Θεραπευτικά Φυτά

Το σώμα μας συντίθεται από μια αξιοθαύμαστη δομή αποτελούμενη από όργανα και συστήματα. Αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους  και συντονίζουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν  την προσαρμογή του σώματος στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος διατηρώντας ταυτόχρονα το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό. Η καλή λειτουργία του οργανισμού στηρίζεται σε ένα σύστημα δυναμικών ισορροπιών, ιδιαίτερα ευαίσθητο τόσο σε εσωτερικά όσο και εξωτερικά ερεθίσματα.  Το θέμα της υγείας, από μια ολιστική προσέγγιση , αφορά όλα τα επίπεδα της ύπαρξης και επηρεάζεται από ένα σύνολο φυσικών, κοινωνικών και ψυχο-διανοητικών παραγόντων.

Στους φυσικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται οι παράμετροι που σχετίζονται με τις κλιματικές συνθήκες, την ποιότητα τροφής και νερού, την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, τη ρύπανση και τη συσσώρευση τοξικών ουσιών.  Φαινόμενα, όπως η ρύπανση των φυσικών οικοσυστημάτων ή εκπομπών θερμοκηπίου συνθέτουν το αποτέλεσμα της οικολογικής διαταραχής, που ό ίδιος ο άνθρωπος προκαλεί στη φύση, ξεχνώντας συχνά ότι και ο ίδιος αποτελεί μέρος της.  

Στους φυσικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης, προστίθεται και η πίεση που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Από τη μία, στις ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μια έξαρση ψυχοσωματικών ασθενειών που συνδέονται με καρδιοαγγειακές  και νευρικές δυσλειτουργίες,  λόγω του άγχους και της κοινωνικής πίεσης, και από την άλλη, στις υποανάπτυκτες χώρες εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα διάφορες ασθένειες, λόγω έλλειψης πόρων,  πολέμων και εξαθλίωσης.   Είναι ξεκάθαρο πως η έλλειψη σεβασμού, εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και η χρήση βίας έχουν ως συνέπεια την αδιαφορία, την απομόνωση, την εξάρτηση από τα χρήματα και τελικά  την επικράτηση  ενός υλικού αλλά όχι ηθικού τρόπου ζωής, που δημιουργεί συνήθειες και εξαρτήσεις, οι οποίες επιδρούν και καθορίζουν την ψυχοσωματική μας  υγεία.

Συνοψίζοντας, κάθε ασθένεια είναι αποτέλεσμα μιας γενικής ανισορροπίας που έχει προκληθεί στον οργανισμό. Έτσι, για να προσεγγίσουμε την πραγματική έννοια της θεραπείας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας βλάπτει και να προσπαθήσουμε να το καταπολεμήσουμε τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.  Ο οργανισμός μας, στην πραγματικότητα, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις περισσότερες από τις κοινές ασθένειες ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοάμυνας που διαθέτει. Σ’ αυτές τις αρχές στηρίζονται οι παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές,  όπως αυτή της βοτανοθεραπείας με ρίζες που βρίσκονται άρρηκτα συνδεδεμένες με την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες οι άνθρωποι κατείχαν τη γνώση σχετικά  με τη θεραπευτική δύναμη των φυτών. Ταυτόχρονα σε πολλές παραδόσεις τα φυτά αντιμετωπίζονταν ως έμψυχα όντα και τους αποδίδονταν ακόμα και υπερφυσικές ιδιότητες. Επιπλέον , σε πολλούς πολιτισμούς  λαμβάνεται υπόψη η έννοια της συνεργίας και της δραστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα συστατικά του φυτού,  χάρη στα οποία διαμορφώνεται το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.  

Κάθε βότανο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα φυτικών ουσιών που είναι αρκετά ισορροπημένο ως προς τη θεραπευτική του δράση και που σε κάθε περίπτωση δρα με ηπιότερο τρόπο από ότι το αντίστοιχο συνθετικό παρασκεύασμα για την ίδια ασθένεια, προκαλώντας πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι  και πάντα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες δόσεις είναι περισσότερο ασφαλές και αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό .

Αδιαμφισβήτητα η βοτανοθεραπεία  καθώς και κάθε παραδοσιακή πρακτική δεν συνεπάγεται την άρνηση της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.  Όμως,  είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια υγιή κριτική στάση βασισμένη στην έρευνα και στην σωστή πληροφόρηση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την εύκολη λύση των φαρμάκων μπρος σε κάθε πρόβλημα και κάθε πόνο. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι οι ασθένειες δεν προκύπτουν ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει αιτία κρυμμένη πίσω από τα συμπτώματα.  Χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας, να το σεβαστούμε αλλά και να αλλάξουμε τις όποιες βλαβερές συνήθειες από τις κοινωνικές,  τις σωματικές, τις ψυχολογικές ή και τις διανοητικές που απειλούν την ψυχοσωματική μας ισορροπία.  Χρειάζεται να γνωρίσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας αναζητώντας τη βελτίωση της υγείας  σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα με κάποια από  τα βότανα που μπορούμε  εύκολα να προμηθευτούμε για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων, βάση κλασσικών συνταγών βοτανοθεραπείας.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Άγχος

Τίλιο 50gr

Άνθη πορτοκαλιάς 50gr

Μελισσόχορτο 50 gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

Δυσπεψία

Μελισσόχορτο 20gr

Τσάι του βουνού 20gr

Χαμομήλι 20gr

Χιλιόφυλλο 20gr

Γλυκάνισο 20gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

3 φορές τη μέρα μισή κούπα πριν από το φαγητό

Αέρια –Τυμπανισμός

Γλυκάνισο 25gr

Μάραθο25gr

Κύμινο 25gr

Θρούμπι 25gr

Αφέψημα

Βράζουμε 5 gr μείγματος για κάθε κούπα για 5 λεπτά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το σουρώσουμε

 3 φορές τη μέρα μετά από το φαγητό

Δυσκοιλιότητα

Γλυκόριζα 20gr

Μέντα 20gr

Τζίντζερ 20gr

Μαραθόσπορος 20gr

Λάπαθο 20gr

 

Αφέψημα

Βράζουμε 5 gr μείγματος για κάθε κούπα για 5 λεπτά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το σουρώσουμε

 1 φορά τη πριν από τον ύπνο

Διάρροια

Αγριμονιά 50gr

Φασκόμηλο 50gr

Βατομουριά 50gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

3 φορές τη μέρα

Γρίπη-κρυολόγημα

Χιλιόφυλλο 20gr

Θυμάρι 20gr

Γλυκόριζα 20gr

Μολόχα20gr

Βήχιο 20gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

Τονωτικά ανοσοποιητικού συστήματος

Θυμάρι 30gr

Γλυκόριζα20gr

Γεντιανή20gr

Φραγκοστάφυλο 30gr

Αφέψημα

Βράζουμε 5 gr μείγματος για κάθε κούπα για 3 λεπτά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5  λεπτά πριν το σουρώσουμε

Πονοκέφαλος

Ιτιά 25gr

Πασιφλώρα 50gr

Λεβάντα 25gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

Κατάθλιψη

Βαλσαμόχορτο 50gr

Μελισσόχορτο 50gr

Βασιλικός 50gr

Έγχυμα

Βάζουμε 5 gr μείγματος  σε 1 κούπα με νερό που μόλις έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά

 

 

Ετικέτες: βοτανοθεραπεία Θεραπευτικά φυτά
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σχετικά Άρθρα

×