Η 7η Τέχνη (τεύχος 174)

The Endless (2017)

Δυο αδέρφια λαμβάνουν μια βιντεοκασέτα από μια παλιά τους φίλη, μέλος μιας αίρεσης από την οποία έφυγαν πριν από δέκα χρόνια. Καθώς δεν είχαν πραγματικά καταφέρει να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους, αποφασίζουν να επιστρέψουν για να αποχαιρετήσουν και να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο μια και καλή. Φτάνοντας διαπιστώνουν ότι κανείς από όσους γνώριζαν δεν φαίνεται να έχει μεγαλώσει και σύντομα παρατηρούν διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα, τα οποία πληθαίνουν καθώς οι μέρες πλησιάζουν στην «ανατολή του τρίτου φεγγαριού».

 

La Jetee (1962)

Μετά τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιφάνεια της Γης έχει γίνει μη κατοικήσιμη και οι άνθρωποι ζούνε κάτω από τη γη. Κάποια στιγμή ξεκινάνε πειράματα με ταξίδια στον χρόνο, προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση σε άλλες χρονικές περιόδους. Σαν πειραματόζωο επιλέγεται ένας κρατούμενος που έχει διατηρήσει έντονα μια εικόνα από το παρελθόν του: ένας άντρας να πυροβολείται και να πεθαίνει σε μια αποβάθρα αεροδρομίου. Καθηλωτική μικρού μήκους ταινία που ξετυλίγεται με μια διαδοχή φωτογραφιών και αφήγηση. Αποτέλεσε την βάση για το γνωστότερο «12 Πίθηκοι».

Donnie Darko (2001)

Ο Donnie Darko είναι ένας έφηβος που αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Μετά από την προειδοποίηση του Frank, ενός τρομακτικού ανθρωπομορφικού κούνελου, καταφέρνει να σωθεί όταν ένας κινητήρας αεροπλάνου πέφτει στο υπνοδωμάτιό του, κυριολεκτικά από το πουθενά, και καταστρέφει τα πάντα. Σταδιακά ο Frank αρχίζει να καθοδηγεί τον Donnie σε μια σειρά βανδαλισμών, αλλά και στην ανακάλυψη κάποιων φυσικών και μεταφυσικών δυνάμεων που κυβερνούν τον κόσμο και τον χρόνο.

 

Groundhog Day (1993)

Ένας μισανθρωπικός μετεωρολόγος υποχρεώνεται να πάει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, παρά τη θέλησή του, για να κάνει καλύψει δημοσιογραφικά την Ημέρα της Μαρμότας, μια τοπική παράδοση που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της χειμερινής περιόδου. Η διάθεσή του δεν βελτιώνεται ιδιαίτερα όταν μια χιονοθύελλα κλείνει τους δρόμους, αναγκάζοντάς τον να διανυκτερεύσει στην πόλη. Όταν ξυπνάει, διαπιστώνει σταδιακά ότι είναι, ξανά, ημέρα της Μαρμότας και ξαναζεί τα ίδια γεγονότα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται την επόμενη και τη μεθεπόμενη… Όντας ο μόνος που καταλαβαίνει την επανάληψη, δοκιμάζει συνεχώς καινούρια πράγματα φτάνοντας ακόμα στο έγκλημα και την αυτοκτονία – περισσότερες από μία φορές. Κάποια στιγμή δοκιμάζει να αρχίσει να φέρεται λίγο πιο ευγενικά…

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΔΙΑΦΟΡΑ

×