Το αιώνιο πρότυπο του Πολεμιστή

Το «λειτούργημα» του πολεμιστή, έτσι όπως αυτό εκφράστηκε μέσα στους αιώνες, είναι πάντα προσαρμοσμένο στις διάφορες «χώρο-χρονικές περιστάσεις». Βλέπουμε σε όλον τον αρχαίο αλλά και σύγχρονο κόσμο να παίρνει ο πολεμιστής διάφορες και πολυποίκιλες μορφές, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της εποχής και του πολιτισμού, έτσι ώστε να επιτελέσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το σκοπό του, ο οποίος σε γενικές γραμμές είναι η αμυντική και επιθετική ικανότητα της κοινωνίας.

Για αυτόν το λόγο ξεδιπλώνεται μέσα στην ιστορία μία πολύ μεγάλη γκάμα πολεμιστών με πολλά και διαφορετικά μορφικά χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτό αν συγκρίνουμε π.χ. έναν αρχαίο Αζτέκο πολεμιστή-τίγρη (Οτομίτλ), που φέρει ως όπλο το πολεμικό του ρόπαλο και έναν Ιππότη της μεσαιωνικής Ευρώπης με την σιδηρόφρακτη πανοπλία καβάλα πάνω στο πολεμικό του άλογο. Το φαινόμενο αυτό όμως συμβαίνει πάντα σε αυτό που ονομάζουμε μορφή, η οποία λόγω της εύπλαστης φύσης της, αποκτάει τα χαρακτηριστικά της υποταγμένη στις εξωτερικές συνθήκες και περιστάσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Ουσία, αυτό το αδιόρατο στοιχείο που κρύβεται πίσω από τις μορφές και δίνει το νόημα της ύπαρξης των πολεμιστών, στην προκειμένη περίπτωση μετατρέποντάς τους σε πρότυπα ανδρείας, αυτοθυσίας και υπηρεσίας.   

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι αυτό που ονομάζουμε Ουσία, εκδηλώνεται μέσα από κάποια όμοια εσωτερικά χαρακτηριστικά, τα οποία ενώνουν τους πολεμιστές όλων των εποχών κάτω από ένα κοινό πολεμικό πνεύμα. Ένα  πολεμικό πνεύμα το οποίο εκφράστηκε μέσα από μία πλούσια πολεμική παράδοση, η οποία ενέπνευσε και εμπνέει ακόμη και σήμερα πολλούς ανθρώπους.  

Θα αναφέρουμε λοιπόν κάποια από αυτά τα κοινά εσωτερικά χαρακτηριστικά, τα οποία παρατηρούνται σε όλους τους πολεμιστές και τα οποία οι ίδιοι προσπάθησαν να αναπτύξουν μέσα από τα δύσκολα εκπαιδευτικά συστήματα που ακολουθούσαν μέσα στους αιώνες, για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το Αρχέτυπο του Πολεμιστή, το οποίο παραμένει σταθερό και αμετάλλακτο μέσα στους αιώνες. 

 

 

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να αναφερθούν σε αυτό το άρθρο, δόμησαν μια πολύ υψηλή και διαχρονική ηθική πολεμική διάσταση, η οποία ακολουθούσε τους πολεμιστές σε κάθε τους βήμα μέσα στον χώρο-χρόνο.

Οι μορφές λοιπόν μπορεί να αλλάζουν, αλλά η Ουσία παραμένει μία και αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες και μόνο αν καταφέρουμε να τη διακρίνουμε κοιτάζοντας πίσω από τα φαινόμενα, θα μπορέσουμε να  έρθουμε σε επαφή με αυτά τα στοιχεία που δόμησαν και δομούν ακόμη αυτήν την υψηλή έννοια του πολεμιστή και που παραμένουν κοινά στους πολιτισμούς όλων των εποχών.

Στη δική μας εποχή όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά και αναχρονιστικά. Όπως όμως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, είναι απολύτως αναγκαίο τέτοιου είδους στοιχεία να επανέλθουν σε έναν κόσμο που γκρεμίζεται λόγω έλλειψης ηθικής.  

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί, ένα φωτεινό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει σε ανώτερα επίπεδα συνείδησης και θα δώσει ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή τους. Θα μετατρέψει την πεζή καθημερινότητά τους σε έναν αγώνα αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης όπως και καλυτέρευσης του κόσμου στον οποίον ζούμε. Πρέπει όλοι αυτοί που έχουν ένα κρυμμένο πολεμικό πνεύμα και αν όλα αυτά που ειπώθηκαν προηγουμένως βρίσκουν ένα αντίκτυπο βαθειά μέσα τους, να έχουν και τη σιγουριά ότι το μονοπάτι του πολεμιστή βρίσκει πάντα τρόπους να «ενσαρκώνεται» σε κάθε εποχή. Αρκεί κάποιος να έχει ξύπνιες τις αισθήσεις του για να μπορεί να αντιληφθεί τις μορφές με τις οποίες έχει «ντυθεί» αυτήν την ιστορική στιγμή και εκείνη την διεισδυτική ματιά που θα του επιτρέψει να διακρίνει την κρυμμένη και αμετάλλακτη Ουσία του.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Ο εσωτερικός δρόμος των πολεμικών τεχνών, Michel Echenique, εκδ. Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1998
  2. Ο πολεμιστής, Συγγραφική ομάδα, εκδ. Αρχέτυπο, Αθήνα 2004

 

 

 

Ετικέτες: Aρχέτυπο του Πολεμιστή Αθάνατη ψυχή Εσωτερικός πόλεμος Κώδικας τιμής Πολεμιστής
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×