Πειράματα παραψυχολογίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Στην ιστορία της Ρωσίας συναντάμε πολλούς ανθρώπους με ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες. Οι Σοβιετικοί εισήλθαν στο χώρο της παραψυχολογίας με επιστημονική προσέγγιση. Έννοιες, όπως μυστικισμός ή αποκρυφισμός, ήταν μη αποδεκτές. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες, όπως ο δρ. της ιατρικής Βασίλι Κασάκτιν, δήλωναν ανοιχτά την πίστη τους σε μια ανώτερη ύπαρξη.

Οι πρώτες ψυχικές έρευνες στην πρώην Σοβιετική Ένωση έγιναν από το σημαντικό επιστήμονα Λεονίτ Λ. Βασίλιεφ με πειράματα νοητικής υποβολής. Ο Βασίλιεφ από τη δεκαετία του 1920 γίνεται μέλος του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Ερευνών της Μόσχας και το 1960 ιδρύει το Ινστιτούτο Εγκεφαλικών Ερευνών. Εκεί πραγματοποιεί πειράματα με την ύπνωση, την οποία προκαλούσε ακόμα και τηλεπαθητικά. Την περίοδο αυτή οι Σοβιετικοί άρχισαν να πειραματίζονται πάνω σε πολλά πράγματα, όπως μεταφορά ενέργειας από το ένα άτομο στο άλλο, έρευνα των ενεργειακών ακτινοβολιών του σώματος, τηλεκίνηση, τηλεπάθεια, αποκωδικοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και άλλα ψυχικά φαινόμενα. Και κατάφεραν όχι μόνο να αποδείξουν την ύπαρξή τους, αλλά ανακάλυψαν και τρόπους, για να τα εκμεταλλεύονται σαν υπερόπλα στον ψυχρό πόλεμο με τους Αμερικανούς. Τη δεκαετία του 1970, η K.G.B. βασισμένη όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στη συνεργασία με χαρισματικούς ανθρώπους ως προς την εξωαισθητική αντίληψη, πέτυχε την παρακολούθηση εξ αποστάσεως και τη μεταβίβαση σκέψης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τέλειων κατασκόπων και στρατιωτών, οι οποίοι μέσω της ύπνωσης λειτουργούσαν ως ρομπότ.

Τομείς με τους οποίους ασχολήθηκαν

  1. ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ

Το 1960, αναγνωρίστηκε στη Ρωσία  η έρευνα για την τηλεπάθεια, όπου προσέβλεπαν  στην ανάπτυξη της βιο-τηλεπικοινωνίας, δηλαδή τη μεταβίβαση πληροφοριών χωρίς τεχνολογικά μέσα. Το 1965, η Εταιρία Ποπώφ στη Μόσχα ίδρυσε ένα Τμήμα Βιο-πληροφορίας και εκτέλεσε πολλά πειράματα, σε πολλά εκ των οποίων πήραν μέρος οι τηλεπαθητικοί Γιούρι Καμένσκι και Καρλ Νικολάγιεφ, οι οποίοι πέτυχαν μακρινή τηλεπαθητική επικοινωνία  κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Ο δρ Γκενάντι Σεργκέγιεφ οργάνωσε πολλά πειράματα τηλεπάθειας σε μεγάλη απόσταση, όπως και ο Βίκτωρ Ανταμένκο. Ο τελευταίος διατύπωσε τη θεωρία  ότι αυτά που μεταφέρουν τις ESP πληροφορίες είναι τα στοιχειώδη σωματίδια νετρίνα, που διαπερνούν συνέχεια τη γη, και κατά συνέπεια περνούν από το νου ενός ατόμου, συλλέγουν πληροφορίες και τις μεταφέρουν στο νου κάποιου άλλου.

  1. ΔΙΟΡΑΣΗ

Η Βαρβάρα Ιβάνοβα διεύθυνε την πειραματική ομάδα που είχε οργανωθεί από τον Ποπώφ, πάνω στην εκπαίδευση της διόρασης σε  άτομα ηλικίας από 18 ως 75 ετών. Όλα έδειξαν αξιοσημείωτες ικανότητες πρόγνωσης. Η ίδια η Ιβάνοβα έλεγε: «καλύτερα είναι τα άτομα που είναι εκφραστικά, με θετική σκέψη και πιστεύουν στις εξωαισθητικές ικανότητες. Για να γίνει κάποιος καλός ψυχικός, πρέπει να μπορεί να αδειάζει από κάθε σκέψη». Πίστευε ότι ο καθένας μπορούσε να θεραπεύει, όπως αυτή, και έλεγε ότι το κλειδί είναι να κυριαρχήσει πάνω στις επιθυμίες και τις σκέψεις του και να αφιερώσει όλη του την ύπαρξη στη θεραπεία των άλλων. Να κάνει διαλογισμό για βελτίωση των νοητικών δυνάμεων και να οραματίζεται στενούς δεσμούς με τις δυνάμεις της φύσης. Η Ιβάνοβα κατείχε πλούτο ψυχικών δυνάμεων- είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα φιλοσοφίας, ήταν θεραπεύτρια, διορατική, τηλεπαθητική, υπνωτίστρια και αυθεντία στη γνώση της μετενσάρκωσης. Είχε επίσης μεγάλη ικανότητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

  1. ΑΝΥΨΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Β. Πούσκιν, εκτέλεσε πειράματα ανύψωσης αντικειμένων με το Μπόρις Ερμολάεφ, το 1973 και 1974 με πλήρη κυβερνητική έγκριση. Ο Πούσκιν έχει δηλώσει : «Έχω παρακολουθήσει τον Ερμολάεφ να ανυψώνει αντικείμενα. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ικανός να δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που εξουδετερώνει τη βαρύτητα».

  1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

 Το 1956, το Υπουργείο Υγείας της Γεωργιανής Δημοκρατίας διέταξε πλήρη έρευνα για τους Αλεξέι και Βίκτορ Κιβορότοφ, πατέρα και γιό, για τη μεγάλη φήμη τους ως θεραπευτές. Η επιτροπή υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Πιότρ Καφταράντζε, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όλοι εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους και αρκετοί θεραπεύτηκαν».

Πειράματα έγιναν επίσης τον Ιούλιο του 1974 στο Πανεπιστήμιο του Τμπιλίσι υπό τη διεύθυνση του Γκρέκορ Κομιτιάνι, όπου χρησιμοποιήθηκε ποικιλία επιστημονικών συσκευών για να εντοπιστεί η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπορευόταν από τα χέρια των ατόμων. Τέλος ανακοίνωσαν ότι, όταν συγκεντρώνονταν για θεραπεία, οι εκπορεύσεις αυξάνονταν 1000 φορές πάνω από το κανονικό.

  1. ΤΑΛΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Απόφοιτος του Ιατρικού Ινστιτούτου Μόσχας ο Βλαντιμίρ Ράικοφ, σημαντικός ψυχολόγος, ασχολήθηκε με άτομα υγιή σωματικά και νοητικά, για να τους αναπτύξει νέες ικανότητες και τη νοημοσύνη. Συνεργάστηκε σε πειράματα παραψυχολογίας με τον Βίκτορ Ανταμένκο. «Χρησιμοποιούμε τις ιδιότητες του υποβαλλόμενου ατόμου, για να αναπτύξει τις ικανότητές του. Το κάνουμε να πιστέψει κάτω από ύπνωση ότι είναι ένας διάσημος ζωγράφος, πιανίστας κ. λ. π. Αν έχει τη σωστή νοητική στάση, όταν βγαίνει από την ύπνωση, μπορεί να διατηρήσει τις επιθυμίες και τις ικανότητες εκείνου του ατόμου». Ο Ράικοφ είχε κάνει ύπνωση από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο με μαγνητοφωνημένα μηνύματα και από το τηλέφωνο.

Ο Πετρόφσκι Αρτούρ, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Ινστιτούτου και αντιπρόεδρος της Σοβιετικής Ψυχολογικής Εταιρίας, προϊστάμενος του Ράικοφ επισημαίνει: «Η ύπνωση βγάζει τις κλειδαριές και ανοίγει τις πόρτες του νου. Επιτρέπει στις φυσικές ικανότητες να ελευθερωθούν. Τα πειράματα δείχνουν ότι έχουμε ικανότητες πολύ πέρα από τη γνώση μας,, αν και βέβαια οι ικανότητες των ατόμων διαφέρουν».

  1. ΔΕΡΜΟΟΠΤΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Δερμοοπτική αντίληψη είναι η επιστήμη και η τέχνη της όρασης με την αφή.

Υπεύθυνη των πειραμάτων ήταν η Λαρίσα Βιλένσκαγια, εκπαιδεύτρια του τμήματος Βιοπληροφορίας της ομάδας Ποπώφ του Κέντρου Παραψυχολογίας της Μόσχας. Τα πειράματα γίνονταν είτε με τυφλούς είτε με νεαρά παιδιά, που είχαν αναφέρει μια τάση αυξανόμενης ευαισθησίας αφής. Μερικοί έμαθαν πράγματι να διαβάζουν και να διακρίνουν χρώματα με την αφή. Η Βιλένσκαγια αναφέρει: «Βρήκαμε κάποια σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο Κίρλιαν και στην όραση με την αφή, δηλαδή ότι περιλαμβάνεται η ίδια ακτινοβολία βιοενέργειας».Ο δρ Ν.Κ. Γκίλεφ πιστεύει ότι είναι αποτέλεσμα μηχανικών και θερμοκρασιακών επιδράσεων των διαφορετικών χρωμάτων στους δείκτες των δαχτύλων και όχι απαραίτητα στις άκρες τους.Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιγραφές του αισθήματος της αφής κάθε χρώματος συγκρινόμενες βρέθηκαν ότι συμφωνούσαν, όπως επί παραδείγματι, ότι το γαλάζιο είναι κρύο, γλιστερό, πυκνό και με μικρούς κόκκους, το ιώδες κρύο και παχύ και πιο άγριο από το μπλε κ.λ.π.

  1. ΥΠΝΩΣΗ-ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 1.Υπνοθεραπεία για παιδιά.

Ο Βίλεν Ισάκοβιτς Γκαρμπούζοφ, επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών στην Πολυκλινική Νο 26, στο Λένιγκραντ, βοηθούσε, μέσω ύπνωσης, παιδιά να ξεπεράσουν προβλήματα αλαλίας και τραυλισμού, που δεν οφείλονταν σε οργανικά προβλήματα. Κατά την ύπνωση έβαζαν στο υποσυνείδητο του παιδιού την ιδέα ότι δεν πρέπει να φοβάται πια να μιλήσει. Στο 50% η θεραπεία ήταν γρήγορη και πλήρης, στο 25% υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις, στο 15% μέτρια βελτίωση και στο10% πλήρης αποτυχία.

2.Υπνοθεραπεία για μεγάλους.

Ο δρ. Πάβελ Μπουλ, υπνολόγος και νευρολόγος στο Λένιγκραντ θεράπευε θύματα σοβαρών ασθενειών, ναρκομανείς και αλκοολικούς, δουλεύοντας με το νου τους κατά τη διάρκεια ύπνωσης. Οι Ρώσοι εκείνης της εποχής δεν δέχονταν σαν ευαγγέλιο τη θέση του Φρόιντ για το ρόλο της σεξουαλικότητας στην πρόκληση των νευρώσεων. Ο Μπουλ λέει ότι στη διάρκεια 30 χρόνων εργασίας η ρίζα του προβλήματος σε συμπλέγματα ενοχής ή μνήμες παιδικής σεξουαλικότητας δεν ήταν πάνω από 15%,  αν όχι λιγότερο. Στη θέση της ψυχανάλυσης οι Ρώσοι έθεσαν τη λογική θεραπεία και την ψυχοθεραπεία υποβολής, που περιλαμβάνει κάθε τύπο ύπνωσης, από αυθυποβολή μέχρι μαζική ύπνωση.

  1. ΨΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο Ινστιτούτο Έρευνας του εγκεφάλου στο Λένινγκραντ με επικεφαλής τη δρ. Μπεχτέρεβα, βραβευμένη νευρολόγο, αποκωδικοποίησαν τις ηλεκτρικές ώσεις του εγκεφάλου που προκαλούνται από τον ήχο. Εξερεύνησαν 2000 ζώνες. Η ίδια ανέφερε: «Αν μια μέρα ανοίξουμε μια πόρτα στο νου που θα επιβεβαιώσει την τηλεπάθεια, την τηλεκίνηση και την ESP , τότε ωραία. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει μια απόλυτα λογική εξήγηση γι’ αυτά που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει.».

  1. ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

 Ο Γκενάκι Σεργκέγιφ ασχολήθηκε με την κατασκευή χρονομηχανής. Ας δούμε τι είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Πράβντα: «Η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη αφήνει μια σφραγίδα στο περιβάλλον της,  γιατί κάθε στιγμή ακτινοβολούμε ενέργεια, που απορροφάται και αποθηκεύεται από τα αντικείμενα γύρω μας. Η ενέργεια ποτέ δεν μπορεί να χαθεί. Επομένως το ενεργειακό αποτύπωμά της διατηρείται –θεωρητικά στην αιωνιότητα-. Κατασκεύασα μια μηχανή που χρησιμοποιεί υγρούς κρυστάλλους, για να περισυλλέγει αυτή την ενέργεια. Τη μετατρέπει σε ηλεκτρικές ώσεις- μνήμες του παρελθόντος Έχουμε πολύ δρόμο, μέχρι να μπορέσουμε να καταγράψουμε με ακρίβεια αυτά τα αποτυπώματα. Αλλά το μηχάνημά μου είναι μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση».

  1. ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΙΡΛΙΑΝ

Ο Σεμιόν Νταβίντοβιτς Κίρλιαν και η σύζυγός του άρχισαν τα πειράματα πάνω στη φωτογράφιση της αύρας το 1939. Ο ίδιος αναφέρει: «Θυμάστε το πρώτο πείραμα με την αύρα; Έκανα κάτι επισκευές σε μια γεννήτρια υψηλής συχνότητας και έτυχε να έχω μια γρατσουνιά στο χέρι. Είχε θεραπευθεί. Αποφάσισα να βρω τι ήταν αυτό το φαινόμενο. Πήρα μια φωτογραφία του χεριού μου. Μείναμε εκστατικοί».

Αν και υπήρχαν πολλά προβλήματα να λυθούν ακόμα, ένα  καινούργιο μηχάνημα, ο «Ανιχνευτής Κίρλιαν 75» κατασκευασμένο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Καζακστάν στην Άλμα Άτα, ήταν έτοιμο να διαγνώσει διάφορους τύπους καρκίνου με ακρίβεια 100%. Επέτρεπε επίσης την παρατήρηση οποιουδήποτε μέρους του ανθρώπινου σώματος και μπορούσε να εξετάζει τις ζωτικές λειτουργίες του. Ένας προσαρμοσμένος ηλεκτρονικός εγκέφαλος μετέφράζε τις εικόνες σε κάρτες, που μπορούσαν να διαβαστούν σαν αυτές ενός καρδιογράφου. Επικεφαλής των θεωρητικών και ερευνητών επιστημόνων που επιστράτευσαν το φαινόμενο Κίρλιαν ενάντια στην ασθένεια,  ήταν ο δρ Βίκτορ Ινιούσιν Μιχαήλοβιτς. Την 01-02-1974 το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Δημοκρατίας αναγνώρισε τον Κίρλιαν σαν «εφευρέτη του λαού».

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ετικέτες: Παραψυχολογία
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα

×