Τα Μυστικά των Ρούνων

 

Μάθε πώς να τους σκαλίζεις
Μάθε πώς να τους ερμηνεύεις
Μάθε πώς να τους βάφεις
Μάθε πώς να τους επικαλείσαι
Μάθε πώς να τους χρησιμοποιείς
Τους Ρούνους!
Μα φρόντισε να μην τους ζητάς πολλά
Γιατί η κάθε χάρη ζητάει αντάλλαγμα
Είναι πιο καλά να μη ζητήσεις τίποτα
Από το να ζητήσεις πάρα πολλά
”Χαμαβάλ” Νορβηγικό ποίημα που αποδίδεται στον Όντιν

 

Οι ρούνοι ήταν τα ιερά σύμβολα των Κελτών και αποτελούσαν ένα πλήρες σύστημα φιλοσοφίας και μαγείας. Η λέξη ρούνος (rune) προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru που σημαίνει μυστικό ή σύμφωνα με άλλους, ψίθυρος. Η ίδια η λέξη δείχνει πως η παράδοση των ρούνων ήταν προφορική και μεταδιδόταν από τον σαμάνο ή τον δρυΐδη στον μαθητευόμενο με το στόμα και με τη χρήση των ρουνικών συμβόλων ως μέσο απομνημόνευσης των εννοιών τους.

Όταν η Β. Ευρώπη άρχισε να εκχριστιανίζεται, ορισμένοι καλόγεροι πήραν τη ρουνική γραφή και τη μετέτρεψαν σε αλφάβητο, παραβλέποντας ή αποκρύπτοντας τη μαγική σημασία της. Τα μοναδικά γραπτά που σώζονται από την εποχή εκείνη – γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ.- και μας δίνουν κάποια ερμηνεία για τους ρούνους είναι μερικά ποιήματα, μέσα στα οποία αναγνωρίζονται ορισμένα στοιχεία με εσωτερική σημασία.

Η δύναμη των ρούνων αναφέρεται σε πολλά έπη των βόρειων λαών, που αφήνουν να εννοηθεί η μεγάλη πίστη που είχαν οι Κέλτες στα αποτελέσματα της μαγικής τους χρήσης. Και η δύναμή τους αλλά και η πίστη που τους είχαν οι Κέλτες ήταν τόσο μεγάλη, ώστε και μετά την απαγόρευση της χρήσης τους από την εκκλησία συνέχισαν να χρησιμοποιούνται και η παράδοσή τους δεν χάθηκε. Η τελευταία χώρα που διατήρησε αυτή την παράδοση ήταν η Ισλανδία μέχρι το 1639. Τότε απαγορεύτηκαν κι εκεί από τον φόβο της Ιεράς Εξέτασης.

Παρατηρούμε, ότι τα σύμβολα αποτελούνται από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Αυτό συμβαίνει διότι οι νομάδες χάραζαν τους ρούνους σε κορμούς δέντρων και κλαδιά, σε μαχαίρια, ξύλινα εργαλεία, όπλα, πέτρινα ή μεταλλικά αντικείμενα. Λειτουργούσαν σαν σφραγίδες και προσευχές που κρατούσαν τους εχθρούς μακριά από ένα χωριό ή σαν ξόρκια και κατάρες που προστάτευαν ή απειλούσαν τη ζωή του κατόχου. Δηλαδή, οι ρούνοι αποτελούσαν ουδέτερα εργαλεία μαγείας και μαντείας που υιοθετούσαν την ηθική σαμάνου και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον πιο αγνό σκοπό, όπως η αυτογνωσία και η προσέλκυση θετικών αλλαγών, μέχρι και τον πιο σκοτεινό, όπως είναι η νεκρομαντεία.

Το Φούθαρκ

Όπως συμβαίνει και με την ελληνική λέξη «αλφάβητο» έτσι και το σύνολο των ρουνικών γραμμάτων παίρνει τη σημασία του από τα έξι πρώτα γράμματα, που το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργούν τη λέξη ΦΟΥΘΑΡΚ (Φέοχ, Ουρ, Θορν, Άνζούρ, Ραντ, Κεν).

Υπάρχουν τριών ειδών ρουνικά αλφάβητα. Το αρχαίο ή κοινό Φούθαρκ, το νεότερο ή γερμανικό Φούθαρκ και το αγγλοσαξονικό Φούθαρκ. Το αρχαίο Φούθαρκ, όπως φανερώνει και η ονομασία του, είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα δύο επόμενα.

ΑΡΧΑΙΟ ΦΟΥΘΑΡΚ

 

Το αρχαίο Φούθαρκ αποτελείται από 24 σύμβολα και είναι αυτό που θα εξετάσουμε. Το νεότερο ή γερμανικό αποτελείται από 22 και το αγγλοσαξονικό από 33 ρούνους, αντίστοιχα. Η προέκταση των γραμμάτων έγινε για τις γλωσσικές ανάγκες ενός φωνητικού αλφάβητου.Κάθε ρούνος του αρχαίου Φούθαρκ έχει το όνομα ενός αντικειμένου, ζώου, φυσικού φαινομένου ή ακόμα και θεού. Αποτελεί όμως πάντα την αλληγορία κάποιας βασικής συμπαντικής δύναμης.

Τελικά, παρατηρούμε πως το ρουνικό αλφάβητο δεν αλλοιώθηκε ούτε τροποποιήθηκε τόσο, ως προς τη μορφή του, ώστε να χαθεί τελείως. Οι διαφοροποιήσεις των ρούνων αφορούσαν περισσότερο στην προφορά των φθόγγων, σύμφωνα με τις φωνητικές γλωσσικές ανάγκες κάθε λαού, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφα τα σύμβολα. Για την ακρίβεια, ίσως οι ρούνοι να ήταν εκείνη η κρυφή πηγή δημιουργίας των λατινικών γραμμάτων που χρησιμοποιεί σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης. Κάποιοι, υποστηρίζουν πως οι ρούνοι είναι ο θησαυρός που διασώθηκε απ’ τη μυθική Ατλαντίδα.

 

 

Θεοί προστάτες των Ρούνων

Οι ρούνοι χωρίζονται σε τρεις οκτάδες που ονομάζονται ετ, λέξη που σημαίνει ομάδα, σύνολο ή οικογένεια. Το ετ του Φρέι, το ετ του Χάιμνταλ και το ετ του Τιρ. Αυτοί οι θεοί μαζί με τον Όντιν και τη Φρέγια αποτελούν τους προστάτες θεούς των ρούνων.

Ο Όντιν είναι ο αρχηγός των θεών του βορρά που με την προσωπική του θυσία ανακάλυψε τους ρούνους. Θεωρείται ο ανώτατος θεός στη Σκανδιναβική μυθολογία όπως ακριβώς ο Δίας στο ελληνικό δωδεκάθεο. Σε μια πρώιμη τευτονική του ενσάρκωση, ο Οντίν είναι ένας δρυίδης που καταφέρνει, μέσα από δοκιμασίες σωματικής αντοχής, να αποσπάσει μέσω αστρικής προβολής τους ρούνους απ’ τις ρίζες του Δέντρου των Εννέα Κόσμων. Το Δέντρο της Ζωής, Υγκντράσιλ. Ένα τμήμα του Ισλανδικού ποιήματος Havamal είναι αρκετό για να διακρίνουμε την αληθινή φύση αυτής της μυητικής δοκιμασίας: Ο Όντιν σκαρφαλώνει στη μεγάλη φλαμουριά απ’ την οποία ξεπήδησε η ζωή, τραυματίζει το δεξί του μάτι με το δόρυ του και έπειτα στέκει κρεμασμένος ανάποδα ανάμεσα στους εννέα κόσμους, για εννέα μέρες χωρίς τροφή και νερό.

ΝΕΟΤΕΡΟ ΦΟΥΘΑΡΚ

 

Ο πόνος, το αίμα απ’ τις πληγές του και η εξάντληση του σώματός του απ’ την δίψα και την πείνα, ωθούν το αστρικό σώμα του μάγου έξω απ’ το φυσικό του για να περιπλανηθεί προς τα κάτω, στις αθέατες ρίζες του δέντρου, όπου εμπνέεται τους ρούνους. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι οι ρούνοι είναι δημιούργημα των σκοτεινών κόσμων που φωλιάζουν στα κατώτερα σημεία του δέντρου. Εκεί στα βάθη, μέσα στο βασίλειο του θανάτου και των σκιών, όπου κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά υπάρχει. Εκεί, ο Όντιν, αποκτά την υπέρτατη σοφία θυσιάζοντας κάτι ασήμαντο, όπως το μάτι του, για κάτι ανώτερο, όπως είναι η διεύρυνση της συνειδητότητάς του. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πατέρας θεών και ανθρώπων, είναι και ο θεός των σαμάνων, των ποιητών και των αναζητητών της αλήθειας. Άλλωστε και ο ίδιος θυσίασε το ένα του μάτι, δίνοντάς το σαν αντάλλαγμα στον Μίμιρ, τον Φύλακα του Πηγαδιού της Αλήθειας, για να τον αφήσει να πιει από τα νερά του. Στο μοναδικό του μάτι αστράφτει όλη η σοφία του κόσμου, τον οποίο γυρίζει πάνω στο Σλάιπνιρ, το οκταπόδαρο άλογό του. Το χρώμα του είναι το κόκκινο και γι’ αυτό οι άνδρες σαμάνοι βάφουν τους ρούνους τους κόκκινους, ακόμα και με το αίμα τους. Κρατάει στο χέρι του το ακόντιό του, το Γκούγκνιρ, φτιαγμένο από νάνους σιδεράδες, έτσι ώστε να μην αστοχεί ποτέ. Συνοδεύεται από δύο κοράκια, το Χούγκιν και το Μούνιν, σύμβολα της Λογικής και της Μνήμης και κάποιες φορές από έναν λύκο, σύμβολο των πολεμιστών.

Η Φρέγια είναι η θεά του έρωτα και λόγω των μεγάλων μαγικών της δυνάμεων είναι η προστάτιδα των γυναικών σαμάνων. Το σύμβολο της και το χρώμα των ρούνων των γυναικών σαμάνων είναι το γαλάζιο.

Ο Φρέι, ο θεός της γονιμότητας και αδερφός της Φρέγια, είναι ο βασιλιάς των ξωτικών, των νεράιδων και όλων των πλασμάτων του δάσους. Τον επικαλούνταν όσοι αναζητούσαν την ειρήνη, την αφθονία και τη γαλήνη και όσοι είχαν ανάγκη από δύναμη για να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες της ζωής.

Ο Χάιμνταλ είναι ο φύλακας της Μπάιφροστ, της γέφυρας του ουράνιου τόξου που ενώνει τον κόσμο των θνητών με την Άσγκαρντ, την κατοικία των θεών. Μπορεί να διακρίνει ένα έντομο σε απόσταση χιλιομέτρων και να ακούσει το πάτημα μιας γάτας πίσω από ένα βουνό. Προστατεύει τους φύλακες, τους στρατιώτες στη σκοπιά και το σύμβολό του είναι το κέρας, σύμβολο πνευματικής εγρήγορσης.

Και τέλος ο Τιρ, που είναι ο θεός της τιμής, του όρκου και της σωφροσύνης στη μάχη. Τον επικαλούνται όσοι ζητούν δύναμη για να πετύχουν κάποιο δίκαιο αίτημά τους ή για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους στην μάχη. Εμφανίζεται με το δεξί χέρι κομμένο από τον καρπό και οπλισμένος, έτοιμος για μάχη.

Όσον αφορά το Δέντρο της Ζωής, οι ρούνοι αποτελούν τις 24 γέφυρες που κρατούν τους κόσμους του Δέντρου ενωμένους. Τα 24 μυστικά μονοπάτια, των οποίων η μελέτη βοηθά τον μυημένο να ταξιδεύει ανάμεσα στους κόσμους χτίζοντας αλήθειες, σημασίες και νόμους. Οι ρούνοι είναι το αλχημιστικό εργαλείο της ψυχής που ξεκλειδώνει την αρμονία και την ισορροπία της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΟ ΦΟΥΘΑΡΚ

 

Η κατασκευή των Ρούνων

Οι ρούνοι κατασκευάζονται, για την ακρίβεια χαράσσονται, σε πέτρα, σε πηλό σε κόκαλο αλλά, σκαλίζονται κυρίως σε ξύλο κι αυτή είναι η εξήγηση για τη γωνιώδη μορφή τους. Ο σαμάνος κόβει ένα κλαδί από κάποιο καρποφόρο δέντρο, αφήνοντας μια προσφορά σαν ανταπόδοση αυτού που του δίνει το δέντρο. Το σκάλισμα γίνεται Τετάρτη (Wednesday–Woden = Όντιν ) ή Παρασκευή (Friday–Φρέγια).

Την κατασκευή και τη χρήση τους περιγράφει ο Τάκιτος στα «Ήθη των Γερμανών»:

«Κόβουν ένα κλαδί από καρποφόρο δέντρο σε φέτες και μετά σκαλίζουν πάνω τους σύμβολα. Στη συνέχεια σκορπίζουν τα κομμάτια πάνω σε ένα λευκό πανί. Ένας επίσημος ιερέας (αν το ζήτημα έχει σημασία για όλη τη φυλή) ή η κεφαλή της οικογένειας (αν πρόκειται για οικογενειακό θέμα) προσεύχεται στους θεούς. Στη συνέχεια, κοιτώντας τον ουρανό, σηκώνει από κάτω τα κομμάτια και τα ερμηνεύει ένα-ένα, σύμφωνα με τα σύμβολα που έχουν πάνω τους….»

 

Ο συμβολισμός των Ρούνων

Ας περάσουμε τώρα στον συμβολισμό των ρούνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα της προφοράς υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η μετάδοση της διδασκαλίας των ρούνων γινόταν προφορικά.

Πρώτος ρούνος είναι το Φέοχ, που σημαίνει αγελάδα και συμβολίζει τη δύναμη της αφθονίας. Τα ζώα αυτά είχαν ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή και την επιβίωση των Κελτών, αλλά αποτελούσαν και μέσο συναλλαγής στο εμπόριο. Επειδή η πατρογονική γη δεν μπορούσε να πουληθεί, δεν αντιπροσώπευε περιουσία για κάποιον. Το Φέοχ, εσωτερικά, συμβολίζει τις δυνάμεις της φύσης που προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά τους στον άνθρωπο.

Το Ουρ, που σημαίνει βόνασος και συμβολίζει τη δύναμη του ενστίκτου. Ο βόνασος είναι ένα είδος Βίσονα που το ύψος του ξεπερνά τα 2 μέτρα και συμβόλιζε τη δύναμη, τον ανδρισμό και την ενεργητικότητα. Σε πολλές κέλτικες φυλές η δοκιμασία του εφήβου για να γίνει πολεμιστής ήταν να σκοτώσει μόνος του έναν βόνασο. Συμβολίζει επίσης τον Κερνούνος, τον κερασφόρο θεό που αντιπροσώπευε τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου.

Το Θορν, που σημαίνει αγκάθι και συμβολίζει την προστασία. Το ταπεινό αγκάθι, που όμως προστατεύει τόσο καλά το φυτό από μεγαλύτερους εχθρούς. Συμβολίζει το σφυρί του Θωρ που ήταν ένα πολύ διαδεδομένο σημάδι προστασίας και οι Κέλτες το χρησιμοποιούσαν όπως ακριβώς οι χριστιανοί χρησιμοποιούν τον σταυρό, κάνοντας το σχήμα του με το χέρι τους (σαν αντεστραμμένο Τ). Αντιπροσωπεύει την προστασία των θεών σε όσους τη ζητούν με ειλικρίνεια και με καθαρή καρδιά.

Το Άνζουρ, που σημαίνει στόμα και συμβολίζει τον λόγο. Λόγος σημαίνει δύναμη. Το σύμπαν δημιουργήθηκε από έναν λόγο του θεού και οι δονήσεις των λέξεων μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτή είναι και η δύναμη που έχουν οι σαμάνοι και οι μάγοι. Το Άνζουρ έχει σχέση με τη σοφία και την επικοινωνία. 

Το Ραντ σημαίνει ο τροχός της άμαξας και συμβολίζει τη μετουσίωση. Το Ραντ είναι ένας από τους ρούνους του Όντιν, που είναι και προστάτης των ταξιδιωτών και συμβολίζει το άρμα της Νέρθους, της Μητέρας Γης που καθώς κυλά μεταλλάσσει και μετουσιώνει κάθε είδους ενέργεια και ύλη πάνω στον κόσμο, δημιουργώντας και καταστρέφοντας πάντα με σκοπό την επίτευξη της τελειότητας.

Το Κεν σημαίνει πυρσός και συμβολίζει τη δράση. Η φωτιά, σύμφωνα με τους κέλτικους μύθους, μαζί με τον πάγο δημιούργησε τον κόσμο. Συμβολίζει τη δημιουργικότητα της ανθρώπινης ψυχής και τη φλόγα της φώτισης που διαλύει το σκοτάδι της άγνοιας και μετουσιώνει το πνεύμα του ανθρώπου.

Το Γκιφού σημαίνει δώρο και συμβολίζει την προσφορά. Η Γκέιφον είναι η παρθένα θεά που δίνει στους θνητούς αθάνατα δώρα και ταλέντα. Στους Κέλτες το δώρο είναι κάτι ιερό. Συμβολίζει την ένωση θείας και ανθρώπινης φύσης, τη θυσία από μέρους του ανθρώπου και την ανταπόδοση από μέρους της θεότητας. 

Το Γουίν σημαίνει χαρά και συμβολίζει την εγκράτεια. Τη χαρά και την ευτυχία που αποκτάει κανείς αν ισορροπήσει συναισθηματικά. Η πληρότητα δεν βρίσκεται στη στέρηση ούτε στην υπερβολή αλλά στην ισορροπία ανάμεσά τους. Ο σοφός άνθρωπος δεν χάνει την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά του ούτε στις απρόσμενες χαρές, ούτε στην απομόνωση και τον ασκητισμό.

Το Χαγκάλ σημαίνει χαλάζι και συμβολίζει τη συνοχή. Όπως το χαλάζι όταν πέφτει καταστρέφει, αλλά όταν λιώνει γίνεται πάλι ωφέλιμο νερό, έτσι και οι δυνάμεις της φύσης μπορεί να καταστρέφουν, αλλά και επαναδημιουργούν. Ο πάγος και το χιόνι δημιουργούν κρυστάλλους με τον ίδιο αριθμό ακτίνων, (6) αλλά κανένας δεν είναι όμοιος με τον άλλον. Έτσι και το Χαγκάλ συμβολίζει τη συμπαντική δομή, τη σταθερότητα του Νόμου και την ατελείωτη ποικιλία του Χάους που ενώνονται για να δώσουν μορφή στον κόσμο.

Το Νιντ σημαίνει αναγκαιότητα και συμβολίζει την αντιξοότητα. Τη σημασία της ανάγκης και της αναγκαιότητας που συχνά περιορίζουν τον άνθρωπο αλλά εμπεριέχουν και το ξεπέρασμά τους. Η ανάγκη είναι παράγοντας εξέλιξης. Οι δοκιμασίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε και να ωφεληθούμε απ’ αυτές. Στην παράδοση της βόρειας Ευρώπης, αλλά και στην ελληνική, η Νύχτα είναι μητέρα της Ημέρας.

Το Ις σημαίνει πάγος και συμβολίζει την αδράνεια. Μια κατάσταση στάσης και αδράνειας που δύσκολα αλλάζει. Η φωτιά, όταν ενωθεί με τον πάγο, μετατρέπει τον θάνατο σε ζωή. Συμβολίζει την κρυφή αλλά τεράστια δύναμη που περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να παρουσιαστεί και να ενεργοποιηθεί.

Το Γιάρα σημαίνει θερισμός και συμβολίζει τον Νόμο και την αιώνια τάξη. Τη σταθερότητα και την κυκλικότητα των εποχών. Το Γιάρα δείχνει την αιώνια σταθερότητα, που αν γνωρίζει κανείς πώς να την εκμεταλλευτεί, θα τον οδηγήσει στη Θέωση.

Το Υρ σημαίνει ταξός και συμβολίζει την αιωνιότητα. Ταξός είναι ένα είδος ήμερου έλατου που είναι το πιο μακρόβιο δέντρο στην Ευρώπη. Από την αρχαιότητα είχε συνδεθεί με τελετές ταφής και είναι σύμβολο ατυχίας και θανάτου. Τα φυλαχτά από ταξό είναι και τα πιο διάσημα λόγω της μακροβιότητας του δέντρου. Συμβολίζει την αθανασία της ψυχής, που αγωνίζεται μέσα από τις συνεχείς ενσαρκώσεις της να φτάσει στον τελικό σκοπό της, που είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά της σάρκας και η θέωση.

Το Πέορθ σημαίνει κύπελλο για ζάρια ή πιόνι παιχνιδιού και συμβολίζει την αποκάλυψη. Συμβολίζει όλα αυτά που έρχονται από το φως στο σκοτάδι, όλα τα μυστικά της φύσης και του ανθρώπου που αποκαλύπτονται και όσα μπορούν να δημιουργηθούν από το μηδέν με τη βοήθεια της τύχης.

Το Έολχ σημαίνει άλκη και συμβολίζει την αποτροπή. Η άλκη είναι είδος ελαφιού που τα κέρατά του θεωρούνταν σύμβολο προστασίας. Επίσης το ίδιο το σχήμα του ρούνου θυμίζει χέρι με ανοικτά τα τρία δάχτυλα που είναι μια χειρονομία αποτροπής για τους Κέλτες. Συμβολίζει την προστασία απ’ όλες τις αρνητικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν τον αναζητητή από το μονοπάτι της φώτισης.

Το Σίγκελ σημαίνει ήλιος και συμβολίζει την ενέργεια, τον ιερό ηλιακό τροχό, τη δύναμη που νικάει το σκοτάδι και τον θάνατο και ρίχνει το φως της αλήθειας σε κάθε κρυφό. Συμβολίζει το ανώτερο Εγώ, που λίγες ψυχές συνειδητοποιούν ότι διαθέτουν και όποιος το κατακτήσει μπορεί να ξεφύγει από τις διαρκείς ενσαρκώσεις και να ενωθεί με το θείο.

Το Τιρ έχει το όνομα του θεού Τιρ και συμβολίζει τον όρκο. Σύμφωνα με την παράδοση όταν οι θεοί αποφάσισαν να αλυσοδέσουν τον γιγάντιο λύκο Φένριρ, ένα από τα τρομερότερα τέρατα του σύμπαντος, ο Τιρ ήταν που δέχθηκε να βάλει το δεξί του χέρι μέσα στο στόμα του Φένριρ για να τον πείσει πως έπρεπε να δείξει εμπιστοσύνη στους θεούς παρόλο που ήξερε πως μόλις ο λύκος καταλάβαινε πως δεν μπορούσε να κόψει τις μαγικές αλυσίδες θα του έκοβε το χέρι. Από τότε ο Φένριρ παραμένει αλυσοδεμένος μέχρι τη μέρα του Ράγκναροκ – της τελικής μάχης μεταξύ των θεών και των δυνάμεων του Χάους– και ο Τιρ παραμένει μονόχειρας, γιατί ακόμα κι ένας θεός δεν μπορεί να γιατρέψει τις πληγές που δημιουργεί το Χάος. Το όνομα του ρούνου συμβολίζει τον θεϊκό νόμο και τον ιερό όρκο που δένει θνητούς και αθάνατους με τη δομή του σύμπαντος.

Το Μπέοργκ σημαίνει σημύδα και συμβολίζει την πραγμάτωση. Η σημύδα θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, γιατί είναι το πρώτο δέντρο που φυτρώνει όταν υποχωρούν οι πάγοι. Οι Κέλτες είχαν δώσει το όνομα της σημύδας στον πρώτο μήνα του έτους. Συμβολίζει την πραγμάτωση που μπορεί να μετατρέψει κάθε ενέργεια σε ύλη και κάθε ιδέα σε πράξη.

Το Έοχ σημαίνει άλογο και συμβολίζει την αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Είναι σύμβολο πίστης, δύναμης, αφοσίωσης και ομορφιάς. Είναι το ταξίδι της κάθε ψυχής στην αναζήτηση για το νόημα της ζωής και την τελική θέωση. 

Το Μαν σημαίνει άνθρωπος και συμβολίζει την αλληλεγγύη. Αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο και όλη την ανθρωπότητα σαν Μικρόκοσμο σε σχέση με τον Μακρόκοσμο του Σύμπαντος. Την αλληλεξάρτηση και την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσά τους.

Το Λαγκού σημαίνει νερό και συμβολίζει το υποσυνείδητο και τη διαίσθηση. Είναι η μεταβλητή δύναμη που μπορεί να σκοτώσει, αλλά και να θρέψει. Σαν τις δυνάμεις του νου που μπορούν να φέρουν την αποκάλυψη αλλά και την παραφροσύνη. 

Το Ινγκ παίρνει το όνομά του από τον θεό Νγκ και συμβολίζει την ολοκλήρωση. Τόσο ο ρούνος όσο και ο θεός συμβολίζουν την προστασία και τη δημιουργικότητα που φέρνουν ευημερία. Συμβολίζει την ένωση αρσενικού και θηλυκού, του συνειδητού και του υποσυνείδητου, του αρνητικού και του θετικού σε μια ολοκλήρωση που είναι αφετηρία δημιουργίας.

Το Ντάεγκ σημαίνει ημέρα και συμβολίζει τη σύνθεση. Είναι η μέρα που φέρνει λάμψη, ζεστασιά και ζωή. Είναι όμως και η σύνθεση των δύο αντιθέτων ημέρας και νύχτας, Νόμου και Χάους.

Το Όθελ σημαίνει κτήμα, συμβολίζει την παράδοση και οτιδήποτε μεταφέρεται από τη μια γενιά στην άλλη, κάθε φορά πιο εμπλουτισμένο σε εμπειρίες από τις ανακαλύψεις των προηγουμένων. Η Δύναμη του Όθελ είναι τεράστια αρκεί να γνωρίζει κανείς πώς να τη χρησιμοποιήσει.

Οι ρούνοι χρησιμοποιήθηκαν σαν τρόπος μαντείας και μαγείας. Σε συνδυασμό μεταξύ τους σε ρουνικούς δεσμούς, ήταν σημάδια προστασίας, υγείας και γενικότερα χρησιμοποιήθηκαν σε ολόκληρη την καθημερινή ζωή των Κελτών. Ακόμη και σήμερα αποτελούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι φιλοσοφίας και πρακτικής της ζωής.

 

Πηγές

Βιβλία:

Άρθρα

Ετικέτες: Μαντεία Μαντική Ρούνοι
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα

×