Ο πλανήτης Γη με τα μάτια των παιδιών

Ένα από τα κυριότερα θέματα που μας απασχολεί σήμερα και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι το οικολογικό ζήτημα. Το μέλλον για τον πλανήτη είναι δυσοίωνο και πολλοί μιλούν για καταστροφή που θα επέλθει από την αλόγιστη και άπληστη συμπεριφορά μας.

Όταν ήμασταν παιδιά βλέπαμε την οικολογική καταστροφή του πλανήτη μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και η τεχνολογία φάνταζε να είναι η  ελπίδα της ανθρωπότητας, αφού υπήρχε η πεποίθηση ότι θα μας επέτρεπε να επιβιώσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα μπορούσε να μας επιτρέψει τη μετανάστευση σε άλλους πλανήτες, την παραγωγή οξυγόνου, αν έπαυε να υπάρχει, νερού ή ό,τι άλλο χρειαζόμασταν.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ομαλά.

Σήμερα τα παιδιά πορεύονται προς ένα αβέβαιο μέλλον έχοντας ένα μεγάλο βάρος μέσα τους, που τους κλέβει την αθωότητα και τους φέρνει μπροστά σε ευθύνες που δεν τους αναλογούν. 

Είναι εντυπωσιακή η βεβαιότητά τους ότι ο πλανήτης είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα πρέπει να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε, για να μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί αρμονικά, όπως επίσης και ότι θα καταστραφεί αργά ή γρήγορα εξαιτίας της δικής μας απληστίας. 

Όλα τα ακούσματά τους για τον πλανήτη είναι καταστροφολογικά και δύσκολα  αχνοφέγγει μια σπίθα ελπίδας. Τι τους προσφέρουμε λοιπόν; Ένα μέλλον χωρίς μέλλον; 

Σε όλους τους διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής με θέμα τη Γη, ο πλανήτης εμφανίζεται άρρωστος, να πονά, ζητώντας με το δικό του τρόπο βοήθεια. Δείτε μια απεικόνιση του μικρού Κωνσταντίνου για το επικείμενο μέλλον του πλανήτη. Στα μάτια του οι στεριές θα πνίγονται κάτω από τα νερά της θάλασσας και σιγά σιγά θα εξαφανιστεί κάθε είδος ζωής. Στο τέλος ο πλανήτης θα διαλυθεί σε πολλά μικρά άστρα, που θα είναι οι σπόροι μιας νέας αρχής.  

Και της μικρής Ευαγγελίας όπου απεικονίζει έναν πλανήτη που καταστρέφεται από έλλειψη νερού.

 

Παρόλα αυτά ως παιδιά, που είναι αγνά και καθαρά στην ψυχή, και κατά συνέπεια αγγελιοφόροι της ελπίδας, πιστεύουν ότι ο πλανήτης μπορεί να σωθεί, αρκεί εμείς να το θέλουμε.

Αρκεί οι άνθρωποι:

Αν γίνουν όλα αυτά, τότε ο κόσμος που ονειρεύονται μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα. Μπορεί ο πλανήτης να ξαναγίνει παραμυθένιος και συνεπώς να φιλοξενήσει παραμυθένιους ανθρώπους, ήρωες και ηρωίδες.

 

Και πώς τον ονειρεύονται;

 

Η ομάδα των παιδιών που συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού του άρθρου απαρτίζονταν από τη Βάσια 12 ετών, τον Κωνσταντίνο 9 ετών, την Ευαγγελία 9 ετών και το Δημήτρη 5 ετών.

Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΚΟΙΝΩΝΙΑ

×