Η Κοιλάδα των Βασιλέων: Η Αιώνια Κατοικία των Φαραώ

Γνώρισε τα βιβλία των Εκδόσεών Νέα Ακρόπολη
Ανακάλυψέ το

Κρυμμένη μέσα στις απόκρημνες πλαγιές της δυτικής όχθης του Νείλου, η Κοιλάδα των Βασιλέων ή αλλιώς η αιώνια κατοικία των Φαραώ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Ήταν η τελευταία κατοικία των Φαραώ του Νέου Βασιλείου, των ηγεμόνων που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από τον 16ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ.

Η κοιλάδα αυτή επιλέχθηκε ως βασιλικός χώρος ταφής λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας της, που την προστάτευε από ληστές που ήθελα να βεβηλώσουν τους τάφους, αλλά και λόγω του φυσικού της σχήματος, το οποίο θυμίζει πυραμίδα – το ιερό σύμβολο όχι μόνο της Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά και όλων των αρχαίων πολιτισμών.

 

Τι κάνει την Κοιλάδα των Βασιλέων τόσο σημαντική;

Ένας απλός άνθρωπος μπορεί εύκολα να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένας ακόμη τρόπος για τους Φαραώ να εκφράσουν τη μεγαλομανία τους. Όμως, ένας αναζητητής που έχει έρθει έστω και λίγο σε επαφή με τη μαγεία της Αρχαίας Αιγύπτου μπορεί να ξεκλειδώσει πολύ πιο βαθιά μυστικά σχετικά με την θεώρηση των Αιγυπτίων για τον θάνατο.

Με το που αναλάμβανε τη βασιλεία, ο Φαραώ είχε μία από τις πιο σημαντικές αποστολές: να εξασφαλίσει την αιώνια κατοικία του. Η πρώτη του κίνηση δεν ήταν η επέκταση του βασιλείου του, αλλά η έναρξη της κατασκευής του τάφου του. Για αυτόν τον σκοπό, ταξίδευε στο Ντέιρ Ελ-Μεντίνα, το χωριό των τεχνιτών, και ανέθετε στους καλύτερους καλλιτέχνες να σκαλίσουν τον τάφο του μέσα στα βουνά της δυτικής όχθης του Νείλου.

Ο τάφος αυτός δεν ήταν απλώς ένας χώρος ανάπαυσης. Ήταν η πύλη για την αιωνιότητα, ένας ναός αφιερωμένος στο ταξίδι της ψυχής. Ο Φαραώ, ακολουθώντας την ιερή διδασκαλία, προετοιμαζόταν για τη στιγμή που θα έπρεπε να σταθεί ενώπιον των 42 δικαστών και να αποδείξει ότι κατάφερε και τήρησε τον λόγο προς τη Θεά Μαάτ και ότι κάθε μέρα ενσάρκωνε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την κοσμική τάξη. Τότε και μόνο τότε μπορούσε να ενωθεί με τους θεούς και να μην χρειαστεί να επιστρέψει ξανά στον εκδηλωμένο κόσμο.

Το Εσωτερικό των Τάφων: Το Ταξίδι προς την Αιωνιότητα

Κάθε τμήμα του τάφου είχε έναν συμβολικό ρόλο που αντανακλούσε το ταξίδι της ψυχής του Φαραώ στον Κάτω Κόσμο (Ντουάτ). Η αρχιτεκτονική των τάφων ακολουθούσε μια αυστηρή ιεραρχία, με σκοπό να καθοδηγήσει τον βασιλιά μέσα από τις δοκιμασίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει, ώστε να περάσει στον κόσμο των θεών.

Οι τάφοι είναι χωρισμένοι σε τρία βασικά τμήματα, το καθένα με ιδιαίτερη σημασία και διακόσμηση:

1) Η Είσοδος και ο Προθάλαμος – Η Αρχή του Ταξιδιού

Το πρώτο τμήμα του τάφου ήταν η είσοδος. Μόλις κάποιος περνάει την είσοδο, αντικρίζει έναν μακρύ κατηφορικό διάδρομο που οδηγούσε στον προθάλαμο.

Η είσοδος και οι διάδρομοι αναπαριστούσαν τη μετάβαση του Φαραώ από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των νεκρών. Ήταν συχνά διακοσμημένοι με ιερογλυφικά και σκηνές από το Βιβλίο των Νεκρών ή αλλιώς βιβλίο των πυλών τα οποία περιέγραφαν το μεταθανάτιο ταξίδι του βασιλιά.

Διακόσμηση:

2) Η Αίθουσα των Προσφορών – Η Προετοιμασία για την Κρίση

Προχωρώντας πιο βαθιά στον τάφο, συναντούμε την αίθουσα των προσφορών. Αυτός ο χώρος ήταν αφιερωμένος στη λατρεία και την προετοιμασία της ψυχής του Φαραώ για την κρίση του Όσιρι.

Συμβολισμός: Ήταν το μέρος όπου ο βασιλιάς παρουσιαζόταν μπροστά στους θεούς, προσφέροντας την ψυχή του (Κα) ως απόδειξη ότι ήταν κρίκος μεταξύ ουρανού και γης, ανθρώπων και Θεών.

Διακόσμηση:

3) Ο Κύριος Ταφικός Θάλαμος – Το Ιερό της Αιώνιας Ζωής

Το βαθύτερο και πιο ιερό σημείο του τάφου ήταν ο ταφικός θάλαμος. Εδώ τοποθετούταν η σαρκοφάγος του Φαραώ, το σημείο όπου η ψυχή του θα ξεκινούσε το τελικό στάδιο του ταξιδιού του προς τη μητέρα του, τη θεά Νουτ.

Συμβολισμός: Αυτός ο χώρος αντιπροσώπευε το τελικό πέρασμα μέσα από τις πύλες του Ντουάτ, του Κάτω Κόσμου των Αιγυπτίων. Αν ο Φαραώ είχε ζήσει σύμφωνα με την αρχή της Μαάτ (της αλήθειας και της δικαιοσύνης), θα γινόταν αποδεκτός από τους Θεούς και θα συνέχιζε την ύπαρξή του ως θεϊκή οντότητα.

Διακόσμηση:

 

Το ταξίδι του αναζητητή

Δεν μπορείς να εξηγήσεις με λόγια αυτό που η ψυχή νιώθει όταν αντικρίζει αυτές τις αιώνιες κατοικίες. Είναι σαν να γίνεσαι μάρτυρας ενός αρχαίου μυστηρίου. Εμείς το αποκαλούμε θάνατο αλλά για εκείνους ταξίδι στη ζωή. Ευλογία να περπατάς ανάμεσα σε τοίχους όπου ζωντάνεψαν μέσα από το μαγικό χέρι των καλλιτεχνών που πέρασαν από κει. Τιμή να μπορείς να εισέρχεσαι στις αιώνιες κατοικίες εκείνων που ήταν η ενσάρκωση της δικαιοσύνης και της αλήθειας στη γη.

 

Γνώρισε τα βιβλία των Εκδόσεών Νέα Ακρόπολη
Ανακάλυψέ το
Ετικέτες: Αίγυπτος
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα

×