Η 7η Τέχνη (Τεύχος 173)

Οι ζωές μεγάλων προσωπικοτήτων αποτελούν ένα από τα αγαπημένα θέματα του κινηματογράφου. Καλλιτέχνες, στρατιωτικοί, ηγέτες, επιστήμονες και πολλοί άλλοι παρελαύνουν μπροστά στις οθόνες, εμπνέοντάς μας θαυμασμό (ή και απέχθεια), δίνοντάς μας παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή. Σε αρκετές περιπτώσεις η ιστορία δεν παρουσιάζεται με απόλυτη ακρίβεια, αλλά αν μια ταινία μας κάνει να μπούμε σε διαδικασία σκεφτούμε, να μάθουμε ποιος ήταν ο Χ άνθρωπος, τι έκανε και γιατί το έκανε, έχει πετύχει τον σκοπό της.

The Agony and the Ecstasy (1965)

O Πάπας Ιούλιος ο 2ος προσλαμβάνει τον Μιχαήλ Άγγελο για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα, κάτι που δεν εμπνέει καθόλου τον ζωγράφο. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών όλο και πιο τεταμένες.

 

 

 

Gandhi (1982)

Παρακολουθούμε τη ζωή του Γκάντι, από τα νεανικά του χρόνια στη Νότια Αφρική, την επιστροφή του στην Ινδία και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της χώρας, μέχρι τη δολοφονία του το 1948.

 

 

 

 

Hawking (2004)

Τα φοιτητικά χρόνια του Stephen Hawking στο Cambridge, στα αρχικά στάδια της ασθένειάς του, τον καιρό που δούλευε πάνω στη διατριβή του, η οποία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Σε μια δεύτερη ιστορία που παρεμβάλεται στην βασική πλοκή, οι αστρονόμοι Robert Wilson και Arno Penzias διηγούνται σε έναν δημοσιογράφο, πώς έφτασαν στην απόδειξη της Θεωρίας.

 

 

 

Loving Vincent (2017)

Λίγο καιρό μετά το θάνατο του Vincent Van Gogh, ο γιος του ταχυδρόμου του, Armand Roulin, φεύγει για το Παρίσι με σκοπό να παραδώσει ένα τελευταίο γράμμα στον αδελφό του Τheo. Όταν ανακαλύπτει ότι και ο Theo είναι νεκρός, ξεκινά για την Auvers με σκοπό να παραδώσει το γράμμα στον κοντινότερο στον Vincent άνθρωπο, το γιατρό Gachet. Μέχρι να τον συναντήσει, συνομιλεί με τους κατοίκους της μικρής πόλης για την ταραγμένη ζωή και το μυστηριώδη θάνατο του ζωγράφου. Ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι, στο στυλ του Van Gogh, με τη συνεργασία καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη και τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου να ζωντανεύουν στην οθόνη σε μια οπτική πανδαισία.

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα Η 7η ΤΕΧΝΗ

×