Διαβάζοντας αρχικά τον τίτλο αυτού του άρθρου σαφώς πολλοί θα ανακαλέσουν από τη μνήμη τους σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, που άφησαν ανεξίτηλες εικόνες με το προσωπικό τους χορευτικό στυλ στο κινηματογραφικό στερέωμα.
Ποιος δεν έχει δει τους αξέχαστους ερωτικούς χορούς, όπως το Mambo «Time of my life» στην ταινία «Dirty dancing», ή τα αξέχαστα Tango στο «Άρωμα γυναίκας» με τον Al Patsino και στο Take the lead» με τον Antonio Banderas;
Κινηματογραφικές σκηνές που εξακολουθούν να υμνούν το ερωτικό δέσιμο των ζευγαριών μέσα από διαφορετικούς ρυθμούς και κινήσεις που σαγηνεύουν.
«Έρως ανίκατε μάχαν…»
Μια από τις πιο γνωστές φράσεις, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή» ωδή στον έρωτα δύο νέων, που είναι γνωστή μέχρι σήμερα, ως ένα από τα πιο γνωστά αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Άλλωστε ο Έρωτας ως θέμα είναι απεριόριστο στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην τέχνη. Είναι μία διφυής δύναμη, δημιουργίας, έλξης και επικοινωνίας που χρειάζεται δύο συμπληρωματικές οντότητες. Μία υλική και μία πνευματική, που εναρμονίζονται ως όψεις της ίδιας πραγματικότητας.
Ο Παρμενίδης στο έργο του «Περί Φύσεως» ανέφερε: «Θεώρησε τον Έρωτα ως τον πρώτιστο μεταξύ των θεών».
Μέσα στον εντυπωσιακό κόσμο της τέχνης ο χορός έχει τη δική του ξεχωριστή δύναμη. Μία δύναμη που μπορεί να υπερβαίνει το νόημα των λέξεων.
Ο χορός δεν είναι μόνο για μια μορφή τέχνης, αλλά και ένας τρόπος ζωής.
Ο χορός είναι έρωτας και ο Έρωτας χορεύει τη ζωή μας…
Ο Πλάτωνας πίστευε πως ο χορός είναι ένα δώρο των θεών.
Ο άνθρωπος συμμετέχει στο χορό με ενθουσιασμό και με όλο του το είναι, με το σώμα, τη ψυχή και το πνεύμα . Όταν είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Άλλωστε ο τόπος του χορού βρίσκεται στην καρδιά του κάθε ανθρώπου.
Η συγκίνηση, η χαρά, το δέος στην ομορφιά ενός τοπίου ή μιας ανθρώπινης ύπαρξης είναι αφορμές για να μπορούμε μέσω της χορευτικής έκφρασης, να προσφέρουμε, να επικοινωνήσουμε, να μεταβιβάσουμε πέρα από το λόγο με μία άλλη μορφή επικοινωνίας, αναζητώντας να καταστήσουμε ορατό εκείνο που είναι «αόρατο».
Εξάλλου, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα συνιστά μια δυναμική ενός διαρκούς ρυθμού. Για παράδειγμα οι χτύποι της καρδιάς, η αναπνοή, η αναδόμηση των κυττάρων του στον σώμα, ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε, που επικοινωνούμε όλα υποδηλώνουν μέσα μας μια συνεχόμενη κίνηση με την παρουσία του ρυθμού και της αρμονίας.
Όμως ο χορός που παρακινείται από τον έρωτα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, αλλά ένα κομμάτι αυτής της απέραντης δημιουργίας.
Είναι ένας «πυκνωτής ενέργειας» που ενώνει και γονιμοποιεί τις δυνάμεις της φύσης1.
Είναι εξαιρετικό όμορφο να δούμε τον ερωτικό χορό που μας αποκαλύπτεται μέσα από τα διάφανα πέπλα του εκδηλωμένου κόσμου μας :
Ο χορός υπάρχει παντού στη Φύση από τη Γη μέχρι τον έναστρο ουρανό και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αρχέγονης ερωτικής πράξης.
Αρκεί να έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να τον παρατηρήσουμε.
Για παράδειγμα στο φυτικό βασίλειο, οι κινήσεις των ριζών ενός δέντρου που γονιμοποιούν τη γη, είναι κινήσεις που θα προβάλλουν τους καρπούς της ζωής και την ομορφιά του κόσμου. Τα κλαδιά επίσης συμμετέχουν, χορεύοντας τον κύκλο της ζωής και της εξέλιξης . Αυτή η ποικιλομορφία των διαφορετικών ειδών και χρωμάτων, ομορφαίνουν τον κόσμο μας και το εύοσμο άρωμά τους διαχέεται μέχρι τον ουρανό!
Επίσης στο ζωικό βασίλειο όλα τα έμβια πλάσματα από τα έντομα, τα ερπετά, τα ψάρια, τα πτηνά, μέχρι τα θηλαστικά, εκδηλώνουν πλήθος τελετουργικών χορευτικών κινήσεων, που σχετίζονται με τις σημαντικότερες λειτουργίες για την εξέλιξή τους, όπως είναι η αναπαραγωγή2.
Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς ως συγγραφέας στην αρχαία εποχή, οραματιζόταν τον «εν αρχή» έρωτα κι έγραφε: «Ο χορός γεννήθηκε στην αρχή όλων των πραγμάτων. Γνώρισε το φως της ημέρας μαζί με τον Έρωτα, διότι αυτός ο πρώτος χορός εμφανίζεται στην καρδιά των αστερισμών, στην κίνηση των πλανητών και των αστεριών, στις καμπύλες και τις τροχιές που γράφουν στο στερέωμα και στην αρμονική τους τάξη», ενώ παρομοίως και ο Δάντης στη Θεία Κωμωδία αναφέρει πως: «Ο Έρωτας είναι που κινεί τον ουρανό και τα άστρα».
Είναι βέβαιο πως μέσα στο σύμπαν συντελείται ένας ιδιαίτερος χορός που έχει κίνηση και ρυθμό. Οι πλανήτες, τα άστρα και οι γαλαξίες «χορεύουν» με ρυθμικές και αρμονικές κινήσεις μέσα σε έναν απέραντο ωκεανό ζωής.
Ζούμε κι αναπνέουμε σ’ έναν πλανήτη που έχει το δικό του ρυθμό και τις δικές τους κινήσεις μέσα στον κοσμικό χορό του ηλιακού συστήματος και του γαλαξία.
Όλες αυτές οι διαφορετικές κινήσεις και οι διαφορετικοί ρυθμοί μας δείχνουν πως ο έρωτας χορεύει τη δημιουργία των μορφών και η ζωή μας είναι μικρό κομμάτι ενός μεγάλου χορού.
Ένας ερωτικός χορός άλλες φορές παράξενος, σαγηνευτικός, αινιγματικός, μυστηριώδης με πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις.
Ένας ερωτικός χορός που μας δίνεται η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, να τον χαρούμε, γιατί αξίζει να δοκιμάσουμε να χορεύουμε τη ζωή …
Παραπομπές:
- Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη,
Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα,
Και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
Ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος.
Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,
Χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,
Και παίρνουνε το μόσχο της, κι αφήνουν τη δροσιά τους,
Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους,..
(ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Γ΄, Απόσπασμα 6, Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ) - Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ερωτικός χορό των γερανών με φιγούρες που μοιάζουν με εκείνες του μπαλέτου, ενώνοντας τα κεφάλια τους σε ένα σύνολο εξαιρετικά όμορφο και εντυπωσιακό.
Βιβλιογραφία:
1) Ο Χορός στη ζωή – Ροζέ Γκαρωντύ Μετάφραση Μαρία Τσούτσουρα
Εκδόσεις Ηριδανός
2) Ο Έρως στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων – Μετάφραση Γεώργιος Καραγιάννης
Εκδόσεις Ζήτρος
3) Ορφέως Ύμνοι Μετάφραση Μαγγίνας Σπύρος, Εκδόσεις Ιδεοθέατρον,
Αθήνα 2000
4) Η Επιστήμη των Δονήσεων, Π. Γράβιγγερ, Εκδόσεις Ιδεοθέατρον – Διμελή,
Αθήνα 1999.
5) Χορός και Αρχαία Ελλάδα, Άλκης Ράφτης – ‘Aννα Λάζου,
Εκδόσεις Τρόπος Ζωής
6) Ιστορία του Χορού – Ρίτσαρντ Κράους Μετάφραση Γιώργος Σιδηρόπουλος
Εκδόσεις Νεφέλη 1980
Διαδίκτυο
- http://www.mixanitouxronou.gr/eros-anikate-machano-imnos-ston-anikito-theo-apo-tin-antigoni-tou-sofokli-pou/
- http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=174
Από το ίδιο Τεύχος
17 Σεπτεμβρίου, 2024 / Η 7η ΤΕΧΝΗ
17 Σεπτεμβρίου, 2024 / ΔΙΑΦΟΡΑ