκλους του χρόνου, τις εποχές, να εναρμονιστώ μαζί τους, να συντονιστώ.

  1. Η Αρχή της Αιτίας και του Αποτελέσματος (Αιτιοκρατία)

«Κάθε αιτία έχει το δικό της αποτέλεσμα, κάθε αποτέλεσμα έχει τη δική του αιτία». Όλα συμβαίνουν σύμφωνα με τον Συμπαντικό Νόμο. Κάθε τι που μου συμβαίνει το έχει προκαλέσει μια δική μου δράση. Δεν είμαι θύμα των περιστάσεων, δημιουργώ τις περιστάσεις μου, κτίζω την ζωή μου..

  1. Η Αρχή της Γέννησης

«Η γέννηση υπάρχει παντού. Όλα έχουν τη δική τους αρσενική και θηλυκή αρχή. Η γέννηση εκδηλώνεται σ’ όλα τα επίπεδα ύπαρξης». Όλα γεννιούνται, όλα έχουν μια αρχή. Μπορώ να γεννήσω παιδιά φυσικά αλλά μπορώ να «γεννήσω» και ιδέες. Χρειάζεται απλά μια δυνατή θέληση και μια απόφαση. 

Ίσως υπεραπλούστευσα αυτούς τους πανάρχαιους, διαχρονικούς Νόμους. Αυτούς τους Νόμους που γαλούχησαν την ανθρωπότητα μέχρι τις ημέρες μας, και που σήμερα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει με τρόπο που και ο πιο ορθολογιστής άνθρωπος να μπορεί να κατανοήσει και κυρίως να αποδεχτεί.

Πιστεύω όμως ότι κάθε μεγάλος Δάσκαλος της ανθρωπότητας, άφησε το έργο του σε εμάς για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, να το βάλουμε στην καθημερινότητα μας, να ζήσουμε βάσει αυτού, για να καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Έτσι αντιλαμβάνομαι ότι ο Ερμητισμός μας άφησε ένα διαχρονικό σύστημα αξιών, που εναρμονίζουν το άτομο με τον εαυτό του, με τους συνανθρώπους του, με το σύμπαν και με αυτό που ορίζεται ως Πνεύμα.

Η ενότητα μέσα μου, η ενότητα έξω από εμένα, ανακαλύπτω το «εγώ είμαι», το «εμείς» και το «ΠΑΝ»

 

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΔΙΑΦΟΡΑ

×