Τα Χριστούγεννα των λαών

Θα γνωρίσουμε σε αυτό το άρθρο πως οι διάφοροι λαοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, τι έθιμα έχουν και πως τελικά αυτή η «μαγική περίοδος των Χριστουγέννων», ενώνει τους ανθρώπους με ένα πνεύμα αγάπης, χαράς και ελπίδας. Μια γιορτή που εορτάζεται από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ή το 31,1% του πληθυσμού της γης!

Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε ότι καθώς πλησιάζουν αυτές οι μέρες, όλοι οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε ψυχολογικά, γινόμαστε πιο δεκτικοί και φιλεύσπλαχνοι προς τους άλλους και αναζητάμε να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους.

Ας δούμε μερικά από τα έθιμα που έχουν κάποιοι λαοί:

Αυστραλία

Στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται το καλοκαίρι, οπότε οι άνθρωποι συχνά πηγαίνουν στην παραλία για να κολυμπήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Αυστραλίας, τα Χριστούγεννα εκεί είναι καλοκαίρι. Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένες μοναδικές παραδόσεις και έθιμα, τα οποία συνδυάζουν τα παραδοσιακά χριστιανικά ήθη με την αυστραλιανή κουλτούρα. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Λειτουργία. Μετά την εκκλησία, οι περισσότεροι Αυστραλιανοί περνούν την ημέρα τους στην παραλία, όπου κάνουν πικ νικ, κολυμπούν και παίζουν. Ο Άγιος Βασίλης έρχεται επίσης στην παραλία, φορώντας σορτς και καπέλο με γείσο, για να μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Κάποια έθιμα που συναντάμε:

Τα κάλαντα στο φως των κεριών: Την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλοί Αυστραλιανοί συγκεντρώνονται σε πάρκα και πλατείες για να τραγουδήσουν κάλαντα κρατώντας αναμμένα κεριά.

Το Christmas bush: Το Christmas bush είναι ένα αυστραλιανό λουλούδι που ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείται συχνά στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Το Carols by Candlelight: Το Carols by Candlelight είναι ένα Χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε πάρκα και πλατείες σε όλη την Αυστραλία. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να ακούσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να τραγουδήσουν μαζί.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Λειτουργία. Μετά την εκκλησία, οι περισσότεροι Βέλγοι περνούν την ημέρα τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. Μερικοί πηγαίνουν για πεζοπορία ή σκι στα βουνά, ενώ άλλοι πηγαίνουν για ψώνια ή για επίσκεψη στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Κάποια έθιμα που συναντάμε:

Το Sinterklaas: Ο Sinterklaas είναι ο Βελγικός ισοδύναμος του Αγίου Βασίλη. Φτάνει με ένα άλογο και τον βοηθό του, τον Zwarte Piet, στις 5 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες τους στο τζάκι για να τις γεμίσει με δώρα.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές: Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι δημοφιλείς στο Βέλγιο. Στις αγορές αυτές πωλούνται χειροποίητα είδη, χριστουγεννιάτικα στολίδια και φαγητά.

Βόρεια Ευρώπη

Στη Γαλλία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα των σπιτιών τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να τα γεμίσει ο Père Noël, ο Γάλλος Άγιος Βασίλης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι τρώνε παραδοσιακά πιάτα όπως το χριστόψωμο και το λουκάνικο με λάχανο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι τρώνε πίτα με κέικ, καθώς και φουά γκρα (γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας, αποτελούμενη από λιπαρό συκώτι χήνας ή πάπιας).

Νότια Ευρώπη

Στην Ελλάδα, τα παιδιά τρώνε κουραμπιέδες και μελομακάρονα και τραγουδούν τα κάλαντα. Στην Ιταλία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα των σπιτιών τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να τα γεμίσει ο Babbo Natale, ο Ιταλικός Άγιος Βασίλης. Στην Ισπανία, τα παιδιά τρώνε Turrón, ένα είδος ξηρού καρυδιού.

Ηνωμένες Πολιτείες

Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια έξω από την πόρτα των σπιτιών τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να τα γεμίσει ο Santa Claus, ο Αμερικάνικος Άγιος Βασίλης. Τα κοινά αυτά έθιμα έχουν βαθύτατους συμβολισμούς, δεδομένου ότι κάποια από αυτά είναι και πολύ αρχαία…

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαία Ρώμη, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να στολίζουν τα σπίτια τους με έλατα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στη Γερμανία συνήθιζαν να στολίζουν τα έλατα με φρούτα και καρπούς για να προσελκύσουν την καλή τύχη για τη νέα χρονιά.

Το πράσινο χρώμα του δέντρου συμβολίζει τη ζωή, ενώ τα λαμπάκια και τα στολίδια συμβολίζουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το μοίρασμα δώρων

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι αντάλλασσαν δώρα στις γιορτές του Θεού Διονύσου. Το μοίρασμα δώρων στα Χριστούγεννα συμβολίζει την αγάπη και την καλοσύνη. Μία πολύ ωραία παράδοση που μπορεί να δείξει στα αγαπημένα μας πρόσωπα ότι τα σκεφτόμασταν αυτές τις μέρες!

Το χριστουγεννιάτικο ρόδι

Το έθιμο του σπάσιμο του ροδιού τα Χριστούγεννα είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που συναντάται σε διάφορες χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού, λέγοντας μία ευχή να ευημερήσουν και να αποκτήσουν τόσα αγαθά όσοι και οι σπόροι του ροδιού.

Η ρόδι είναι ένα σύμβολο της καλής τύχης και της ευημερίας. Οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν την αφθονία και την ευτυχία. Το σπάσιμο του ροδιού συμβολίζει την αρχή ενός νέου και αισιόδοξου έτους.

Το έθιμο του σπάσιμο του ροδιού έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το ρόδι ήταν ένα ιερό φυτό που έφερνε την καλή τύχη. Το σπάσιμο του ροδιού ήταν ένα τελετουργικό που γινόταν για να προσελκύσει την καλή τύχη και την ευημερία για το νέο έτος.

Το άναμμα των κεριών

Το άναμμα των κεριών είναι ένα έθιμο που συμβολίζει το φως της ελπίδας. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όπου οι άνθρωποι άναβαν κεριά κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών.

Παρατηρούμε ότι μία αρχαία ρίζα ενώνει τις παραδόσεις αυτών των λαών και είναι καλό να εντοπίζουμε τις ομοιότητες που έχουμε μεταξύ μας, κάνοντας αυτή τη γιορτή μία ευκαιρία για να μπορέσουμε να μοιραστούμε κάτι από τον εαυτό μας και να χωρέσουμε στην καρδιά μας περισσότερους ανθρώπους!

 

Ετικέτες: Χειμερινό Ηλιοστάσιο Χριστούγεννα
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα

×