Τι είναι ο εθελοντισμός;

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω.»
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, «Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή, για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα, για το γενικό καλό της κοινωνίας».

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προτείνει ως ορισμό της εθελοντικής εργασίας «οποιαδήποτε μη αμειβόμενη και μη υποχρεωτική εργασία, που σημαίνει τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι, χωρίς πληρωμή, σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός οργανισμού ή απ’ ευθείας προς άλλους ανθρώπους εκτός του νοικοκυριού τους».

Ως εργασία λοιπόν ο εθελοντισμός :

Τι είναι ο Εθελοντισμός για τη Νέα Ακρόπολη

«Ο εθελοντισμός για εμάς είναι μια αυθεντική στάση καρδιάς, πέρα από τις μόδες. Δεν είναι ένας τρόπος για να καθησυχάσουμε την συνείδηση μας ούτε για να αποκτήσουμε κάποιο κύρος ή εύνοια στην κοινωνία μας.
Το πνεύμα του εθελοντισμού μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπινες ατομικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η υπεύθυνη δέσμευση και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη φύση, για να μπορούμε να δρούμε με τρόπο συνειδητό, ανιδιοτελή και μη εγωιστικό, για δίκαιους και ευγενείς σκοπούς.
Αν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, αυτό είναι η εξυγίανση της νοοτροπίας μας και η καλλιέργεια της ελπίδας για την βελτίωση του κόσμου μας. Από την ελπίδα θα προκύψει και η προσωπική μας προσπάθεια, στο μέτρο που ο καθένας θέλει και μπορεί. Ο εθελοντισμός είναι η επιδίωξη του ανέφικτου και αποτελεί ότι πιο ηρωικό μπορεί να τολμήσει κανείς σήμερα!»

Ένα πιθανό ερώτημα που μπορεί να προκύψει είναι: «Διδάσκεται ο εθελοντισμός;» Ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι που μπορεί ακριβώς να μεταβιβαστεί με λόγια. Δεν μπορεί να καθίσει κανείς σε μια αίθουσα με αναπαυτικές καρέκλες ακούγοντας μια διάλεξη για τον εθελοντισμό ή διαβάζοντας ένα άρθρο από το γραφείο του και να νιώσει εθελοντής ή να ισχυριστεί πως ξέρει πραγματικά τι σημαίνει να είναι κανείς εθελοντής. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που βιώνεται μόνο στην πράξη, είναι κάτι που πρέπει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει, κάτι βιωματικό. Είναι αυτός ακριβώς ο πυρήνας της φιλοσοφίας του εθελοντισμού, ότι για να είσαι ζωντανός, για να βιώνεις τα πράγματα και τον κόσμο γύρω σου, για να μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και το περιβάλλον, για να αναπτύσσεσαι σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο βελτιώνοντας τον περίγυρό σου, πρέπει να είσαι σε δράση. Αυτό όμως που μπορεί να διδαχθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εθελοντικής συνείδησης μέσα στον καθένα, είναι η εκπαίδευση του ατόμου και η ανάπτυξη των αρετών μέσα του, που αντιστοιχούν σε αυτές που διέπουν έναν εθελοντή. Ο καθένας έχει μέσα του έναν εθελοντή εν δυνάμει, ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει, από το πιο μικρό και άυλο, όπως μια θετική σκέψη, μια ευχή ή μια «δωρεάν αγκαλιά» (freehugs), μέχρι το να αφιερώσει ολοκληρωτικά τον ίδιο του τον εαυτό σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν, κάτι που τον ξεπερνά, γιατί αυτό σημαίνει να είσαι εθελοντής. Υπάρχει μόνο μια βασική προϋπόθεση από την οποία ξεκινάνε όλα αυτά, για να γίνουν πραγματικότητα για κάποιον: να θέλει.

Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, οι εθελοντές θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίζουν ανάμεσα στα θλιμμένα και σκυθρωπά πρόσωπα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς όνειρα, απελπισμένοι από τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Θα ξεχωρίζουν για το πόσο γενναιόδωρα μοιράζουν ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια ευγενική κίνηση βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη. Δεν θα φοράνε στολές υπερ-ηρώων ούτε φανταχτερές κάπες, όμως θα έχουν δυνάμεις που σε άλλους μπορεί να φαίνονται απίστευτες και απρόσιτες. Θα έχουν τη δύναμη να μη χάνουν το κουράγιο τους, όσο κι αν γύρω τους όλα φαίνονται να προσπαθούν να τους φοβίσουν και να τους αποθαρρύνουν.

Όλοι έχουμε μέσα μας έναν τέτοιο ήρωα που κοιμάται. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ξεκινήσει τη δική του επανάσταση μέσα του, να αρχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία του να ζει πραγματικά, να ξυπνήσει τον κοιμισμένο του ήρωα και να τον ελευθερώσει από τον λήθαργο του, φωνάζοντας δυνατά: «ΘΕΛΩ!»

Ετικέτες: Εθελοντισμός Νέα Ακρόπολη
Εκτύπωση

Από το ίδιο Τεύχος

Περισσότερα Άρθρα ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικά Άρθρα

×