Απέναντι στον διαχωρισμό, χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη

Η λέξη «ενοποιώ»(unify), προέρχεται από τα λατινικά «unus»και “facere”, δηλαδή το να «κάνω ένα», το να φέρνω κοντά διάφορα διαφορετικά μέρη που είναι συναφή μεταξύ τους, και να τα συνδυάζω με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχω μια αρμονική και ομοιογενή ενότητα. Είναι η πράξη του να ερχόμαστε μαζί πιο κοντά, μιας σύνδεσης, που αν δεν υπήρχε, θα σήμαινε ότι κάθε ένα από τα μέρη ή όντα θα ακολουθούσε διαφορετικό μονοπάτι – κάτι που δεν είναι λάθος από μόνο του – αλλά θα προκαλούσε το να είναι διαιρεμένα, αποσυνδεδεμένα και αντίθετα το ένα από το άλλο. Χωρίς την πράξη της ενοποίησης θα έπρεπε να ζούμε σε ένα διαρκές χάος, στο οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε το νόημα στην ύπαρξη και στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις της.

Πράγματι, η ασθένεια που καταπιέζει την σημερινή ιστορική στιγμή και η οποία επωάζεται για πολύ καιρό είναι ο διαχωρισμός, η διαίρεση, η ανοιχτή διαμάχη ανάμεσα σε ολοένα και μικρότερες ομάδες, καταλήγοντας στην ατομική αντιπαράθεση. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται σε διάφορα πλαίσια: πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά, καθώς και στις οικογένειες. Μπορεί κανείς να την βιώσει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και ήδη γίνεται αισθητή στις μικρότερες πόλεις. Η δυσπιστία είναι ο άρχοντας και κύριος του νου των ανθρώπων, και αυτό οδηγεί στην αναισθησία, στην αγένεια, στην ευθιξία, στο να είμαστε αδίστακτοι, στην απείθεια, στον εγωισμό…

Κανείς δεν μπορεί να φτάσει την αυτό-εκπλήρωση αν δεν σέβεται την αυτό-εκπλήρωση των άλλων.

Δεν μπορεί να υπάρξει πιθανή συνύπαρξη όταν δεν είναι παρούσα η γενναιοδωρία της αγάπης και όταν αυτό που επικρατεί είναι το εγωκεντρικό αίσθημα ότι είναι κανείς το μοναδικό άτομο στον κόσμο. Για να συνυπάρξουμε πρέπει να διευρύνουμε την συνείδησή μας και να δώσουμε χώρο σε όλα τα ζωντανά όντα. Πρέπει να κατανοήσουμε τη ζωή σε όλα τα πράγματα και να συλλάβουμε το άπειρο του σύμπαντος. Πρέπει να γνωρίσουμε και να δώσουμε αξία σε οτιδήποτε υπάρχει… και να είμαστε αρκετά γενναίοι για να μοιραστούμε αυτό που είμαστε με όλους τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει την αυτό-εκπλήρωση αν δεν σέβεται την αυτό-εκπλήρωση των άλλων.

Μια καλή δόση ενοποίησης είναι όλα όσα χρειαζόμαστε γενικά και ο καθένας μας ξεχωριστά. Χρειάζεται να βιώσουμε ακόμα μια φορά την πραγματικότητα αυτής της μεγάλης οικογένειας που είναι η Ανθρωπότητα, την ευτυχία της φιλίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της επιθυμίας να στηρίζουμε και να βοηθάμε, το να κοιτάμε ξανά ο ένας τον άλλο στα μάτια και να βρίσκουμε φωτεινές αλήθειες αντί για τρομακτικές σκιές.

Ετικέτες: Αδελφοσύνη Ενότητα Ένωση
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×